در تحقیق حاضر، گونه‌های مختلف C-Test بعنوان آزمونهایی برای سنجش توانایی عمومی زبانی مورد بررسی قرار گرفتند. در آغاز C-Test بعنوان گونه اصلاح شده آزمون بسته ( cloze) به رشته آزمون سازی زبان وارد شد و جایگاه خود را پید اکرد . اولین C-Test از طریق حذف نیمه دوم کلمات (بصورت یک کلمه در میان ) در یک متن چند پاراگرافی ساخته شد، عمل حذف از جمله دوم متن آغاز می‌شد. بررسی‌های متعدد نشان دادند که این آزمون می‌تواند توانایی عمومی زبانی را همانند تافل و آزمون بسته اندازه بگیرد. هدف تحقیق حاضر این که یکبار دیگر روی نتایج تحقیقات قبلی صحه بگذارد. بدین منظور، ده گونه مختلف C-Test با استفاده از روش‌های حذف گوناگون ساخته شدند که یکی از این ده نوع براساس همان قاعده اول ساخته شد. این ده نوع C-Test به همراه یک تافل و آزمون بسته استاندارد در میان حدود 500 نفر دانشجوی سال آخر رشته زبان انگلیسی اجرا شد. نتایج تجزیه و تحلیل‌های آماری نشان داد که C-Test می‌تواند توانایی‌های متعددی را اندازه بگیرد که یکی ازآنها احتمالأ توانایی عمومی زبانی است و در این راستا، نمی‌توانند این توانایی را به طوریکسان اندازه بگیرند.

منابع مشابه بیشتر ...

63836b5169c66.jpg

اظهارنظر درباره ارزش علمی تاریخ مشیرالدوله

نصرالله نیک بین

در کتاب حاضر بیان مختصری است از شرح حال و اعمال درخشان سیاسی و فرهنگی مشیرالدوله و یک بررسی درباره وجود کتاب و کتابخانه در ایران باستان و هم چنین علت فقدان روایات تاریخی راجع به شهریاران ماد و هخامنشیان در منابع شرقی.

5671bfc025399.PNG

مآخذ قصص و تمثیلات بوستان و گلستان سعدی

فرامرز جلالت

یافتن مآخذ قصص و تمثیلات از آنجا مهم است که به واسطه آن به‌ سرچشمه فکر و اندیشه افراد می‌توان پی برد و میزان بهره‌مندی اشخاص‌ از منابع و افکار گوناگون را مشخص کرد. در این مقاله که با تکیه بر منابع فارسی و عربی پیش از سده هفتم نوشته‌ شده، معلوم می‌شود که سعدی برای ساختن حکایات و تمثیلات، وامدار آثار فارسی و عربی نویسندگان پیش از خود می‌باشد؛ بویژه ایرانیانی که در زمینه‌های مختلف به زبان عربی، کتاب نوشته‌اند. همچنین در آن، برخی از عیوب پژوهش پیشینیان اصلاح شده و برخی از نظرات موجود در مورد سعدی و آثارش با دلیل و سند متعادل گشته است. با آگاهی به مآخذ گفتار سعدی، نوشته‌های او را از چند جهت می‌توان‌ از دیگر آثار ممتاز دانست: یکی حسن انتخاب او که نشان خردمندی و تیزهوشیش می‌باشد، دومی سبک و شیوه بیان او و سومی بهره‌گیری از افکار بزرگان و اندیشمندان جامعه بشری برای غنا بخشیدن به افکار و فرهنگ ایرانیان است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

580f03ad476df.PNG

زبان‌شناسي روايت

علی افخمی

روايت اصطلاحي فراگير براي ارجاع به انواع گسترده‌اي از نوشته‌ها و گفته‌هاست اما در تحقيق حاضر روايت در معناي ادبي آن مورد بررسي قرار مي‌گيرد كه شامل انواع ادبي چون رمان، رمان كوتاه و داستان كوتاه است. روايت در معناي ادبي آن از ديرباز حوزه تحقيق و پژوهش مكاتب ادبي مختلف به خصوص ساختگرايي روسي بوده است، اما فرضيه‌پردازان و منتقدان معاصر نيز روش‌هاي آن را در گرايش‌هاي مختلف و گاها متضاد خود به كار گرفته‌اند. در نوشته حاضر با طرح مفهوم «ديدگاه روايي» كه عمدتا از نظريات راجر فالر گرفته شده است، انواع مختلفي از راويان يك داستان معرفي و ارايه مي‌شوند. راوي يك داستان دروني باشد يعني به درون افكار و احساسات شخصيت‌ها نفوذ كند و يا بروني باشد يعني مثل خواننده داستان فقط ظواهر و رفتار شخصيت‌ها را ببيند و به افكار احساسات آنها دسترسي نداشته باشد. اين دروني و بروني بودن نيز به بخش‌هاي ديگري قابل تقسيم است. در ديدگاه روايي، به بررسي و نقد ديدگاه‌هاي زماني، مكاني و روانشناختي يك روايت و چگونگي تشخيص آنها پرداخته مي‌شود تا ديدگاه ايدئولوژيكي نويسنده يك داستان تعيين شود. در هر ديدگاه توانمندي و روشنگري ابزارهاي زبانشناختي در نقد آثار ادبي به تصوير كشيده مي‌شود.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های زبان‌شناسی پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
مقاله
57e1ab2159ac0.PNG

گسترش واژگاني و ساختاري زبان نوشتاري دانش‌آموزان مقطع ابتدايي بر اساس متغير طبقه اجتماعي در چارچوب نظريه بازيل برنشتاين

علی افخمی

مقاله حاضر درباره بررسي ‌‌تاثير متغير طبقه اجتماعي در گسترش واژگاني و ساختاري زبان نوشتاري دانش‌آموزان دختر مقطع ابتدايي شهر مشهد است. در اين مقاله، در چارچوب نظريه بازيل برنشتاين كه به بررسي ‌‌تاثير متغير طبقه اجتماعي بر روي گونه زباني دانش آموزان مقطع ابتدايي و كاربرد تعدادي از مقوله‌هاي دستوري شامل: تعداد واژه، اسم،... مي‌پردازد، پرداخته شد تا به سوالات تحقيق پاسخ داده شود. برنشتاين (1975) در نظريه خود دوگونه زباني محدود و گسترده را كه متاثر از ساختارهاي اجتماعي متفاوتند مطرح مي‌كند و به مفهوم كنترل اجتماعي، نقش انواع خانواده، توزيع طبقاتي متغير توالي‌هاي پاياني، توالي‌هاي خود محور و جامعه محور در كاربرد دو گونه زباني محدود و گسترده اشاره مي‌كند. نتيجه به دست آمده از مقاله حاضر نشان مي‌دهد كه تفاوت‌هاي طبقاتي و ساختارهاي اجتماعي مي‌توانند به عنوان عاملي مهم براي تمايز نوع گونه زباني و در نهايت ميزان مهارت دانش‌آموزان مقطع ابتدايي در به كارگيري زبان باشد.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های زبان‌شناسی پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
مقاله