این کتاب در یک مقدمه و شش فصل بدین ترتیب سامان یافته است: فصل اول شناسایی کهن‌ترین کتب دستور زبان فارسی که تا پایان سده دوازدهم هجری در شبه قاره نوشته شده است؛ فصل دوم در معرفی کتاب‌های دستور زبان فارسی که در سده سیزدهم هجری نوشته شده است؛ فصل سوم توضیح درباره رساله‌های دستور زبان که تاریخ تألیف آنها به طور دقیق مشخص نیست ولی علی العموم در سده‌های دوازدهم و سیزدهم تألیف شده است؛ فصل چهارم: شناخت رساله‌ها و کتبی که به زبان‌های اردو و انگلیسی در باب قواعد زبان فارسی تدوین شده است؛ فصل پنجم متن جامع نخستین کتاب دستور زبان فارسی که به نام «اصول فارسی» معروف شده است و فصل ششم بررسی کلی محاسن و معایب دستورها و نقاط قوت و ضعف مشترک آنها.

منابع مشابه بیشتر ...

65f1b426179b2.jpg

کتابنامه آثار زنان ایران

کتابنامه آثار زنان ایران شامل دو قسمت مولفین زن و مترجمین زن است که در سال 1349 منتشر شده است. در این سال کتابخانه اختصاصی تحقیق درباره زن تشکیل شد. هدف از این اقدام تاسیس مرکزیست برای جمع آوری تحقیقات مربوط به زن و آثار زنان مولف و مترجم ایرانی و تشویق دیگر بانوان دانشمند کشور تا ضمن اجرای وظایف خانوادگی و اجتماعی اندوخته معنوی و فکری خود را نیز بکار گیرند و برای کمک به پیشرفت فرهنگ جامعه اثری از خود به یادگار گذارند.

65e73b45bfb24.jpg

درآمدی‌ بر تاریخ‌ اسلام‌ در قرون‌ وسطی‌

کلود کاهن

بیش از هزار و چهار صد سال است که تاریخ اسلام در خوب و بد با تاریخ اروپا عجین است. از سوی دیگر، جهان اسلام وارث همان فرهنگ هایی است که اروپا به ارث برده است، بنابر این، تاریخ تطبیقی کاربردی که توسط اروپائیان و مسلمانان نوشته می شود برای شناخت هر دو طرف کارساز و مفید است. کلود کاهن، استاد دانشگاه پاریس و محقق در زمینه مطالعات اسلامی و کشورهای مشرق اسلامی، با همین دیدگاه این اثر را تألیف کرده است. شایان توجه است که طرح و اجرای اولیه این اثر نخستین بار توسط ژان سواژه استاد وی صورت گرفته است. اثر ژان سواژه نخست در سال 1943م منتشر شد و تجدید چاپ آن نیز به همراه ضمائم در سال 1946م صورت گرفت. پس از درگذشت سواژه در سال 1950م، کاهن ادامه کار استاد را به عهده گرفت و چاپ سومی از سواژه را با همان عنوان قبلی و به نام وی منتشر کرد. با این حال و به لحاظ این که آثار مربوط به کتابشناسی نیاز مداوم به بررسی های جدید دارد، مؤلف بر آن شد که باز هم چاپ جدیدی که حاوی مآخذ تازه تر باشد در اختیار علاقمندان قرار دهد. بنابراین او کتاب حاضر را که شامل منابع مربوط به سده های هفتم تا پانزدهم میلادی/ یکم تا هشتم هجری قمری است، در سال 1982م منتشر کرد. کتاب حاضر اساسا در مجموع برای استفاده دانشجو و دانشمند فرانسوی و احیانا برای «محقق غربی» نگاشته شده است. با این همه «شرقیها» هم می توانند از آن استفاده کنند، چرا که، در دنیای معاصر، دیگر نمی توان ملتها را از یکدیگر جدا دانست.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

658af2d95c113.jpg

گنجينه نثر پارسی

حسن صدر حاج سید جوادی

از مقدمه کتاب: "ادب پارسی بی تردید یکی از غنی ترین آثار اندیشه بشری است. دوران ممتد فعالیت ادبی و محیط پهناوری که برای این فعالیت در دوره های مختلف وجود داشت، به زبان فارسی توفیق داد تا از حیث اندوخته های ادبی در جهان کمتر نظیر و مانندی یابد و همین دو عامل اساسی به تنوع پردامنه آثار ادبی از حیث موضوعات و مطالب و سبکهای گفتار و اسالیب فکری یاوری بسیار کرده است. به نحوی که واقعا تحقیق در کمیت و کیفیت آثار ادبی پارسی از جمله کارهای دشوار است…"

نثر
کتاب
60254ab54ee11.png

فارسی و تاریخ ادبیات (سال دوم دانشسرای راهنمایی)

حسن صدر حاج سید جوادی

این کتاب که برای دانش‌آموزان سال دوم دانشسرای راهنمایی به نگارش درآمده، دربرگیرنده این مباحث است: علوم و ادبیات در دوره مغول و تیموری، نثر در دوره مغول و تیموری، جداب سعدی با مدعی در بیان توانگری و درویشی، تربیت از منظر سعدی، هفت مرحله سلوک، ابن یمین، مولوی، حافظ، ناتورالیسم، خواجوی کرمانی، خواجه نصیرالدین طوسی، جامی، علوم و ادبیات در دوره صفویه و .... .

تاریخ ادبیات/تاریخ ادبیات فارسی
کتاب