موتک در نواحی مختلف بلوجستان رایج است و در هر منطقه اسمی خاص یافته است. دو واژه موتک و مودگ از سایر واژه‌ها بیشتر بکار می‌روند و ریشه لغوی آنها احتمالاً موتک از موت و مودگ از مویه مشتق شده باشد. موتک‌ها اشعار ساده و در عین حال متاثر‌کننده‌ای هستند که بوسیله زنان بهنگام مرگ کسی با آواز غم‌انگیزی خوانده می‌شوند. بویژه موتک بوسیله مادران بهنگام مرگ فرزندانشان همراه با مویه و زاری است و بسیار متأثرکننده است. زنان پیوندهای عاطفی شدیدتری با افراد خانواده دارند و طبعاً بهنگام مرگ تحت تاثیر قرار می‌گیرند اما دلیل دیگری برای موتک میتوان مشاهده کرد. در فرهنگ بلوچ بی‌تابی کردن در مقابل حوادث هر چند ناگوار باشند ناپسند است و نشانه‌ای از ضعف تلقی می‌شود.

منابع مشابه بیشتر ...

650c5528f0584.jpg

حضرت علی (ع) در نغمه‌های عامیانه ایران

بهروز وجدانی

نگارنده در ابتدای کتاب یادآور می‌شود که "موسیقی عامیانه ناظر بر وقایع مهم زندگی از جمله تولد تا مرگ است .این هنر بنابه مقتضیات زمان و مکان و موضوع فرق پیدا می‌کند و در واقع بیان احساسات پاک و صادقانه مردم است که در فرم و قالب مناسب با موضوع و فعالیت ارائه می‌شود .موسیقی عامیانه ایران در تمام اشکال خود سرشار از مضامین اسلامی است و این امر جزء ویژگی‌های این هنر ساده و بی پیرایه نیز محسوب می‌شود ."وی در این کتاب نغمه‌ها و سروده‌های عامیانه را در قالب یازده موضوع که عمدتا نام و نشانی از مولای متقیان علی (ع) دارند گردآوری و بررسی نموده که عبارت‌اند از" :ترانه‌های کار"، "دامداری"، "اعتقادات و باورهای عامیانه در خصوص ابزار موسیقی"، "نغمات و دعاهای رمضان"، "موسیقی در آیین‌های نوروزی"، "دوبیتی‌های عامیانه"، "متل‌ها یا قصه ترانه‌های عامیانه"، "لالایی‌ها"، "نغمه‌های عروسی"، "نغمه‌های حماسی " و "ترانه‌های مذهبی ."در بخش انتهایی کتاب، "منابع و ماخذ "و "نمایه "فراهم آمده است .

64982699516d3.jpg

فرهنگ اصطلاحات عامیانه جوانان

مهشید مشیری

در "فرهنگ اصطلاحات عامیانه جوانان "علاوه بر معنای هر واژه یا اصطلاح، در صورت لزوم، به مقوله دستوری، زبان منبع، مترادف‌ها و متضادها اشاره شده است .این فرهنگ با مثال‌ها و توضیحاتی نیز همراه است .