5863f4be030d8.PNG

ماجرای سرقت کتاب‌های [خطی] کتابخانه سلطنتی [/کاخ گلستان]؛ براساس خاطرات عبدالله بهرامی معاون وقت نظمیه

کشف این سرقت که اساساً کار مشکلی و مهمی نبود به توسط من واقع شد ولی به اسم وستداهل و برگدال تمام گردید و آنها مورد مرحمت واقع شده و ظاهراً به دریافت نشان از طرف احمدشاه نایل شدند. کتابخانه سلطنتی در واقع خیلی مهم و دارای نسخ خطی و دیوان‌های مصور به نقش‌های استادان چینی بود که با جرأت می‌توان گفت نظایر آن در ممالک شرق و اسلامی و حتی اروپایی کمتر دیده می‌شده. جمع‌آوری این کتب از چه تاریخ شروع شده و به وسیله کدام یک از سلاطین برای آنها کتابخانه اختصاص داده شده است برای من مجهول است. همین قدر پس از کشف سرقت، من متوجه شدم که چه درهای گران‌بهایی که از جواهرات سلطنتی هم پر قیمت‌تر است در این خزینه خفته و از انظار مخفی می‌باشد. ظاهراً این کتب و دواوین می‌بایستی که در دوره سلاطین صفویه و کریم‌خان و نادرشاه گردآوری شده باشد. قاجاریه چندان توجهی به کتاب و صنعت نقاشی نداشته‌اند. آنچه بیشتر به ارزش این مجموعه‌ها می‌افزاید آن پرده‌های نقاشی است که معروف به مینیاتور بوده و به وسیله هنرمندان چینی یا هندی انجام یافته است.

منابع مشابه بیشتر ...

65d3632f5a260.jpg

کتابهایی درباره زبان اسپرانتو

داود شمس‌ حکیمی‌

نگارنده در این کتابچه، ضمن روایت خاطره‌ای، علاقه خود را نسبت به زبان اسپرانتو بیان می‌کند و در انتها اشعاری در توصیف این زبان به نظم در می‌آورد .

65a946b030ebd.jpg

خاطرات میرزا موسی‌خان قائم فراهانی معروف به میرزابزرگ دوم (قائم‌مقام چهارم) ادبی، قضایی، اخلاقی، تاریخی

قائم مقام چهارم معروف به میرزا بزرگ دوم

موضوعاتی که در این کتاب درباره انها گفتگو شده است تماما به استناد آیات قرآن و اخبار و احادیث است. قسمت اول راجع به اخلاقیات است. چون راستگویی و فروتنی و رازداری و مهمان نوازی و کمک به مومنین و توکل به خدا و غناء نفس و رضا و تسلیم و صبر و یقین و مذمت دروغگویی و غیبت و بهتان و تکبر و زنا و حسد و نظیر آن. قسمت دوم مجازات کیفری و اجرای عدالت از طرف دادگاه عادلانه مستقر در این دنیا و کیفر اعمال اشخاص متخلف و تنبیه و تنبه دیگران است. مولف سعی نموده به زبانی ساده و انشائی روان حکایات اخلاقی را بر صفحه کتاب آورد. حکایات منقول شامل یک دنیا خلوص، اخلاق، تنبه، تنبیه، عبرت، پند، نصیحت و اندرز است و خواننده را بیش از پیش به برابری و برادری و رافت و مهربانی و مبانی دینی و اخلاقی و ذات واجب الوجود و جهان هستی و مکافات عمل واقف و معتقد می نماید...