از آنجايي که استعاره در زبان رخ مي‌دهد، مي‌تواند براي شناخت ايدئولوژي ابزار مناسبي باشد. انتخاب استعاره‌هاي متفاوت در متن توسط کاربران زبان، نشان‌دهنده ايدئولوژي غالب کاربران است، در عين حال ايدئولوژي‌هاي متفاوت درجهت نهادينه کردن باورهاي بنيادينشان مي‌توانند به توليد استعاره‌هاي متفاوت دست بزنند. در اين مقاله، از راه بررسي کارکردهاي استعاره در دستگاه ايدئولوژي و همچنين نقش استعاره در بافت اجتماعي پيوند ميان استعاره و ايدئولوژي مطالعه مي‌شود.

منابع مشابه بیشتر ...

6356859ca882e.jpg

دیدگاه ایرانی در جلوه گاه فرهنگ جهانگیرش

برهان ابن یوسف

دیدگاه (ایدئولوژی) مردم و یا هر کشوری را باید در خون و سرشت مردمش جستجو کرد که می توان گفت: "دیدگاه فرمان سرشتی است" این فرمانها اگرچه گاه شدنی است که از سوی یک تن و یا گروهی انگشت شمار بازتاب شود باید پذیرفت که گرفته شده از فرمانهای سرشتی گروهی بیشترین و یا نزدیک به همه مردم می باشد. باید پذیرفت که در رهگذر زندگی هر مردمی، نخست تکدانگانی از آن مردم راه شناسایی پیش گرفته به شناختی راستین رسیده یا می رسند آنگاه شناخت راستین خود را که با بهره گیری از ویژگی های فرهنگ خود دست آورده اند پاسداری می کنند و سپس به رای همگانی می گذارند. اگر همگان پذیرایش شدند که راه زندگی و جاویدی پیش می گیرد وگرنه گاه در نخستین گام راه مرگ و نیستی می پیماید و از میان می رود...

60979bdb8c0ff.png

استعاره و شناخت

حبیب الله قاسم زاده

آنچه در این کتاب آمده است، آمیزه‌ای است از یافته‌های نظری و تجربی دانشوران و پژوهشگران و کوششی که نگارنده برای تبیین روان‌شناختی استعاره در چارچوب برخی از مدل‌ها به عمل آورده است. استعاره را می‌توان مؤلفه‌ای دانست متشکل از جنبه‌ها، لایه‌ها و حوزه‌های مختلف. تلاش نویسنده بر آن است که نشان دهد عوامل و سازوکارهای زیادی در درک استعاره دخالت دارند؛ از آن جمله توجه، حافظه، ساختار صوری زبان و عوامل بافتاری. برای درک استعاره باید از سطح معنای ظاهری کلمات پای فراتر گذاشت و وارد حیطه معنای درونی و شناختی ـ عاطفی ـ انگیزشی استعاره شد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

569741f483c60.PNG

بررسی تأثیرات بسامد در ساخت‌های نحوی

بهمن شهری

در این مقاله ابتدا انواع بسامد شامل بسامد مورد (token frequency) و بسامد نوع (type frequency) در مطالعات زبانی معرفی می‌شود .سپس با تحلیل و واکاوی تعدادی از ساخت‌های زبانی، به بررسی تغییراتی که به موجب هر کدام از انواع بسامد در ساخت‌های نحوی و زبانی به وجود می‌آید می‌پردازیم و بر اساس این تغییرات، اثرات بسامد مورد را به دو نوع اثر فروکاهنده (reduction effect) و اثر حفظ‌کننده (conserving effect) تقسیم و اثرات بسامد نوع را در زایایی نحوی (syntactic productivity) بررسی می‌کنیم. اثرات بسامد مورد در نحو و تعامل آن با اثر بسامد نوع در طول زمان این امکان را به ما می‌دهد تا بسیاری از شرایط زبانی را که به نظر دل‌بخواهی می‌نماید تبیین نماییم.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های زبان‌شناسی
مقاله