هندوستان از دیرباز برای ایرانیان جاذبه‌های گوناگون داشت. اگر چه دروازه‌های این سرزمین از عصر غزنویان (367 هجری/ 986 م) به روی اسلام و زبان و ادبیات فارسی گشوده شد (بویل 1380، ص 146)؛ گسترش روابط ایران و هند به روزگار صفویان اتفاق افتاد. در این دوره، همایون‌شاه بابری، که به دباره شاه تهماسب یکم پناه برده بود(951هجری/1544م)، با حمایت این شاه صفوی مجدداً به تاج و تخت خویش دست یافت (962هجری/1555م). پانزده سال اقامت وی در ایران و آشنایی و انس با فرهنگ و هنر ایرانی ـ اسلامی موجب شد که همایون‌شاه، در بازگشت خود به هندوستان، بسیاری از ارباب و اصحاب فرهنگ و هنر را با خود همراه سازد. این پژوهش در پی یافتن خط سیر زندگانی، اندیشه و افکار داعی‌الاسلام از بطن و متن آثار ادبی وی و دریافت پاسخ این پرسش‌هاست که آیا اقامت طولانی‌مدت داعی‌الاسلام در هند به انگیزه پناه بردن به حاشیه امن، در گیرودار رخدادهای سیاسی و اجتماعی عصر مشروطه بود یا اینکه وی سودای دیگری در سر می‌پروراند؟

منابع مشابه بیشتر ...

6370c7f77fc21.png

فرهنگ ناب حافظ

محمود نامنی, عطاءالله پرویز روشن

در این کتاب کوشیده شده تا درباره نکاتی درباره حافظ و شعر او بررسی صورت گیرد؛ از قبیل: بیان روند زندگانی حافظ برگرفته از متون و منابع معتبر علمی و تاریخی با استفاده از اشعار شاعران نوپرداز معاصر؛ نگاهی به ابعاد و زوایای شخصیت حافظ؛ چرایی تفأل به حافظ و چگونگی تفأل‌زدن؛ تدوین فصلی با نام فرهنگ واژگان اشعار حافظ با بیش از دوهزار واژه؛ فراهم کردن فرهنگ اشارات و تعبیرات عرفانی اشعار حافظ با بالغ بر پانصد واژه.

636cd3d39c0a6.png

شرح اعلام کشف المحجوب هجویری

حسن رستم‌زاد منصور

کتاب «کشف المحجوب» که در واقع پرده‌گشای اسرار حیات و درون گروهی از عاشقان و شیفتگان جمال محبوب ازلی و ابدی است، جلوه‌گاه ایمان و ذوق و دانش بزرگمردی است که گرچه شرح کاملی از احوال وی در دست نیست، ولی همین اثر عظیم نماینده وسعت اطلاعات او در علوم قرآنی و احادیث و عرفان است. در این کتاب خلاصه‌ای گویا از شرح زندگی افراد مندرج در کتاب «کشف المحجوب» هجویری ارائه شده و علاقمندان و عرفان‌پژوهان را در شناخت هرچه بهتر مندرجات کتاب به‌ویژه شخصیت عارفان و مشایخ راهنما است.