مقاله زیر به سال 1982 در هفدهمین مجمع سالانه علمی انستیتو خاورشناسی سانکت پطرزبورگ به صورت گزارشی خوانده شده بود و بعد در سال 1983 در مجموعه «یادگارهای نوشتاری و مسائل تاریخ فرهنگ ملل خاور» انتشاریافت. نویسنده این سطور در مدت دو دهه اخیر، اول طی اقامت پنج ساله در ایران و پس از آن از طریق برنامه های رادیو تهران شاهد استعمال یک ساختار جدید نحوی با تکواژی (را) شده است که در زبان رسانه‌های گروهی و روشنفکران یعنی در زبان به اصطلاح استاندارد فارسی رواج و گسترش یافته است. در فارسی معاصر، نقش و وظیفه اساسی این تکواژی ـ علامت بودن و شکل‌دهی مفعول صریح است که از یک واژه یا گروه کلمات عبارت باشد و می‌تواند دارای صفت و متمم اسمی باشد و تمایلی مشاهده می شود تا حدود چنین کروه‌های کلمات که با تکواژی مذکور ختم می‌گردد، با داخل کردن متممهای اسمی غیر صریح و قیدها و عبارتی که قاعدتاً به دیگر اعضای جمله به نوبه اول به گزاره (خبر) می‌پیوستند، گسترش یابند.

منابع مشابه بیشتر ...

65d749f7edb21.jpg

قرائت فارسی و دستور زبان برای سال دوم دبیرستانها

جمعی از نویسندگان

کتاب قرائت فارسی و دستور زبان برای سال دوم دبیرستانها، طبق برنامه جدید وزارت فرهنگ و تصویب شورای عالی کتب درسی و تالیف سعید نفیسی، محمدعلی روحانی، محمد نصرالله، دکتر مهدی محقق است که در سال 1338 منتشر شده است.

64d8d63906715.jpg

فرهنگ دستوری

محمد مهیار

دست يافتن به فرهنگ جامع واژگان و اصطلاحات زبان فارسي ، آرزويي است كه هر فارسي زباني كه به نوعي با انديشه و كتاب سرو كار دارد در فكر خود مي پرورد ؛ و تلاش در اين راه وجهه همت بسياري از خدمتگزاران به فرهنگ و تمدن و ادبيات فارسي و ايراني است. اما اين مهم بدون حصول مقدماتي چند ميسرنمي شود ، يكي از اين مقدمات ، تاليف و تدوين واژه نامه هاي اختصاصي در رشته ها وفنون و علوم مختلف است .البته تدوین فرهنگ اختصاصی برای رشته ای خاص در زبان فارسی سابقه ای بس طولانی دارد و عمر آن کمتر از درازنای تاریخ نظم و نثر فارسی نیست، به گونه ای که یکی از قدیمی ترین کتب منثور زبان فارسی، فرهنگ اختصاصی در مفردات طب است، موسوم به الابنیه عن حقائق الادویه که در واقع توجه پیشینیان ما به این شاخه از فرهنگ نویسی را نشان می دهد.