پیر پر شکایت ما، آن سوی میز نشسته است، در کافه‌ای در خیابان آپادانا ... با مهارت و صف‌ناپذیری، اسباب پیپ قدیمی‌اش را مهیا می‌کند تا در هیاتی که گویی هرگز از او جدا نبوده است خود را در ابر سیاه دود، محو کند. پیر ملول ادیب است و موسیقیدان، نه از تبار ادیبان و هنروروان نوکیسه امروز که آب در هاون هنر و ادب می‌کوبند و نه از قبیله ادبا و هنرمندان کهنه دیروز که مرقع زرین میراث اجدادی‌شان را بر دوش دارند و فخر آن می‌فروشند. پیر ما از نسل نیما و دوست و یار دیرین علی نوری اسفندیاری است. آن گاه که هنوز سخن نو در زندان کهنه‌پرستی هنر این سرزمین گفتن، ناممکن می‌نمود، سخن از حرف تازه گفتند و تازه زدند. رند خلوت گزیده ما، پاییز 1384 در هشتاد و دمین سال زندگی‌اش رفت. کارنامه غلامحسین غریب، گواه از یک عمر تلاش بی‌شائبه و خالصانه برای دفاع از هنر نو دارد. چشم‌هایش وقتی صحبت از هنر نو می‌شد، مصمم بود که همه چیز را قربانی آن معیار هنر نابی کند که خوب می‌شناسد. وقتی به مهر نگاهت می‌کرد، چشم‌هایش دریچه‌ای می‌شد به قلب بسیار مهربان و رئوفی که داشت.

منابع مشابه بیشتر ...

63c51c5aad868.png

شعر سیاسی در دوره پهلوی دوم

احمد درستی

یکی از شیوه‌های ابراز نظر در مورد قدرت و نظام سیاسی در دوره پهلوی دوم، سرودن شعر بود. از آنجایی که اختناق حاکم بر جامعه اجازه اعتراض و اظهارنظر صریح را نمی‌داد، بسیاری از افراد با استفاده از صنایع ادبی، چون کنایه، ایهام و ... در قالب شعر مخالفت خویش را با وضعیت موجود اعلام می‌کردند. از طرف دیگر تعدادی از طرفداران رژیم پهلوی نیز به وسیله شعر به تعریف از این رژیم می‌پرداختند. این کتاب اشعار مخالفین و موافقین رژیم پهلوی را با توجه به مبانی فکری آنها مطرح کرده و مضامین و معانی هرکدام را مورد بحث قرار داده است.

637e373671fc5.png

آسمان روشن شعر: فرهنگ اشعار فروغ فرخزاد

محمد عبدعلی

این کتاب دو هدف را دنبال می‌کند؛ استخراج کلمه‌ها و ترکیب‌های تازه و بکر از لابلای اشعار شاعران بزرگ معاصر فارسی که در این بخش نگارنده تلاش کرده حجم بزرگی از خلاقیت‌ها و آفرینش‌های زبانی شاعر را در قالب واژه‌نامه‌ای اختصاصی ارائه کند. هدف دوم آن است که این فرهنگ می‌تواند تا حد زیادی مواد و مصالح لازم را برای بررسی‌های ادبی و زبان‌شناسی در حوزه‌های گوناگون سبک‌شناسی و نقد ادبی درباره شاعر و ادبیات معاصر فراهم آورد. این کتاب فرهنگ اشعار فروغ فرخزاد است که نویسنده کوشیده این دو هدف را در آن دنبال کند.