فخرالدین ابراهیم همدانی معروف به فخرالدین عراقی (610-688 قمری) از شاعران و عارفان ایرانی و مولف رساله عرفانی لمعات است. این رساله در بیان مراتب عشق و متأثر از سوانح امام احمد غزالی است و به تقلید از فصوص ‌الحکم ابن عربی در ۲۸ لمعه یا پرتو تنظیم شده است. لمعات که با نثری موجز، ساده، فصیح و مسجع نگارش شده، با اشعار فارسی و عربی، آیات، احادیث، سخنان و اقوال عرفا آمیخته شده است. در هر لمعه انواع مختلف ارتباط عاشق که اشاره به خلق دارد و معشوق که همان حق است بیان می شود. لمعات تبیین شاعرانه وحدت وجود ابن‌عربی است که به شیوه احمد غزالی، از تعابیر شاعرانه‌ عشق، عاشق، معشوق، کرشمه، ناز و نیاز و ... استفاده کرده ‌است. استقبال صوفیان و ایجاز و ابهامات لمعات نیازمند شرح جداگانه ای بود، به همین دلیل شروح و تعلیقات متعددی بر این اثر نوشته شد. کتاب حاضر به تصحیح محمد خواجوی و بانضمام سه شرح لمعات از شروح قرن هشتم هجری در سال 1363 توسط انتشارات مولی روانه بازار کتاب گردید. آثار فخرالدین عراقی اصطلاحات عرفانی

منابع مشابه بیشتر ...

657724c2868d2.jpg

شرح مثنوی معنوی - جزء چهارم از دفتر اول

سیدجعفر شهیدی

این مجموعه شرح، حاصل تحقیق و تتبع فراوان و گسترده در بسیاری شروح معتبر و برجسته مثنوی و آثار ارزشمند تصوف و کلام و فلسفه و فقه و تفسیر و ادب پارسی و عربی است. از مزایای دیگر آن می توان از به دست دادن مآخذ داستان های مثنوی و تعریف فراخور شرح از اصول مهم و عمده تصوف و فلسفه و کلام و فقه و شرح لغات و تعبیرات و مصطلحات و حرکت گذاری بر روی کلمات دشوار و نیز شرح اعلام آن یاد کرد. اشتمال این کتاب بر بسیاری فواید علوم عقلی و نقلی و ادبی راهنمای بس سودمندی است در کار مطالعات و پژوهش بعدی خواننده علاقه مند به تصوف و عرفان اسلامی و ادب فارسی. در این مجموعه، مرحوم استاد فروزانفر دفتر اول را تا جزو سوم شرح کرده اند، و ادامه شرح را تا پایان دفتر ششم، استاد دکتر شهیدی به عهده گرفته اند.

65771598d56b2.jpg

مشارب الاذواق (شرح قصيده خمريه ابن فارض مصري در بيان شراب محبت)

امیر سیدعلی همدانی

مشارب الاذواق شرح قصیده خمریه ابن فارض مصری است در بیان محبّت، از عارف کبیر قرن هشتم هجری امیر سید علی همدانی ملقب به علی ثانی با مقدمه و تصحیح محمد خواجوی به زبان فارسی. ابن فارض را قصیده‌ای است تائیه به نام نظم السلوک که در آن از علوم دینی و معارف الهی و سیر و سلوک و ذوق خود و کاملان اولیاء و بزرگان عرفا فراوان گرد آمده است. آن قصیده 765 بیت است. ابن فارض در آن قصیده عشقش را به جمال محبوب بیان کرده است. بر آن قصیده، شرح‌های گوناگون فارسی و عربی نوشته شده است؛ مشارق الدراری به زبان فارسی و منتهی المدارک به عربی از سعیدالدین فرغانی، کشف الوجوه الغر لمعانی نظم الدّرّ عزدالدین محمود کاشانی معروف به شرح شیخ عبدالرزاق کاشانی، شرح رکن‌الدین شیرازی و دو شرح دیگر از شاگردان سعیدالدین فرغانی از جمله این شروح هستند. اما قصیده میمیه خمریه وی از قصاید مشهور خمریات است که در کتاب‌ها و سخنان بزرگان متداول و مشهور است و بر آن شروحی نوشته شده که مشهورترین و بلکه برترین و نخستین آنها به فارسی مشارب الاذواق امیر سید علی همدانی و دیگری لوامع ملا عبدالرحمن جامی است. امیر سید علی همدانی مشارب الاذواق را در شرح الفاظ و عبارات و کشف رموز و اشارت این قصیده نوشته شده و در آن شراب محبت را که مطلوب نهایی است، به عالی‌ترین اسلوب و زیباترین نظم بیان داشته است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

58eb2bdd0cc47.PNG

رساله لمعات و رساله اصطلاحات

فخرالدین ابراهیم عراقی

از فخرالدین عراقی عارف و شاعر پرآوازه ایرانی آثاری شامل دیوان، عشاق‌نامه، باده‌نامه، لمعات و اصطلاحات برجای مانده است. در این کتاب رساله لمعات و رساله اصطلاحات آورده شده است. لمعات کتابی است در بیان مراتب عشق مشتمل بر یک دیباچه و یک مقدمه و 28 لمعه. عراقی در دیباچه تصریح می‌کند که لمعات را بر سنن رساله سوانح شیخ احمد غزالی نوشته است. بخش دوم نیز رساله اصطلاحات عراقی است که در آن از مصطلحات و نبذه‌ای از مشهورات که در میات طایفه متصوفه در نثر و نظم وارد و واقع شده در سه مطلب آورده شده است: مطلب اول در کلمات مخصوص به محبوب و برخی متعلق به محب، مطلب دوم در اسامی که میان عاشق و معشوق مشترک و دایر است و مطلب سوم در کلماتی که مخصوص به عاشق و احوال اوست و اگرچه بعضی در نوعی به معشوق تعلق گیرد.

نثر/متون کهن/عرفانی
کتاب