5cd8376c3c18b.png

فلسفه در ایران باستان و مبانی حکمة الاشراق و افکار و آثار و تاریخچه زندگانی سهروردی

این کتاب مجموعه‌ای است ملحض و منقح و شامل بر مقدمه و متن. در مقدمه زندگی‌نامه و آثار فکری و عقلی سهروردی و جغرافیای سهرورد و در متن مبانی و منابع فلسفی و مصطلحات علمی و قطعاتی مهم از فصول کتاب ممتع «حکمة الاشراق» مورد بحث و نقد و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. کتاب «حکمة الاشراق» یک شاهکار بی‌مانند به شمار می‌رود؛ زیرا سهروردی در این کتاب زبده و نخبه اصول و مسائل حکمت اشراقیان را با ذکر منابع گردآوری کرده است.

منابع مشابه بیشتر ...

6611310f8819a.jpg

تفرج صنع: گفتارهایی در اخلاق و صنعت و علم انسانی

عبدالکریم سروش

تفرج صنع مجموعۀ برخی مقالات و گفت‌وگوهای مطبوعاتی عبدالکریم سروش در موضوعات علم اخلاق، فلسفۀ علم و تکنولوژی و علوم انسانی است. هفته‌ها و ماه‌هایی که این مصاحبه‌ها انجام می‌شد و تحریر می‌یافت، ایامی پر التهاب بود و نام علوم انسانی در مخاطب ناآشنا نفرت و وحشت را با هم بر می‌انگیخت؛ نفرت از علومی که به صورت علم می‌نمایند و به واقع علم نیستند و وحشت از دانش‌هایی که جمعی شعبده‌باز برای بند‌نهادن بر پای مستضعفان و ربودن سرمایۀ ایمان آنان پرداخته و برساخته‌اند و به امت‌های ستم‌کشیده به تزویر و فریب فروخته‌اند. غوغای سختی در معاندت و معاضدت این علوم برآورده بودند و از دو طرف کشمکش عنیفی می‌رفت.

65f1b426179b2.jpg

کتابنامه آثار زنان ایران

کتابنامه آثار زنان ایران شامل دو قسمت مولفین زن و مترجمین زن است که در سال 1349 منتشر شده است. در این سال کتابخانه اختصاصی تحقیق درباره زن تشکیل شد. هدف از این اقدام تاسیس مرکزیست برای جمع آوری تحقیقات مربوط به زن و آثار زنان مولف و مترجم ایرانی و تشویق دیگر بانوان دانشمند کشور تا ضمن اجرای وظایف خانوادگی و اجتماعی اندوخته معنوی و فکری خود را نیز بکار گیرند و برای کمک به پیشرفت فرهنگ جامعه اثری از خود به یادگار گذارند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

6198d6cfbea18.png

کتاب التنویر در ترجمه و تفسیر اصطلاحات پزشکی بزبان پارسی

این کتاب با نام «التنویر» تألیف ابومنصور حسن بن علی بن نوح القمری البخاری یکی از نفایس ارزنده گنجینه گرانبهای مواریث فرهنگ با فروشکوه باستانی و یکی از جمله کتاب‌های ممتع طبی قدیم است که یکی از استادان و پزشکان حاذق خطه خراسان در ده قرن پیش نوشته است. این کتاب نثری ساده و روان و بلیغ دارد که همان پارسی دری است و از کهنسال‌ترین نمونه‌های نگارش به شمار می‌رود و باید آن را بی‌شک یکی از علل مبقیه استقلال مملکت و دوام ملت کهنسال و هوشمند ایران دانست. نویسنده در این کتاب کوچک، بسیاری از بیماری‌ها، معالجات، داروها، خوراک‌ها، طبایع و اعضای بدن را نام برده و تعریف و تفسیر نموده است. مصحح در ابتدای کتاب تاریخچه‌ای از زندگی و آثار طبی ابومنصور بخاری و بحثی پیرامون دانش پزشکی ایران اسلامی را آورده است.

نثر/متون کهن/ادبی
کتاب
5a46889f5062d.png

مشهد طوس: یک فصل از تاریخ و جغرافیای تاریخی خراسان

سیدمحمدکاظم امام

موضوع این کتاب تاریخ و جغرافیای تاریخی است و طی اوراق و در تضاعیف بخش‌های نه‌گانه یک فصل از فصول تاریخ و جغرافیای تاریخی سرزمین خراسان یاد شده است. فصل نخستین درباره شناخت زمین، حدود، مرزها، مرزبانان، شهرها، سکنه، لهجه‌های پارسی دری مردم شهرستان‌های خراسان بزرگ در ادوار مختلف سخن رانده شده است. در فصل دوم تا هشتم از شهرستان باستانی و کهنسال طوس، دهکده سناباد، شهر نوقان، شهر بزرگ مشهد، کاخ سپهبد کنارنگ مرزبان طوس، سرای حمید بن قحطبه، آستان مقدس رضوی و .... سخن رفته است. آنگاه از فضایل خراسان و جلگه خرم و سرسبز طوس بحث و گفتگو می‌شود.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی ادبی
کتاب