داستان بهرام چوبین در کتابی به عنوان "بهرام چوبین نامگ" در عهد باستان وجود داشته است که متاسفانه برجای نمانده است. مورخان ایرانی چون طبری، دینوری، بلعمی و فردوسی نیز مطالبی از این داستان را به رشته تحریر کشیده اند. داستان "بهرام چوبین" انتخابی است از ترجمه تاریخ طبری معروف به تاریخ الرسل و الملوک و از تالیفات محمد بن جریر طبری. به گفته نویسنده داستان بهرام چوبین که در این دفتر آمده است از کتاب تاریخ الرسل و الملوک نیست بلکه مترجم آنرا از کتاب دیگری که خود تاریخ ملوک عجم و در بعضی نسخ تاریخ عجم می‌نامد اقتباس کرده است و بر نویسنده معلوم نیست که مراد او از این تاریخ ملوک عجم کدام کتاب بوده است؛ آیا یکی از ترجمه‌ها یا تهذیب‌های خداینامه بوده یا کتابی دیگر در تاریخ ایران قدیم یا یکی از شاهنامه‌های منثور. ولی تفصیل داستان و شرح جزئیات مطلب بنحوی که قابل انطباق بر داستان بهرام چوبین در سایر مآخذ نیز می‌باشد، ثابت می‌کند که این داستان اصلا از یک ماخذ پهلوی گرفته شده است و شباهت آن با داستان بهرام چوبین در شاهنامه فردوسی هم این مطلب را تایید می‌کند.

منابع مشابه بیشتر ...

662cf7002b0c6.jpg

یادگار فرامرز

فرامرز نوریانی

مجموعه حاضر اشعار دکتر فرامرز نوریانی متخلص به "مظلوم" است که در سال 1312 چشم به جهان گشود و تحت تعلیم و تربیت مادری روشنفکر و پدری آزاده پرورش یافت. در سال 1338 موفق به دریافت دکترای پزشکی از دانشکده پزشکی اصفهان شد و در سال 1350 دکترای اعصاب و روان را از دانشکده پزشکی تهران کسب نمود. ایشان در سن 60 سالگی دار فانی را وداع گفت.

6623dcd2e2e7c.jpg

عرفان ایران - جلد 17

مصطفی آزمایش

فهرست شماره 14 عرفان ایران بدین قرار است: در قسمت مقالات، عید مبعث از دکتر نورعلی تابنده؛ تصوف علوی از شهرام پازوکی، فریتهوف شوئون و معنای زیبایی از سعید بینای مطلق؛ تاملی در باب معنای روحانی کار از سیدحسن آذرکار؛ کرامات اولیا در آثار مولانا از محمدابراهیم ایرج پور؛ مجموعه مزار شاه نعمت الله ولی از مهراد قیومی بیدهندی، در قسمت معرفی کتاب تفسیر بیان السعاده فی مقامات العباده از دکتر عادل نادرعلی و ترجمه حسینعلی کاشانی بیدختی معرفی شده است.