گویش‌های محلی یا به عبارتی زبان‌های محلی که دربرگیرنده زبان یک گروه و قوم یا یک منطقه خاص می‌باشد، یکی از بهترین معیارهای شناخت و آشنایی با آداب و رسوم، تعقلات و خلقیات آن قوم و گروه بوده و به عبارتی از بررسی گویش می‌توان با اوضاع اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی و تعاملات و دیگر مظاهر روزگار گذشته آشنا شد. بنابراین در این کتاب در یک مقدمه، شش فصل و یک بخش ضمیمه، نویسنده به شناساندن گوغر بافت و لهجه و گویش آن پرداخته است. در این کتاب نزدیک به 1900 واژه که یا ویژه گوغز هستند یا با اندازه‌ای تفاوت از فارسی معیار متمایز شده‌اند، همراه با 500 اصطلاح و کنایه، 250 ضرب‌المثل، 43 ترانه عامیانه و 55 دوبیتی (کردی) به تفکیک درج شده و توضیحاتی آورده شده است. در دو فصل انتهایی نیز دستگاه آوایی و ویژگی‌های دستوری گویش گوغر به اجمال مورد بررسی قرار گرفته است.

منابع مشابه بیشتر ...

662e578f6d4b6.jpg

قصه در قلمرو ادبیات شفاهی

محسن میهن‌دوست

ادبیات شفاهی ادبیاتی است که به دفتر نیامده و در سینه و یاد و حافظه هر ملتی وجود دارد. به گمان از زمانی که بشر برابر طبیعت قرار گرفت و خود را چیزی جز آن اما در آن دید ادبیات شفاهی پیدایی یافت. به عبارت دیگر ادبیات شفاهی از زمانی که انسان به گپ درآمد و زبان رابط او با جهان بیرونی و درونی اش شد، از مغز به مغز و از سینه به سینه، به امروز رسید. سرایندگان و گویندگان بیشتر و پیشتر گمنام بوده اند، و شک نیست که ادبیات شفاهی مثلا قصه حاصل تخیل و تمنییات گروهی است که گاه در تحت اوضاع و احوال همسان و گاه ناهمگون بزیسته اند...

661e8efb00522.jpg

جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان

علی محمد ساکی

سرزمین کهنسال دلاوران ایران باختری از نظر جغرافیای تاریخی و تاریخ مرموز و ناشناخته است. اگر آنطور که در خارج از ایران محققانی چون هرتسفلد، دمرگان، مینورسکی، رالنسن، سر ارول استین برای بررسی گذشته های این سرزمین کوشیده اند فضلای کشور نیز توجهی ابراز می داشتند. اینک بسیاری از زوایای تاریک تاریخ چند هزارساله میهن ما روشن شده بد. نخستین کتابی که درباره لرستان به چاپ رسید مجموعه ای از غلامرضا خان والی و انیس المسافر نام داشت. کتاب مذکور در بوشهر به چاپ رسیده و مشتمل بر آگاهی هایی در مورد جانوران شکاری و فرمانروایان لر از حسین خان والی تا زمان مولف است، پس از آن باید از جغرافیای نظامی لرستان تالیف سپهبد رزم آرا نام برد که مشتمل بر جغرافیای مناطق با توجه به جنبه نظامی انها و ورود قوای دولتی به لرستان و سرکوبی عشایر این منطقه می باشد. آقایان بهمن کریمی و محمدعلی امام شوشتری نیز چند صفحه ای از کتابهای جغرافیای تاریخی غرب ایران و تاریخ جغرافیایی خوزستان را به لرستان اختصاص داده اند. با این حال تا به امروز کتابی که منحصر به تاریخ یا جغرافیای تاریخی این قسمت از ایران باختری باشد تالیف نشده است.