603d025582cc7.png

از هندوستان تا حریم یار؛ گزیده‌از سفرنامه اسفار الانوار (سیری در سفرنامه حج مرحوم علامه میرحامد حسین هندی صاحب عبقات الانوار)

سفرنامه حضرت علامه میرحامد حسین هندی از سفرنامه‌هایی است که به عربی نگاشته شده و نام «اسفار الانوار» بر آن نهاده شده است. او در این کتاب از سفری گزارش کرده که در سال 1282 هجری به همراه برادرش سیداعجاز حسین هندی انجام داده است. آن دو سفر خود را از شهر لکهنو در هند آغاز کرده و بعد از رسیدن به شهر بمبئی، از راه دریا رهسپار جده می‌شوند و پس از انجام عمره مفرده، مکه را به قصد زیارت مدینه ترک می‌کنند؛ سپس برای انجام فریضه حج از مسجد شجره به احرام عمره تمتع محرم می‌شوند. وی سرانجام سفرنامه را با گزارش سفر عراق و زیارت عتبات عالیات به پایان می‌رساند. در این کتاب کوشیده شده تا گزیده‌ای از مطالب جالب و جذاب این سفرنامه در اختیار خواننده قرار گیرد.

منابع مشابه بیشتر ...

6623b91d579d2.jpg

سفرنامه حج و راهنمای حج

حسین ذوالقدر شجاعی

نویسنده این سطور حسین فرزند مرحوم محمدهاشم مشهور به ذوالقدر شجاعی کارمند پایه 9 وزارت دارائی (ممیز مستقل حسابهای اداره کل درآمدها) که در ذیحجه سال 1374 برابر با تیر 1334 شمسی توفیق تشرف به مکه معظمه را داشتم از همان روزهای اولیه مراجعت قصد داشتم که شرح جریان این سفر روحانی را به رشته تحریر درآورم که هم خاطرات این مسافرت ثبت و ضبط شده و هم آنکه شاید برای علاقمندان راهنمای مفید و سودمندی شود ولی از بدو ورود به تهران رعایت نزاکت های اجتماعی و دید و بازدیدهای سروران عزیز و دوستان گرام مجال شروع باین کار را نمی داد اینک که فی الجمله فراغتی حاصل گردیده است اقدام به تحریر نموده و از خداوند بزرگ حسن ختام آنرا مسئلت دارم.

61c076cb0f4f9.png

روزنامه اردوی همایون

ناصرالدین شاه قاجار

تاکنون تصور می‌شد یک عنوان نشریه در عهد ناصری با عنوان «اردوی همایون» انتشار یافته، ولی با چاپ این کتاب، مشخص می‌شود دو نشریه با این نام در آن عهد چاپ و منتشر شده است .اولین همین کتاب است که در سفر اول ناصرالدین شاه و همراهان به خراسان ـ اواخر سال 1283 و اوایل 1284 ق ـ انتشار یافته و نام کامل آن را «روزنامه اردوی همایون» قرار داده‌اند و دومین نشریه به این نام که پیشوند روزنامه ندارد و به «اردوی همایون» نامبردار است، در سفر دوم ناصرالدین شاه و همراهان به خراسان که در سال 1300 اتفاق افتاده، طبع و توزیع گردید که نسخه‌هایی از آن موجود است.