61375c7086d32.jpg

تاریخ جغرافیایی و اجتماعی لرستان، مقدمه ای بر آثار باستانی و تاریخی لرستان، جلد نخست

جلد نخست تاریخ جغرافیایی و اجتماعی لرستان تالیفی تازه و حاصل بررسیهای سالهای اخیر مولف است که حکایت از بینشهای آیینی و اجتماعی مردم لرستان در سراسر تاریخ دارند با اشاره به تحولات و دگرگونیهای تا اوایل قرن حاضر، نیز نگاهی تازه با معرفی برخی روش‌ها و کنش‌ها و باورهای مردم لرستان در آن دوره‌های تاریخی است که اغلب بر پایه اسناد و مدارک علمی ارائه شده است. از آن جمله نگاهی تازه است به پیدایش مهر و مهرپرستی و نقطه آغاز آن که بر پایه بررسیهای باستان‌شناسی، آثار و بناهای باقی مانده و نیز بسیاری از منش‌های آیینی موجود که به احتمال زیاد از اندیشه و رفتار پیروان دین مهری برجا مانده‌اند بحث شده است. نیز در زمینه اجتماعی به تاریخ و زمان کوچ و کوچیدن و سنت‌های مربوط به آن و عرف و قوانین مرتبط با امور زراعت، آبیاری و یا سور و سوگ و مقیاسهای زراعی، پیمایشی، وزنها و نیز چگونگی آیین تدفین مردگان و نقشهای سنگ گورها و یا موضوعهای فرهنگی و بهداشتی و اقتصادی دیگر توجه شده است. آخرین بخش از جلد نخست، موسیقی شناسی لرستان است. آهنگها و ترانه‌های لری تاکنون برهمان حال و هوای کهن باقی مانده‌اند. موسیقی لری رابطه مستقیم با زندگی لرها دارد و شامل موسیقی مذهبی، حماسی و بزمی است. از این جهت گاه ذکر جمیل است همراه با سرودهای حق‌جویان حقیه و گاه بیان حماسه‌های ملی و قبیله ای است. به هر صورت لرستان سرزمین افسانه‌های تاریخی و یا تاریخ افسانه‌هاست. که بستر آرام گنجینه‌های فرهنگی و هنری و تاریخی ایران است.

منابع مشابه بیشتر ...

6640c3086bdd8.jpg

آثار تاریخی شمیران - جلد اول: لواسان و رودبار قصران (جغرافیای تاریخی و معرفی محوطه‌های باستانی و ...)

ناصر پازوکی طرودی

ر این کتاب که از سوی "اداره کل میراث فرهنگی استان تهران "انتشار یافته تلاش شده جغرافیای تاریخی و محوطه‌های باستانی و بناهای تاریخی فرهنگی شهرستان "شمیران "(یکی از فرمانداری‌های نه گانه تهران)، شامل "لواسان " و "رودبار قصران "به تفصیل و همراه با عکس معرفی گردد .ابتدای کتاب شامل اطلاعاتی است درباره موقعیت و اهمیت جغرافیایی شمیران، تقسیمات کشوری و فرمانداری شمیران، جغرافیای تاریخی و وجه تسمیه رودبار قصران داخل، کوه‌ها و رودها و راه‌های رودبار قصران، اقوام ساکن در طبرستان قبل از مهاجرت آریایی‌ها، تاریخ رودبار قصران از دوره آشوری‌ها و مادها و هخامنشیان تا دوره قاجار (به ویژه دوره علویان آل بویه، غزنویان، اسماعیلیان، مرعشیان، چلاویان، جلالیان، تیموریان و آل کیا) .سپس آثار باستانی و تاریخی فرهنگی "دشت لار"، "لواسان بزرگ "و "رودبار قصران"، به ترتیب و تفکیک شهرها و روستاهای آنها معرفی شده‌اند که عموما شامل محوطه‌های باستانی، قلعه‌ها، امامزاده‌ها، کاروان‌سراها، قبرستان‌ها، رباطها، تپه‌های باستانی، مساجد و حسینیه‌ها، حمام‌ها، کاخ‌ها، مناظر طبیعی، باغ‌ها و سایر بناهای باستانی تاریخی است . در پایان کتاب فهرست منابع و فهرست محوطه‌ها و بناهای تاریخی فرهنگی شمیران (لواسان و رودبار قصران)، همچنین نقشه موقعیت جغرافیایی آثار یاد شده (نقشه باستان شناسی) آمده است

663b913f525d9.jpg

نامواره دکتر محمود افشار - جلد پنجم (دربرگیرنده سی و شش مقاله)

محمود افشار

جلد پنجم از نامواره دکتر محمود افشار مقاله ها و گفتارهایی است در زمینه های مربوط به تاریخ ایران، قلمرو زبان فارسی، تحقیقات ادبی، مباحث شعر فارسی، مسائل فنی زبان فارسی، عقاید سیاسی دوره قاجار، اسناد تاریخی، وضع فرهنگی و اجتماعی یزد و یادداشتها و اسنادی است که با زندگانی دکتر محمود افشار متناسب است. مقاله ها به ترتیب تاریخ دریافت آنها به چاپ رسیده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

61658b66d97ea.jpg

کتیبه های تاریخی لرستان از قرن چهارم هجری قمری تا قرن چهاردهم

حمید ایزدپناه

کتیبه های تاریخی استان لرستان از قرن چهارم تا قرن چهاردهم نوشته حمید ایزدپناه است که در سال 1351 منتشر شده است. کتیبه ها به خط کوفی و فارسی است و مربوط به نیمه دوم قرن چهارم تا اوایل قرن چهاردهم است. کشف و جمع آوری آنها حاصل کوشش هشت ساله ای است که به مناسبت تالیف و تدوین کتابی به نام (آثار باستانی و تاریخی لرستان) در دو جلد و به توصیه انجمن آثار ملی سعادت و توسط مولف این کتاب انجام شده است. برخی از این سنگ نوشته ها تاریخ ساختمان پل و یا بنایی است و بعضی دیگر قوانین و دستورات امراء و حکام عهد سلاجقه و صفویه است که بخشش چیزی است و یا تحریم و ممنوعیت اعمال و رفتاری را اعلام می نماید و یا از فرمانروایانی نام برده که تاریخ کمتر از آنها ذکری کرده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب
6165835a47f33.jpg

کتیبه های بروجرد

حمید ایزدپناه

دفتر حاضر "کتیبه های بروجرد" توسط حمید ایزدپناه نوشته شده و در سال 1355 توسط اداره کل فرهنگ و هنر استان لرستان به چاپ رسیده است. آنچه در این دفتر معرفی می‌شود کتیبه‌هایی است که در مساجد، بقاع متبرکه و بازار بروجرد دیده شده است و ممکن است در جاهای دیگر هم باشد که نویسنده به آنها دسترسی نداشته است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب