در این مجموعه، مقالات نهاوند پژوهی نویسنده درباره تاریخ و فرهنگ نهاوند، به چاپ رسیده است .موضوعات مقالات و عناوین آن‌ها به ترتیب عبارت اند از" :گاماس خدای کشاورزی و آب"، "طوفان نوح و زاگرس"، "ماد و نهاوند"، "سفر نامه بهمن کریمی (بهمن میرزا) به نهاوند"، "محمد بن اسماعیل بن جعفر صادق (ع) در نهاوند"، "حسین بن منصور حلاج در نهاوند (همراه با نگاهی به زندگانی جنید نهاوندی)"، "سه مهندس و ریاضی‌دان بزرگ نهاوندی (فیروز نهاوندی / قرن اول هجری ;احمد نهاوندی / حاسب، ریاضی دان و منجم قرن دوم هجری ;ابوبکر کرجی نهاوندی / قرن چهارم هجری)"، "بررسی گزارش زکریا قزوینی (متولد 605ه.ق) درباره نهاوند"، "برگی از تاریخ نهاوند (برگرفته از کتاب تاریخ قم مربوط به قرن چهارم هجری)"، "گزارشی از کتاب "تبصره العوام فی معرفه مقالاالانام"، "گزارش برتولداشپولر درباره نهاوند"، "برگی از تاریخ نهاوند در عصر مغولان"، "گزارش منتخب التواریخ معینی از لرستان و نهاوند"، "محقق کرکی نهاوندی"، "نهاوند از دیدگاه ملا عبدالباقی نهاوندی (متوفی 1042ه.ق)"، "سفر شیخ حزین به نهاوند"، "تذکره خاوری ونهاوند"، "گزارش از دانشمندان نهاوندی"، "دو اثر از محمود میرزا قاجار"، "سفر ناصرالدین شاه قاجار به نهاوند"، "طولانی‌ترین سفر نامه نهاوند"، "سفرنامه حسام الدوله معزی به نهاوند"، "گزارش از انقلاب مشروطیت در نهاوند "و "سفرنامه سیف الدوله به نهاوند ."

منابع مشابه بیشتر ...

66461f46edfb6.jpg

چهل گفتار از چهل استاد در ایران شناسی

سیدحسن امین

کتاب متضمن چهل مقاله در حوزه ادبیات، تاریخ، فرهنگ فارسی، علوم، طب و مانند آن است که به اهتمام دایره‌المعارف ایران‌شناسی فراهم آمده است .در بخش ضمیمه نیز گفت و گویی با پروفسور سید حسن امین درباره فعالیت علمی وی و چگونگی تدوین دایره‌المعارف ایران‌شناسی، صورت گرفته است .برخی از مقالات این مجموعه عبارت‌اند از" :لزوم بررسی ادبیات امروز ایران/ محمد استعلامی"، "آینده جهان/ کاظم امیدوار"و "نقدی بر فهرست فارسی (ایرج افشار)/ سید حسن امین"، "نکته‌ای از تاریخ بیهقی/ باستانی پاریزی"، "خواجوی کرمانی/ حسین بهزادی اندوهجردی"، "نقش اندیشه در هویت ایران/ محمد پارسا"، "شعر جاودانی/ مهدی حمیدی شیرازی"، "بداهه نوازی/ همایون خرم"، "تاثیر تمدن ایران در عرب و اسلام/ عباس خلیلی"، "آذربایجان بخشی از ایران است/ عنایت‌الله رضا"، "شعر در آثار بازمانده زبان فارسی باستان/ جمال رضایی"، "کیفیت تحولات ابدی/ ضیاء‌الدین سجادی"، "آرتروز/ محمد فرجاد"، "جرم‌شناسی/ مهدی کی‌نیا"، "قلمرو طنز/ جواد مجابی "و "خط، کتیبه و مجسمه/ رکن‌الدین همایون فرخ ."

66460feecf425.jpg

خواجو 3 - ویژه کنگره جهانی بزرگداشت خواجوی کرمانی کرمان مهرماه 1370

جمعی از نویسندگان

کتاب حاضر ویژه کنگره جهانی بزرگداشت خواجوی کرمانی است که در سال 1370 منتشر شده است. بعضی از عناوین این کتاب عبارتست از: طرز سخن خواجو از حسن انوری؛ عرفان خواجو از اسماعیل حاکمی؛ خواجو نخلبند سخن از میرجلال الدین کزاری؛ نوآوری خواجو در اوزان عروضی از تقی وحیدیان کامیار؛ پی ریز غزل قرن هشتم از محمود عبادیان؛ جایگاه مستقل شعر خواجو از محمد روشن؛ خواجو در آثار دیگران.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5704a70f3ad5e.PNG

تعليم دوستي در شاهنامه

علی اکبر افراسیاب پور

«شاهنامه»، يکي از نخستين شاهکارهاي ادبيات تعليمي به شمار مي‌آيد که با مضامين اخلاقي، ديني، حکمي و تربيتي در کنار جنبه حماسي و غنايي، فضايل انساني را آموزش مي‌دهد. يکي از اين آموزه‌ها «دوستي» و آشتي‌جويي است که جنبه‌هاي مختلف فردي و اجتماعي آن در «شاهنامه» مورد توجه قرار گرفته است و جايگاه مهر و محبت، بهترين دوست، راه‌هاي دوست‌يابي، شرايط دوستي، راه‌هاي استحکام دوستي و حتي نتيجه دوستي از ديدگاه فردوسي در آينه «شاهنامه» ارائه شده است و دورانديشي‌ها و اندرزهاي ابتکاري و راهگشايي دارد که از تعاليم انساني و جهاني براي همه دوران‌ها به شمار مي‌آيد.

مشاهیر ادبیات فارسی/فردوسی/پژوهش درباره فردوسی
مقاله
55f0434cd8524.PNG

عرفان جمالی: زیبایی پرستی ایرانی در اندیشه های عین القضات، روزبهان، ابن عربی، ابن سبعین و حافظ

علی اکبر افراسیاب پور

در اين كتاب پرسش هاي اساسي انسان در حوزه هاي معرفت شناسي، خداشناسي، انسان شناسي، دين شناسي، شناخت شناسي و بررسي ادبيات عرفاني در ايران با پاسخ هايي تازه روبه رو مي گردد و انديشه هاي بزرگان عرفان ايراني و اسلامي مانند عين القضات ، روزبهان، ابن عربي، ابن سبعين و حافظ با ديدگاهي نو بررسي مي گردد همچنين جايگاه اين عرفان در مقايسه با ديگر مكتب ها روشن مي شود. بنيان گذار مكتب جمال را ابوحلمان فارسي در قرن سوم هجري نوشته اند كه در برابر زيبايي ها سجده مي كرد و خدا را در جمال مي ديد. آنها زن را بزرگ ترين جلوه ي زيبايي خدا در هستي دانسته و سده ها پيش از نهضت هاي زن گرايانه ي امروز به حقوق زن و احترام به او پرداخته اند. جمال و عشق مجازي را پلي براي رسيدن به جمال و عشق حقيقي دانسته اند و عشق زميني و مادي و اين جهاني را مغتنم دانسته و از آن راهي براي رسيدن به خدا ساخته اند. عين القضات در آثار خود به بهترين شكل اين فلسفه را ابراز نموده و در حوزه ي عرفان نظري ابن عربي آن را با وحدت وجود عرفاني هماهنگ كرده است. روزبهان بقلي شيرازي و حافظ شيرازي همين راه را ادامه داده اند و در تاريخ عرفان ايراني راهي زيبا ترسيم كرده اند كه در هر عصر و زماني نمايندگاني برجسته داشته كه عقايد برخي از آنها در اين حوزه در كتاب «عرفان جمالي» بررسي گرديده است. نویسنده در این کتاب کوشش دارد تا با فلسفه ای نوین و برپایه عرفان ایرانی و مکتب جمال، طرحی جهانی برای پاسخ به پرسش های فردی و اجتماعی، مادی و معنوی انسان امروز ارائه دهد. خواننده در این کتاب با دفتر نخست از مقالات عرفان جمالی روبروست که نگارنده با زبانی ساده به موضوعات اساسی و بنیادی عرفان پرداخته و در مجموع بخشی از فلسفه و عرفان جمالی خود را بیان کرده و خواننده را با مکتب زیابیی پرستی در عرفان ایرانی آشنا کرده است. دکتر افراسیاب پور در پیشگفتار کتاب نوشته است : مکتب جمال (که زیبایی پرستی و یا جمال پرستی نیز گفته می شود) ساخته و پرداخته عارفان ایرانی بوده و یکی از ابتکارهای ایرانیان در عرصه عرفان و تصوف به شمار می آید که زیبایی را مبنا قرار داده و براساس آن مکتبی پرقدرت و همه جانبه طراحی نموده اند. در آن از زیبایی شناسی و عرفان ایران باستان بهره گرفته و آن را با اصول عقاید اسلامی هماهنگ کرده اند و آیات و روایات دینی را در تائید نظر خود به کار برده اند. در یونان باستان، زیبایی پرستی در جشن های دینوسوسی، باکوسی و اورفئوسی قابل شناسایی است. زئوس در پرستش گاه المپ خدای زیبایی است که زیباترین زنان را در کنار خود دارد. مراسم ازدواج زئوس با هرا که نماد عشق و باروری است نمونه ای از زیباپرستی در یونان باستان است که در همه عرصه های این تمدن حضور دارد. در جهان اسلام نیز گرایش به زیبایی از قرآن مجید سرچشمه می گیرد. نزد اسلام خدا زیباست و جز زیبایی نیافریده. همچنین در قرآن آمده است که برای خداوند نام هایی زیباست و خدا را با آن نام ها بخوانید. مکتب جمال جهان بینی ویژه ای ارائه می دهد که براساس آن می توان به چارچوب فلسفی، جهان شناسی، انسان شناسی و جامعه شناسی مکتب جمال رسید. این کتاب که توسط دکتر افراسیاب پور نگاشته شده در سال 1386 با همت انتشارات ترفند در تهران چاپ شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عرفانی
کتاب