در اين كتاب درباره‌ي مردم شهرها، روستاها و بخش‌هاي ايلام و لرستان و مردم كوچك نشين اين منطقه‌ها مطالبي جمع آوري شده است؛ ضمن آنكه مولفان در اين كتاب به آيين‌هاي مردم اشاره نكرده و آن را به دفتري ديگر موكول مي‌كنند. همچنين در كتاب باورهاي مردم با نمودهاي كهن ايران باستان و كشورهاي همسايه مقايسه شده استجمع آوري ترانه‌ها و فرهنگ مردم را بسيار ارزشمند مي‌دانست و به ما پيشنهاد مي‌كرد كه ترانه‌هاي محلي مردم را در قالب‌هاي مختلف بفروشيم و معتقد بود اين ترانه‌ها از نظر دانش موسيقي بسيار ارزشمند است. مقدمه‌ي كتاب، ناظر بر مباحث تئوري در فلسفه‌ي اساطير شناسي است. كتاب از نظر مردم شناسي بسيار ارزشمند است و به نوعي تك نگاري اساطيري در لرستان و ايلام محسوب مي‌شود. وي بيان اين كه شناخت اساطير خط سير انديشه‌ي انسان را طراحي مي‌كند، اظهار داشت: اساطير مشخص مي‌كنند كه انسانها از دوران بدوي تا جهان مدرن چه مراحلي را گذرانده‌اند. زندگي انسانها هنوز هم در چنبره‌ي انديشه‌ي اساطيري گرفتار است و توسعه‌ي پايدار و كلان با خداحافظي با اساطير به دست مي‌آيد؛ چون نگرش اساطير به مسايل با ديدگاههاي مدرن در تضاد است. محمدحسين باجلان فرخي ـ يكي از مولفان كتاب ـ در پاسخ به موارد مطرح شده از سوي منتقدان گفت: كتاب در پاييز سال 1358 بسيار شتاب زده چاپ شد و قرار بود سفرهاي ديگري براي تكميل مراسم‌ آيين منطقه داشته باشيم كه متاسفانه اين كار انجام نشد. ما تلاش كرديم اطلاعات پراكنده را در يك كتاب جمع آوري كنيم تا محققان در آينده بتوانند از آنها استفاده كنند. وي با بيان اينكه اسطوره و افسانه مرز مشخصي با يكديگر ندارند، تصريح كرد: اسطوره، روايتي مقدس است كه به دوران خاصي برمي‌گردد و اكنون ديگر اسطوره‌زدايي از انسان شناسي جديد مطرح نمي‌شود. او ضمن دفاع از عنوان كتاب، آن را دقيق و حساب شده دانست و اضافه كرد: ما در نگارش كتاب از ديدگاههاي سيمين دانشور نيز متاثر شديم. منصور كيايي نيز به عنوان ديگر مولف كتاب، گفت: ايلام و لرستان ارتباط فرهنگي ديرينه‌اي با هم دارند و به دليل ييلاق و قشلاق مردم و حكمران‌هايي كه در آنجا بودند آميختگي فرهنگي نزديكي با يكديگر دارند. ايلامي‌ها خود را كرد مي‌دانند؛ ولي فرهنگ آنها با فرهنگ مردم كردستان بسيار تفاوت دارد. در كتاب نيز اگر تفاوتي ميان فرهنگ مردم ايلام و لرستان بود ذكر مي‌كرديم كه كدام بخش مربوط به ايلام و كدام بخش مربوط به لرستان است. كيايي در سخناني به كتابهاي مردمشناسي اشاره كرد كه پيش از كتاب “باورها و دانسته‌ها در ايلام و لرستان“ نوشته شده‌اند و رابطه‌ي آنها را با كتاب مورد بحث بررسي كرد.

منابع مشابه بیشتر ...

6644cf685d7cb.jpg

مجموعه مقالات مردم‌شناسی ایران - جلد اول

سیدعلی اصغر شریعت زاده

"مردم‌شناسی ایران "اولین شماره از مجموعه حاضر، حاوی سلسله مقالاتی است از "سید علی اصغر شریعت‌زاده "در خصوص فرهنگ عامه، آداب و رسوم و انسان‌شناسی مردم نقاط مختلف ایران که با این عناوین به طبع رسیده است :سنت، نقاره‌خانه آستان قدس رضوی، آداب میزبان در اسلام، پوشاک محلی ایران، آلاچیق ترکمن، مسکن سنتی در سیستان و بلوچستان، ترانه‌های عامیانه میامی، و تعزیه .

66421ce7ab269.jpg

گیلان‌نامه: مجموعه مقالات گیلان‌شناسی - جلد دوم (در زمینه تاریخ، فرهنگ، هنر، زبان، ادبیات و مردم‌شناسی)

جمعی از نویسندگان

گیلان نامه "مجموعه مقالاتی است در زمینه تاریخ، فرهنگ، هنر، زبان، ادبیات و مردم‌شناسی منطقه گیلان .جلد دوم این مجموعه شامل مقالاتی است از نویسندگان مختلف با این عناوین کبریت سازی در گیلان از احمد اداره چی گیلانی؛ صندوق بولاکی از محمد الطافی؛ گزارش سلیمان خان مهندس از راههای گیلان از محمد باقری؛ خورشید خانم سراینده چند قطعه فولکلوریک از رحیم چراغی؛ عناصر ممتاز در تصوف رایج در گیلان از محمد روشن؛ لغات و اصطلاحات گیلکی در توتونکاری از عزت الله زرندیان؛ خان احمدخان گیلانی از صادق سجادی .....