61bb4cc351fa2.jpg

دوازده قرن سکوت (تاملی در بنیان تاریخ ایران) کتاب سوم:ساسانیان

مکان چاپ: تهران ناشر: نشر کارنگ تاریخ چاپ: ۱۳۸۲ هجری شمسی زبان: فارسی

نویسنده در مورد بخش سوم کتاب و تاریخ ساسانیان اینگونه میگوید: "ظرافت کار در بررسی حضور دراز مدت یونانیان در ایران و تاثیر آن ها بر فرهنگ و سیاست و اقتصاد و روابط اجتماعی مردم، است. امری که تا پیش از بحث جدید درباره اشکانیان گشوده و باور نمی شد. بدین جهت برای باز خوانی غیرافسانه ای ساسانیان، به تدریج عناوینی برهم انباشته شد، که بدون بازشکافی آن ها عرضه تاریخ صحیح به اصطلاح ساسانیان غیرممکن می نمود. تا آنجا که ورود جدی و جدید به این پیش زمینه های ضروری، کار تدوین موضوع ساسانیان را به عرصه تازه ای کشاند، که ناگفته های مفصلی در طی فصل های زیر را در چند مجلد عرضه خواهد شد: ا. ذیلی بر مدخل سکه های اشکانی؛ 2. تخت جمشید یک "خشایار" مخفی و مفقود شده؛ 3. جعل های ناشیانه در نقش رجب؛ 4. باز هم گل نبشته کوروش؛ 5. مهمانان ناخوانده: آرایش های هخامنشی در پاسارگاد هلنی؛ 6. پهلوی ناتوان ترین و بی نشان ترین خط نگارشی جهان؛ 7. نقش رستم،عالی ترین مکتب صحنه سازی ساختگی در تاریخ جهان؛ 8. اندر احوال عالی جاه کرتیر عالم گیر؛ 9. ساسانیان در شاهنامه در اسناد اسلامی و در تفسیرهای جدید غربی؛ 10. ساسانیان؛ با رعایت اختصار توانستم سه فصل نخست این ده مدخل را در این مجلد به پایان برم. زیرا گشودن فصول تازه ای در شناخت بقایای تخت جمشید بدون نمایشات مکرر و مفصل تصویری ناممکن بود. بی شک بحث تازه این کتاب درباره بقایای این ابنیه از عالی مرتبه ترین مکاتب و شکفته ترین مباحث عرضه شده در عرصه ایران شناسی جدید است.

منابع مشابه بیشتر ...

66420cee1b007.jpg

کشته خویش (مجموعه پنجاه مقاله)

احمد اقتداری

احمد اقتداری در اوائل 1304 در لار متولد شد. تحصیلاتش را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران به پایان برد و در جوانی مدتی رئیس فرهنگ لارستان و مدتی شهردار لار بود. رکن‌زاده آدمیت زندگینامه مختصر او را در جلد پنجم دانشمندان و سخن‌سرایان فارس درج کرده است. اقتداری سپس به تحقیق روی آورد و در این حوزه نامدار شد. احمد اقتداری پسر مرتضی قلی خان اقتداری گراشی و نوه حسنعلی خان گراشی است. حسنعلی خان در وقایع مشروطیت نایب‌الحکومه لارستان و هوادار قوام‌الملک شیرازی (حاکم فارس) و «مستبدین» بود. آقا سید عبدالحسین لاری، که مشروطه‌خواه بود، علیه او قیام کرد و حسنعلی خان و هفتاد نفر از همراهانش را، که گراشی و اوزی و بیرمی بودند، کشت. این ماجرا منشاء اختلافی است که تا سالها میان لاری‌ها از یک سو و گراشی‌ها و اوزی‌ها و بیرمی‌ها از سوی دیگر دوام آورد. استاد اقتداری آثار بسیاری در حوزه تاریخ جنوب به چاپ رسانده که می‌توان به «فرهنگ لارستانی»، «لارستان کهن»، «خلیج فارس»، «کشته خویش»، «از دریای پارس تا دریای چین»، «کاروان عمر»، «خاطرات سدیدالسلطنه»، «یک‌صد و پنجاه مقاله در زمینه‌های ایرانشناسی و خلیج فارس» و ترجمه «الفوائد ابن ماجد» اشاره کرد. «زبان‌های محلی و فولکلور خلیج فارس»، «سرگذشت تاریخی چهار جزیره در خلیج فارس»، «تاریخ و جغرافیای خلیج فارس»، «خلیج فارس و آشنایی با امارات آن»، «محاکمه خلیج فارس‌نویسان» و «خلیج فارس و نام آن» نیز برخی از مقالات این پژوهشگر به‌شمار می‌آیند. ...شوش یکی از قدیمی ترین شهرهای جهان است. حفاریهای باستان شناسی نشان می دهد که این منطقه در 9000 سال پیش از میلاد محل سکونت کشاورزان بوده .آنها از زندگی خود آثاری بر جای گذاشته اند که اکنون به صورت تپه های گوناگون باستانی کشف شده است .در 5000 سال پیش از میلاددر این مکان مردم در قلعه زندگی می کردند و از4000سال پیش زندگی در شوش به صورت شهری در آمده است. این منطقه که بین رودهای کرخه و دز قرار دارد پایتخت سیاسی ایلامیها بوده است. قلعه ایلامیها روی تپه ای در مرکز شهر شوش واقع بوده که فرانسویها روی آن قلعه جدیدی احداث نموده اند . در کنار آن تپه شاهی قرار دارد که احتمالا به صورت زیگورات بوده. است و درنزدیکی آن تپه صنعتگران قرار دارد. آشوربانیپال بین سالهای 465-460 قبل از میلاد شهر شوش را فتح کرد و آنرا مانند دیگر فتوحات آشوریها با خاک یکسان کرد. داریوش اول هخامنشی آنجا را بازسازی نمود و کاخ آپادانای خود را در تپه شاهی برپا نمود. خشایارشا نیز در شوش زندگی می کرده است.در زمان اردشیر اول متاسفانه در اثر آتش سوزی بزرگی اکثر بناهای شوش از بین رفتند .بقایای این آثار باستانی در قرن بیستم از زیر خاک بیرون آمدند. قسمت عمده ای از آنها در اثر تسطیح دشت خوزستان برای اهداف کشاورزی از بین رفته است و جنگ تحمیلی نیز خسارات زیادی به آثارباستانی وارد کرده است . حفاریهای غیر مجاز ساکنین دشت و حمله باستان شناسان غربی ، باعث شده است قسمت عمده ای از این آثار از بین برود یا به موزه هایی همچون لوور برسد...

6640c3086bdd8.jpg

آثار تاریخی شمیران - جلد اول: لواسان و رودبار قصران (جغرافیای تاریخی و معرفی محوطه‌های باستانی و ...)

ناصر پازوکی طرودی

ر این کتاب که از سوی "اداره کل میراث فرهنگی استان تهران "انتشار یافته تلاش شده جغرافیای تاریخی و محوطه‌های باستانی و بناهای تاریخی فرهنگی شهرستان "شمیران "(یکی از فرمانداری‌های نه گانه تهران)، شامل "لواسان " و "رودبار قصران "به تفصیل و همراه با عکس معرفی گردد .ابتدای کتاب شامل اطلاعاتی است درباره موقعیت و اهمیت جغرافیایی شمیران، تقسیمات کشوری و فرمانداری شمیران، جغرافیای تاریخی و وجه تسمیه رودبار قصران داخل، کوه‌ها و رودها و راه‌های رودبار قصران، اقوام ساکن در طبرستان قبل از مهاجرت آریایی‌ها، تاریخ رودبار قصران از دوره آشوری‌ها و مادها و هخامنشیان تا دوره قاجار (به ویژه دوره علویان آل بویه، غزنویان، اسماعیلیان، مرعشیان، چلاویان، جلالیان، تیموریان و آل کیا) .سپس آثار باستانی و تاریخی فرهنگی "دشت لار"، "لواسان بزرگ "و "رودبار قصران"، به ترتیب و تفکیک شهرها و روستاهای آنها معرفی شده‌اند که عموما شامل محوطه‌های باستانی، قلعه‌ها، امامزاده‌ها، کاروان‌سراها، قبرستان‌ها، رباطها، تپه‌های باستانی، مساجد و حسینیه‌ها، حمام‌ها، کاخ‌ها، مناظر طبیعی، باغ‌ها و سایر بناهای باستانی تاریخی است . در پایان کتاب فهرست منابع و فهرست محوطه‌ها و بناهای تاریخی فرهنگی شمیران (لواسان و رودبار قصران)، همچنین نقشه موقعیت جغرافیایی آثار یاد شده (نقشه باستان شناسی) آمده است

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

61bb471b93bc8.jpg

دوازده قرن سکوت (تاملی در بنیان تاریخ ایران) کتاب دوم: اشکانیان

ناصر پور پیرار

نویسنده در مورد بخش دوم کتاب میگوید: "بخش دوم کتاب 12 قرن سکوت با نام اشکانیان است. با این کتاب به مدخل دیگری از صحنه سازی شرق شناسان و ایران و اسلام شناسان درباره تاریخ ایران باستان ورود میکنیم و با مورخین خودی، که با بی ارادگی و گاه مزدوری تمام، اراجیف این شرق شناسان دغل را عینا تکرار کرده ه اند، آشنا می شویم. این کتاب به وضوح کامل، برای هر عقل و اندیشه ای که مسخ غرب نشده و بر فرهنگ و خرد و دانش شرق میانه کهن استوار مانده باشد، خواهد گفت که چه گونه این گروه به ظاهر شرق شناس و ایران شناس و اسلام شناس، ما را بازیچه تصورات خویش خواسته اند، تا به سودشان همسایگان کهن و هم کیش خود، یعنی اعراب را لعنت کنیم و مسبب و مقصر نابودی میراث امپراطوری ها و تمدن های قدرتمند ایران باستان بدانیم، که نه در تاریخ بل فقط در ذهن شرور و علیل این محققان غرض ورز غربی ساخته شده اند"

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب
61bb3221552f0.jpg

دوازده قرن سکوت (تاملی در بنیان تاریخ ایران) کتاب اول: برآمدن هخامنشیان

ناصر پور پیرار

این كتاب جلد اول از مجموعه‌ای چهار جلدی است كه طی آن، تحلیلی از سیر تاریخ ایران فراهم آمده است. كتاب از یك مدخل و سه بخش اصلی تشكیل شده است .مولف، در "مدخل "با طرح سوال "تاریخ چیست؟ " ذیل مباحثی به این پرسش پاسخ می‌دهد; سپس از بستر جغرافیایی، به منزله عامل مهم ظهور و چگونگی تاریخ هر قومی سخن می‌گوید و از چهار گونه جغرافیایی نام می‌برد" : جغرافیای غلبه‌ناپذیر (جغرافیای بدون تاریخ)"، "جغرافیای موزون (جغرافیای توسعه)"، "جغرافیای ناموزون (جغرافیای تنازع )"و "جغرافیای واحدها (جغرافیای ركود .)"بحث اصلی كتاب درباره برآمدن هخامنشیان با "پیش گفتاری درباره پهنه زمانی و جغرافیایی ایرانیان و تمدن‌های كهن آغاز می‌شود ; آن گاه مباحث كتاب ذیل سه بخش اصلی با این عناوین مطرح می‌گردد" : در جست و جوی سرزمین"، "در جست و جوی هویت (كه در این بخش به عناصری چون "پارسه، پارس و هخامنش"، "آریا "و "اهورامزدا "اشاره می‌شود )"و "چاره‌اندیشی یهود ." كتاب با فهرست اعلام به پایان می‌رسد .

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب