6261489e2d699.png

نگاهی تحلیلی به تاریخ و فرهنگ باستانی شمال ایران

مکان چاپ: ساری ناشر: نشر شلفین تاریخ چاپ: ۱۳۹۵ هجری شمسی زبان: فارسی

در این کتاب کوشیده شده تا با سفر به گوشه‌های پنهان و پرتوافکنی بر سایه‌روشن‌های تاریخ و فرهنگ باستانی مازندران و گیلان بخشی از حقایق ناگفته بیان شود؛ بنابراین در این کتاب تاریخ به شیوه خطی روایت نشده است. در جستار نخست مازندران و گیلان در گذار به تاریخ بررسی شده و در جستار دوم به بررسی اقوام باستانی در شمال ایران پرداخته شده است. جستار سوم بحثی است درباره مازندران در آیینه اسطوره بودن. در دو جستار پایانی نیز به ولاش‌ها و گشنسب‌شاهیان در تبرستان و سرچشمه‌های تاریخی موسیقی مازندران و گیلان پرداخته شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

662e578f6d4b6.jpg

قصه در قلمرو ادبیات شفاهی

محسن میهن‌دوست

ادبیات شفاهی ادبیاتی است که به دفتر نیامده و در سینه و یاد و حافظه هر ملتی وجود دارد. به گمان از زمانی که بشر برابر طبیعت قرار گرفت و خود را چیزی جز آن اما در آن دید ادبیات شفاهی پیدایی یافت. به عبارت دیگر ادبیات شفاهی از زمانی که انسان به گپ درآمد و زبان رابط او با جهان بیرونی و درونی اش شد، از مغز به مغز و از سینه به سینه، به امروز رسید. سرایندگان و گویندگان بیشتر و پیشتر گمنام بوده اند، و شک نیست که ادبیات شفاهی مثلا قصه حاصل تخیل و تمنییات گروهی است که گاه در تحت اوضاع و احوال همسان و گاه ناهمگون بزیسته اند...

650c5528f0584.jpg

حضرت علی (ع) در نغمه‌های عامیانه ایران

بهروز وجدانی

نگارنده در ابتدای کتاب یادآور می‌شود که "موسیقی عامیانه ناظر بر وقایع مهم زندگی از جمله تولد تا مرگ است .این هنر بنابه مقتضیات زمان و مکان و موضوع فرق پیدا می‌کند و در واقع بیان احساسات پاک و صادقانه مردم است که در فرم و قالب مناسب با موضوع و فعالیت ارائه می‌شود .موسیقی عامیانه ایران در تمام اشکال خود سرشار از مضامین اسلامی است و این امر جزء ویژگی‌های این هنر ساده و بی پیرایه نیز محسوب می‌شود ."وی در این کتاب نغمه‌ها و سروده‌های عامیانه را در قالب یازده موضوع که عمدتا نام و نشانی از مولای متقیان علی (ع) دارند گردآوری و بررسی نموده که عبارت‌اند از" :ترانه‌های کار"، "دامداری"، "اعتقادات و باورهای عامیانه در خصوص ابزار موسیقی"، "نغمات و دعاهای رمضان"، "موسیقی در آیین‌های نوروزی"، "دوبیتی‌های عامیانه"، "متل‌ها یا قصه ترانه‌های عامیانه"، "لالایی‌ها"، "نغمه‌های عروسی"، "نغمه‌های حماسی " و "ترانه‌های مذهبی ."در بخش انتهایی کتاب، "منابع و ماخذ "و "نمایه "فراهم آمده است .

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5d3098eb0e47a.png

جهان‌بینی و زیبایی‌شناسی حافظ

اسدالله عمادی

جهان‌بینی حافظ اقیانوسی فراخ و پهناور است؛ هم ژرفای اندیشه مولوی را با خود دارد و هم جوشش بینش خیام را؛ هم خیزش پیکارجویانه شعر ناصر خسرو را به همراه دارد و هم زلالی اندیشه فردوسی را. به عبارت دیگر حافظ در گستره عرفان همانند مولوی و در آبخست ظلمانی زندگی، فیلسوف شکاک و دوراندیش چون خیام؛ در تازش به بیدادگران همانند ناصر خسرو است و در بیان غم‌ناله‌های بشری چون فردوسی. در این کتاب زندگی، زمانه، جهان‌بینی و زیبایی‌شناسی اشعار حافظ تحلیل و بررسی شده است.

مشاهیر ادبیات فارسی/حافظ/پژوهش درباره حافظ
کتاب