نامش نندلال تخلصش "گویا" در سال 1633 م متولد و در سال 1705 م درگذشت. او در غزنین چشم به جهان گشود و با افکاری صوفیانه تربیت شد و زبان و ادب فارسی و تازی را آموخت. بعد از درگذشت پدر و مادرش در 19 سالگی به مولتان رفت بعد از ازدواج پیرو مذهب سیک شد نندلال در آنندیو بدیدار گورگویندسنک دهمین و اخرین گوروی سیکها نائل آمد. و چنان مجذوب سخنان وی شد که شور شیدایی اش بسر افتاد و آتش عشق به حقیقت سراپای وجودش را مشتعل ساخت و چون زبان دانش دلش را بیش از پیش گویا یافت تخلص "گویا" را برای خویش برگزید و چون ایه ای از قران را برای اورنگ زیب شاه درست تفسیر کرد او نندلال را مقامی ارجمند داد ولی او به آنندپور بازگشت و در راه پانصد بیت شعر در موضوع راه و رسم بندگی خداوند و زندگی روحانی و وصف و ثنای گور گوربندسنک بسرود و چون به آنندپور رسید آنرا در کتابی به نام "بندگی نامه" بگورو تقودیم کرد گورگوربندسنک نام کتاب را از بندگی نامه به زندگی نامه تغییر داد. بعد از آن او به مولتان و پیش خانواده بازگشت و به مطالعه و سورودن شعر پرداخت

منابع مشابه بیشتر ...

662cfa87d071f.jpg

روح روان یا مطلوب پیر و جوان

رضا نوری

کتاب حاضر مجموعه اشعاری است با نام روح روان یا مطلوب پیر و جوان قسمتی از دیوان رضا نوری است که مشتمل بر قطعات علمی و ادبی و متضمن نصایح و اندرزهای مفید با ترجمه لغات مشکله و تعلیقات و حواشی که در سال 1332 و توسط شرکت سهامی طبع کتاب منتشر شده است.

662132c25ccdf.jpg

دیوان بینش (جزء دوم از کتاب دوم) مشتمل بر آثار خامه تقی بینش آق اولی

تقی بینش آق اولی

دیوان بینش در سه جلد چاپ شده است. جلد اول اشعاری که از سال 1277 تا 1299 سروده شده؛ جلد دوم آنچه از 25 شهریور 1320 به بعد تراوش یافته و خواهد یافت. اشعاری که تا سال 1277 سروده شده و کودکانه بوده و هزلها و هجوهای زننده و آنچه با مقتضای وقت ناسازگار تصور شود به چاپ نمی رسد. چاپ جلد دوم به مناسبت اینکه راجع به دوره اختناق ادبی و سیاسی بوده و بیشتر مورد توجه جامعه است بر قسمتهای دیگر مقدم خواهد بود.