در ميان عناصر فکري دفاع مقدس، آنچه بيش از همه اهميت دارد، عناصر برگرفته از مکتب شيعي است که قدرت خارق‌العاده آن و تأثيرات گسترده‌اش در مسير حرکت اجتماعي و سياسي جامعه ما در ادوار مختلف، انکارناپذير است. در اين مقاله تلاش مي‌شود ماهيت پايداري مسئله انتظار در جريان شعري دفاع مقدس، با تکيه بر آثار دو شاعر معاصر، قيصر امين پور و سلمان هراتي مورد بررسي قرار گيرد. همچنين تحليل کارکردهاي اين مضمون در زمينه مقاومت و پايداري و تأثيرات آن بر حرکت ادبي دفاع مقدس از اهداف اين پژوهش است.

منابع مشابه بیشتر ...

611514a698e8f.jpg

پایان شب سیه

کتاب پایان شب سیه با موضوع ظهور حضرت مهدی (عج) و انتظار فرج در سال 1353 توسط انتشارات روزبه به چاپ رسیده است

603b848890325.png

مست لحظه‌های بی‌ریا: کاوشی در اشعار و افکار سلمان هراتی

منوچهر علی پور

بررسی اشعار سلمان هراتی کاری است سخت دشوار؛ نخست به دلیل ارجمندبودن خود شاعر و اینکه همواره او دنبال سادگی و حقیقت بود و دیگر به دلیل اندیشه والا و ستبرش که مردمی بود و بی‌قرار و به دور از هرگونه تعارف‌ها و روشنفکرنمایی‌ها قلم به دست گرفت و شعر سرود. این کتاب در دو بخش فراهم آمده که در بخش نخست به بررسی و تحلیل اشعار و افکار سلمان هراتی پرداخته شده و تلاش شده تا زیبایی‌ها، فرازها و مفاهیم بلند شعر او مورد بررسی قرار گیرد. در بخش دوم نیز ده شعر سپید از این شاعر برگزیده شده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57ac25e0f1e7f.PNG

فضل تقدم با کيست؟ صفي علي شاه اصفهاني يا عمان ساماني

احمد امیری خراسانی

مثنوي گنجينه الاسرار، اثر ماندگار عمان ساماني يکي از شاهکارهاي ادب عرفاني در حوزه ادبيات عاشورايي است. اين مثنوي گران‌سنگ، در بيش از 800 بيت و در بحر رمل مسدس محذوف با نگاهي عرفاني به حوادث کربلا به رشته نظم کشيده شده است که در اين زمينه از شهرت و اعتبار خاصي برخوردار شده است. از طرفي ديگر، مثنوي زبده الاسرار صفي علي شاه اصفهاني نيز با همين درون‌مايه و در همين وزن در بيش از 4500 بيت، اندکي پيش از گنجينه الاسرار عمان ساماني سروده شده است. با توجه به تقدم زماني سرايش زبده الاسرار نسبت به گنجينه الاسرار و تقدم ارزشمندي و ماندگاري گنجينه الاسرار بر همه آثار عرفاني عاشورايي خلق شده پيش و پس از خود؛ اين مقاله کوشيده است تا با مقايسه نگاه عرفاني و انديشه اين دو شاعر هم روزگار به موضوع واحد، اين نتيجه را اثبات نمايد که عمان ساماني در خلق اثر ماندگار و بي‌نظير خويش تحت تاثير و تقليد زبده الاسرار صفي علي شاه بوده است و در بيان هر يک از شخصيت‌هاي عاشورايي، کليت مفهوم را از صفي علي شاه وام گرفته و با زباني تازه‌تر آن را پرورانده و در نهايت ايجاز و در قالب واژگاني که رنگ و بوي مرثيه دارند، آن را باز گفته است. هم چنين اين مقاله اين نکته را با آوردن شواهد نشان مي‌دهد که عمان ساماني ضمن روايت هر شخصيت، عينا به نقل موضوع، بيت، يا انديشه‌هاي عرفاني مطرح شده در زبده الاسرار پرداخته از اشعار و انديشه صفي علي شاه، هم در لفظ و هم در معني بهره فراوان جسته است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله
57ac1be75a6f5.PNG

برخي از عوامل ظهور ادب عربي در ادب فارسي، بعد از ورود اعراب به ايران

احمد امیری خراسانی

يكي ازوقايع مهم ّ‌تاريخ ايران، حمله ‌اعراب مسلمان است كه تأثيرات سياسي، فرهنگي و ... فراواني به همراه داشت. يكي از اين تأثيرات، ظهور و نمود ادب عربي درفارسي است. دراين نوشته، سعي شده است ضمن ذكر مهم‌ترين عوامل ظهور و تأثير ادب و فرهنگ عربي بر فارسي، موارد مثبت و منفي آن نيز بحث و بررسي گردد. شواهد نشان مي‌دهد كه علي رغم تأثيرپذيري فرهنگ و ادب فارسي از عربي ،بدليل صبغه ‌اسلامي آن، هويّت ايراني و ادبيّات فارسي باقي ماند و هيچگاه فرهنگ و تمدّن ايراني مقهور فرهنگ قومي عرب نگرديد، بلكه قوم ايراني، بدليل اصالت تمدّن غني خود، ضمن استفاده‌ بهينه از فرهنگ و زبان اعراب، به پاسداري از تمدّن و فرهنگ و زبان خود، برخاستند؛ بطوريكه امروزه، زيباترين و استادانه‌ترين و شيوا‌ترين آثار ادبي در حوزه‌ نظم و نثر به زبان فارسي، زينت بخش محافل ادبي جهان است.

تاریخ ادبیات/تاریخ ادبیات فارسی
مقاله