564681cbf283b.jpg

دیوان مولانا محمد صوفی مازندرانی

مکان چاپ: تهران ناشر: انتشارات ابن سینا تاریخ چاپ: ۱۳۴۳ هجری شمسی نوبت چاپ: اول زبان: فارسی

ملا محمد صوفی مازندرانی در آمل به دنیا آمد. در جوانی به اصفهان رفت و در آن دیار به عرفان و تصوف روی آورد و سرودن اشعار صوفیانه و عارفانه را آغاز کرد. مدتی بعد به شیراز رفت و به علت عقاید و سخنان غریب، متهم به کفر و الحاد شد. از آنجا به گازرون رفت و دست ارادت به سوی شیخ ابوالقاسم دراز کرد. مدت پانزده سال نیز در مکه اقامت داشت. وی در زمان اکبرشاه به هندوستان رفت و در احمدآباد گجرات اقامت گزید. به قصد زیارت شیخ معین الدین چشتی به اجمیر رفت و مریدان و پیروانی پیدا کرد ولی خوی عزلت گزین او را به گجرات بازگرداند. جهانگیر شاه وی را فرا خواند و او در راه در «سرهند» به علت بیماری و پیری در سال 1035هـ از دنیا رفت. آثار وی، بتخانه: منتخب اشعار قدما در شصت هزار بیت، دیوان اشعار ملا به انتخاب و تدوین وی در هزار بیت، ساقی نامه،‌ ابیات متفرقه او در تذکره ها و سفاین. این تصحیح از روی 6 نسخه موجود توسط طاهری شهاب انجام شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

62a5ddd0ce6df.jpg

دیوان جام احمدی

محمدباقر طاهری

دیوان جام احمدی کتابی است منظوم از رشحات بحر حقایق کلام مجید ربابی و سررشته الفاظش متصل است به منبع معانی. مولانا محمدباقر طاهری (1270-1331 شمسی) مدتی از زندگانی خویش را به تجارت و زمانی را به ریاضت و دیدار علمای دین و عرفان گذراند. دیوان پیش رو که به حقایق شریعت، طریقت و حقیقت می پردازد، 19 قصیده، 249 غزل، ساقی نامه ای متشکل از بزم نامه، لوح و قلم نامه، ساقی نامه، جام نامه، وصیت نامه، گله نامه، شکرنامه، نامه طور و نور، مدح نامه، طرب نامه، توبه نامه و سوگندنامه، 4 ترجیع بند و 308 رباعی را دربرمی گیرد. این دیوان که به کوشش سیدمحمد میرکاظمی فراهم گردیده است، در سال 1351 در اختیار علاقمندان قرار گرفت.

619cf40b1aaa3.jpg

شاه محمد اجمل اله آبادی و ادب فارسی

اختر مهدی

یکی از پژوهشهایی که باید در هند، سرزمین دیرینه زبان و ادب فارسی انجام پذیرد، تالیف و تدوین تاریخ ادبیات فارسی هند است. شکی نیست که برای تدوین تاریخ ادبیات فارسی هند قدم نخست آنست که این مخطوطات معرفی و تصحیح گردد و در معرض مطالعه و نقد اهل تحقیق قرار گیرد. دکتر اختر مهدی درباره شاه اجمل اله آبادی یکی از شعرای زادگاه خود اله آباد تحقیقی مفید انجام داده‌اند و ضمن شناساندن تاریخ فرهنگی آن سامان و سهم اله آباد در تحول زبان و ادب فارسی شاه اجمل و نمونه های شعر او را نیز معرفی کرده‌اند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5b83f07103b79.png

کلیات اشعار ملک‌الشعراء طالب آملی؛ شامل قصاید، قطعات، ترکیب‌بندها، مثنویات، جهانگیرنامه، غزلیات، رباعیات

محمد طالب آملی (زادهٔ ۹۹۴ در شهرستان آمل – درگذشتهٔ ۱۰۳۶ هجری قمری در لاهور) از شاعران بزرگ پارسی‌گوی سدهٔ یازدهم قمری است. او در ریاضیات، نجوم، حکمت و عرفان دستی قوی داشته و یکی از تواناترین شاعران سبک هندی است. طالب آملی پس از شاعرانی چون فردوسی و خیام، سومین شاعر از نظر تعداد ابیات شعری میان شاعران ایرانی لقب گرفته است. طالب آملی در ایران کمتر از شاعران بزرگ دیگر مورد توجه قرار گرفته است و خود نیز در زمان حیات در غربت به سر می‌برد و از این‌رو او را شاعری مظلوم و غم‌دیده می‌نامند. طالب در اشعار خود صراحتاً به روستایی‌بودن خویش اشاره کرده است.

نظم/شعر کلاسیک/دیوان
کتاب
5949868d5fd8a.jpg

دیوان عسجدی مروزی

عبدالعزیز بن منصور (درگذشته 432 هجری) مشهور به عسجدی مروزی از شاعران دربار سلطان محمود غزنوی بود. از اشعار او جز چند قصیده و مقداری اشعار پراکنده چیزی باقی نمانده که بخش قابل توجهی از آنها در هجو و مدح است. تمایز عسجدی از دیگر مدیحه ‌سرایان دربار غزنوی این است که طبیعت و اجتماع کمتر فدای ممدوح می ‌شوند. دلیل عمده شهرت او نیز قصیده ای است که به عنوان شاهد صنعت تکریر در تذکره‌ها و کتاب‌های بدیع مکرر نقل شده است. کتاب حاضر به تصحیح سید محمد طاهری شهاب با مقدمه ای از سعید نفیسی، شرح حال و آثار عسجدی و نظریه ایرج افشار در خصوص شاعر آغاز می شود. مجموعه اشعار عسجدی از قصاید، غزلیات، قطعات، رباعیات، مثنوی و ابیات منفرد تشکیل می شود و به کوشش مصحح از تذکره ها و جنگهای ادبی گردآوری شده است. این اثر در سال 1348 توسط انتشارات ابن سینا در دسترس علاقمندان شعر و ادب فارسی قرار گرفت.

نظم/شعر کلاسیک/دیوان
کتاب