این تصحیح توسط استاد میر سید محمد قدسی (1361- 1287ق) از روی پنجاه نسخه به خط نستعلیق انجام شده است. قدسی در شرح ابیات دشوار از شرح استاد خویش، شیخ مفید بن محمد متخلص به داور کمک گرفته است. تصحیح و تحشیه این کتاب 8 سال به طول انجامید. نسخه اساس این کار، نسخه ای به خط محمد علی حسینی است که به امر کریم خان کتابت شده و در سال 1191 ق وقف حافظیه شده است. استاد قدسی خود نیز دیوان اشعار عرفانی و حکمی مشتمل بر ده هزار بیت فارسی و عربی و کتاب گلزار، برگزیده بهترین اشعار فارسی متأخر و متقدم به خط نستعلیق دارد. فردوس الکمال، خطائر القدس نیز از آثار قدسی است. این کتاب اولین بار در سال 1322ق به درخواست مطبعه نادری بمبئی به چاپ رسید. علی اصغر حکمت و مهدی قدسی بر چاپ جدید آن که متعلق به کتابفروشی اشراقی است، مقدمه نوشته¬اند. این کتاب علاوه بر اشعار حافظ، شامل یک قصیده، چهار غزل و نه رباعی از قدسی و قطعه ای در مدح امیرامؤمنین، یک غزل و ده رباعی از «داور» و دیباچه محمد گل اندام است.

منابع مشابه بیشتر ...

663a2e71f004b.jpg

منظومه گنجینه اسرار به همراه بخشی از قصاید آن مرحوم

میرزا نورالله عمان سامانی

منظومه گنجینه الاسرار نوشتۀ عمان سامانی، دربردارندۀ یکی از بهترین و تأثیرگذارترین اشعار مذهبی در وصف امام حسین (ع) و حادثه عاشورا است. این اثر شامل سروده‌های شاعر مشهور عصر ناصرالدین‌شاه، میرزا نورالله بن میرزا عبدالله بن عبدالوهاب چهارمحالی ملقب به تاج‌الشعرا و معروف به عمان سامانی و مجموعه‌ای از مرثیه‌ها و سوگ‌نامه‌ها با درون‌مایه‌ای غمناک از توصیف مظلومیت شهدای حادثه کربلا است. کتاب گنجینه الاسرار به دلیل نوع و شیوه بیانش توانسته به خوبی محتوایی عرفانی را انتقال دهد و مفاهیم بزرگ واقعه کربلا را با روایتی عاشقانه به طور محسوس و ملموس به نمایش بگذارد. عمان سامانی قالب وقوع را برای سرودن و سخن گفتن از واقعه عاشورا برگزیده است. گنجینه عمان که شامل 831 بیت می‌شود را می‌توان یک سفرنامه هم دانست، سفرنامه‌ای که گزارشگرِ حرکت عارفانه و روحانی قافله یاران امام حسین در مسیر شهادت است.

661fef6f91450.jpg

روش زیبا یا درست نوشتن (برای استفاده دانش آموزان و دبیرستانها)

سیدعلی میرافضلی

سیدعلی میرافضلی درباره سبب تالیف کتاب می گوید: در سال 1316 تا 1319 از جمله درسهایی که می گفتم درس املاء بود روشی را که در پیش گرفته بودم چنین بود که برای هر نوبت موضوع تازه را در نظر گرفته و به اندازه یک دیکته آن را شرح و بسط داده و در ساعت مقرر برای دانش آموزان میخواندم تا از خارج بنویسد، تجربه معلوم می داشت که عموم دانش آموزان برای نوشتن این نوع از دیکته آماده تر بودند آنکه آثار انزجار از چهره ایشان مشهود گردد با اهتزاز تمام در نوشتن آن اهتمام داشتند این طریقهاز چند لحاظ برای دانش اموزان ایجاد رغبت می نمود یکی تازگی مطلب که بطور کلی بیان هر موضوع تازه توجه مخاطب را جلب کرده و او را برای اصغای آن مهیا می نماید دیگر آنکه لغات مشکلی که در ضمن این طرز املاء بکار برده میشود بیشتر از مردم بدان تکلم نموده و به گوشها آشنا می آید به علاوه چون با عبارات ساده ذکر می شود در نتیجه از دشواری آن کاسته و حکم سهل و ممتنع را پیدا می نماید و دانش آموز بدون آنکه دشواری لغت او را خسته خاطر و ملول گرداند در طی نوشتن عبارات آسان آنرا فرا میگیرد.