در این مقاله ترتیب اصلى کلمات(basic word order ) در گویش گیلکى لنگرود مورد بررسى قرار گرفته است. نشان دادهایم که ترتیب اصلى کلمات در این گویش sov است. آنگاه به شناسایى و رابطه جفت‌هاى همبستگى در این گویش با ترتیب اصلى کلمات sov پرداخته‌ایم و در تمام موارد، همبستگى‌هاى بین آنها را با ارایه مثال بررسى کرده‌ایم. این مطالعه نشان مى‌دهد که از مجموعه چهارده مورد جفت همبستگى معتبر و قابل بررسى در این گویش، نه مورد با ترتیب اصلى کلمات در این گویش، یعنى sovهمبستگى دارد و در پنج مورد، با ترتیب svo همبستگى وجود دارد. اینگونه مطالعات در رده‌شناسى زبان‌ها، بررسى تغییرات زبانى و جهت این تغییرات اهمیت زیادی دارد. اینگونه مطالعه رده‌شناسى زبان با بررسى‌هاى کاربردشناسى زبان و جمع‌بندى اطلاعات کهنه و نو و نیز تعیین مبتدا (topic) و خبر (focus) در زبان‌ها نیز وابستگى نزدیک دارد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

58772c7c8ccde.PNG

بررسی پی‌بست‌های ضمیری در گویش دلواری

محمدمهدی واحدی لنگرودی

بخش دلوار، منطقه‌ای در غرب استان بوشهر، از توابع شهرستان تنگستان است که در فاصله 36 کیلومتری جنوب شرقی شهر بوشهر، در حاشیه خلیج فارس قرار دارد. جمعیت این بخش، شامل شهر دلوار و روستا‌های مجاور آن، قریب به 25000 نفر است. گویش دلواری، مانند سایر گویش‌های استان بوشهر، نظیر دشتی و دشتستانی، از جمله گویش‌های ایرانی نو و از شاخه جنوب غربی است. گویش دلواری، گونه نوشتاری و رسمی ندارد و تاکنون، هیچ‌گونه تحقیق زبان‌شناختی و حتی غیرزبان‌شناختی بر روی آن صورت نگرفته است. در این مقاله به توصیف یکی از ویژگی‌های جالب آن، یعنی نظام ضمایر شخصی پرداخته شده است.

دستور زبان/گویش و لهجه
مقاله
586ddbab2c211.PNG

بررسی ساخت‌های غیرشخصی (قالبی) در چهار گونه زبانی

محمدمهدی واحدی لنگرودی

در زبان فارسی، همچون دیگر زبان‌ها، ساختارهای نحوی گوناگونی برای بیان‌ گزاره‌های معنایی وجود دارند. در این مقاله به گونه‌ای از ساختارهای نحوی در زبان فارسی پرداخته می‌شود که آنها را ساخت‌های غیرشخصی (قالبی) نامیده‌ایم. ساخت‌های موردنظر در فارسی گفتاری و نوشتاری کاربرد فراوانی دارند. ترتیب واژه‌ها در این ساخت‌ها برخلاف دیگر جمله‌های زبان فارسی، ثابت است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های زبان‌شناسی
مقاله