چون تا به حال تمام يا اغلب تحقيقات زيبايي‌شناسي در متون فارسي عموما بر روي متون نظم انجام گرفته و اين در حالي است که متون نثر نيز ويژگي‌هاي مورد نظر را از اين نظر دارا مي‌باشد، لذا بررسي، طبقه‌بندي و تحليل بلاغي آثار منثوري نظير کتاب راحة ‌الصدور و آية السرور راوندي به روش علمي که توانسته‌اند در دوره‌اي خاص به نظم نزديک شده و صفت شعر منثور را زيبنده خود نمايند، لازم و ضروري به نظر مي‌رسد. در اين مقاله، کتاب راحة الصدور فقط از حيث يکي از مقاصد علم معاني يعني احوال مسنداليه، مورد مطالعه، نقد و بررسي قرار گرفته، چگونگي کاربرد حالات مسنداليه در اين کتاب استخراج، تبيين و توجيه مي‌گردد. در اين مقاله ابتدا مباحثي مختصر و کلي در رابطه با معرفي کتاب راحة الصدور و ارزش ادبي آن، تعريف زبان، جمله، اجزاي جمله، مسنداليه و رابطه دستور و علم معاني ذکر گرديده، سپس به ذکر شاهد مثال‌‌هاي استخراج شده از کتاب راحة الصدور و توضيح و طبقه‌بندي آنها بر اساس کتاب‌‌هاي علوم بلاغي به طور عموم و سه کتاب «معالم البلاغه، معاني و بيان استاد همايي و علم معاني دکتر شميسا» به طور خصوص پرداخته مي‌شود.

منابع مشابه بیشتر ...

65806883abb60.jpg

سخن و سخنوران

بدیع الزمان فروزانفر

سخن و سخنوران، کتابی است نوشتهٔ بدیع‌الزمان فروزانفر در شرح احوال و نقد و سنجش آثار ۵۵ تن نامورترین شاعران پارسی‌گوی قرن‌های سوم تا ششم هجری. سخن و سخنوران اولین بار در سال‌های ۱۳۰۸ و ۱۳۱۲ در تهران به چاپ رسیده‌است.

619a53d1ea6e2.jpg

تاریخ ثعالبی (غرر اخبار ملوک الفرس و سیرهم)، پاره نخست: ایران باستان

عبدالملک محمدبن اسماعیل ثعالبی نیشابوری

کتاب حاضر حاوی مطالب بسیاری در باب تاریخ ایران قبل از اسلام است که مولف از ماخذ موجود در عصر خود نقل کرده است و بعید نیست بعضی از این ماخذ را فردوسی نیز برای نظم شاهنامه خود بکار برده باشد و امروز هیچ یک از آنها در دست نیست. مرحوم ملک الشعراء بهار "غرر اخبار ملوک الفرس" بی‌هیچ گونه تردید از ثعالبی نیشابوری می‌دانست ثعالبی را از شعوبیه و اثر او را در زمینه آثار شعوبیه معرفی کرده است. ثعالبی در بیشتر آثار خود سعی دارد تا حکمت و خرد ایرانیان و سایر اقوام را بنمایاند و روشن نماید که ایرانیان و بعضی اقوام دیگر به سبب سوابق تاریخی دارای حکم و اندیشه‌هایی عمیق‌تر و برترند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

6390a59cc10de.png

در پیرامون رستم و اسفندیار: به همراه متن کامل از شاهنامه مسکو

سیروس شمیسا

رستم و اسفندیار برجسته‌ترین، نیک‌ترین و مهم‌ترین پهلوانان شاهنامه‌اند؛ از این‌رو برخورد این دو یل از وزن و حساسیت خاصی برخوردار است. اسفندیار شاهزاده‌ای جوان است، با چشم به تختی که شایستگی آن را دارد. او برخلاف گشتاسب، نه یک موجود آزمند و متزلزل و فریبکار، بلکه دلاور شکست‌ناپذیر و مقدسی اس تکه برای نیک‌ترین دین‌ها و اندیشه‌ها شمشیر زده است. رستم در مقابل او، پهلوان قرون و ابرمردی است که تبلور تکاپو و رنج مردانه یک تبار است. در این کتاب افزون بر مقدمه، سه مقاله پیرامون رستم و اسفندیار و همچنین متن آن از روی نسخه شاهنامه چاپ مسکو آمده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران مشاهیر ادبیات فارسی/فردوسی/پژوهش درباره فردوسی
کتاب
6329a12d4cd57.png

مصطلحات الشعرا: فرهنگی در لغات و اصطلاحات شعر عصر صفوی

سیالکوتی در این کتاب که آن را در اواخر دوره صفویه نگاشته، کوشیده تا اصطلاحات عامیانه و محاوره‌ای و لغاتی که در ادبیات معاصر دوره او یعنی شعر سبک هندی وجود داشته و عمدتاً در فرهنگ‌ها به آن معنی ثبت و ضبط نشده بود، یک‌جا گردآوری کند. او معانی را به کمک پرسش از ایرانیان و گاهی رجوع به فرهنگ‌ها استنباط می‌کرد و شواهدی از ابیات شاعران را برای تأیید معنا در ذیل لغت می‌آورد. افزون بر ارزش‌های زبانی و ادبی، کتاب به لحاظ ارزش‌های جامعه‌شناختی نیز قابل تأمل است.

کلیات/فرهنگ ها
کتاب