ابومعین ناصر خسرو قبادیانی مروزی بلخی، از شعرای برجسته و از قصیده‌سرایان نام‌آور زبان پارسی است. او در اثر خوابی بیدارکننده، سفر هفت ساله خود را می‌آغازد، در این سفر، در مصر، به مذهب اسماعیلیه در می‌آید و به لقب حجت ملقب می‌گردد و به خراسان برمی‌گردد و پس از چند سال آوارگی در بلخ و نیشابور و مازندران، سرانجام به دره یمگان پناه‌ می‌برد. در مورد آن خواب بیداری بخش و این لقب «حجتی» تردیدهایی وجود دارد. این ناصر خسرو، قصیده‌ای با مطلع ذیل دارد: حاجیان آمدند با تعظیم‌ شاکر از رحمت خدای رحیم که پرسی و پاسخی است با دوستی مخلص، عزیز و کریم، درباره‌ مناسک حج، که تأویلی عارفانه از مناسک حج است. قبل از ناصر خسرو، چنین گفت‌وگویی نیز بین حضرت سجاد(ع) و شبلی نامی نقل کرده‌اند و در کتاب مصباح الشریعه نیز تأویلی عارفانه از امام همام حضرت امام جعفر صادق(ع) درباره مناسک حج نقل شده است. آیا ناصر خسرو به این‌ مطالب نظر داشته و آن را به خود اسناد داده است؟ یا...

درباره نویسنده

دکتر رضا اشرف زاده در سال ۱۳۲۱ در شهر بم بدنیا آمد ایشان دارای مدرک دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۱۳۶۳ می باشد. وی هم اکنون عضو هیئت علمی و استاد زبان و ادبیات فارسی و قائم مقام و معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد می باشد پدر رضا اشرف زاده ماشا الله است که به شغل مسگری اشتغال داشت و دارای سواد اندک خواندن و نوشتن بود و خود را از نسل دختر عمررولیث صفاری بنام اشرف می خواند و مدعی بود که فامیل “اشرف زاده ” به همین سبب است. نام مادر محترمشان سیده صغری از نسل پیغمبر خدا(ص) و زنی خانه دار بود.دکتر اشرف زاده کلا ۲ برادر و ۴ خواهر بودند خاطرات کودکی : رضا اشرف زاده از خاطرات دوران کودکی خود چنین می گوید: “یکی از خاطرات تلخ آن دوران این بود که در سال سوم دبستان مدیر دبستان ،عالم اما سختگیری داشتیم-در دبستان فردوسی بم -بنام آقای رشاد- برای تعمیرات مدرسه مبلغ ۵۰ ریال از هر دانش آموز طلب کرده بود و پدرم این مقدار پول را نداشت ،مدیر دبستان نیز مرا تهدید به اخراج می کرد و پدرم نیز از انان نبود که داشته باشد ! بالاخره بر این شد که بنده از رفتن به مدرسه بازدارند. گریه و ضجه من ناراحتی پدرو مادرم و سختگیری جناب رشاد … بالاخره پدرم را وادار به قرض کردن کرد و غائله خوابید و من – خوشحال- به تحصیل ادامه دادم. شاید یکی از اسرار موفقیت من در طول تحصیل همن موضع باشد اوضاع اجتماعی و شرایط زندگی : رضا اشرف زاده در خانواده ای با وضع مالی مناسبی بدنیا آمد. تحصیلات رسمی و حرفه ای : رضا اشرف زاده ،دوران ابتدایی، سیکل اوّل و چهارم ریاضی را در بم گذراند و در سال ۱۳۳۸ به دانشسرای مقدّماتی کرمان رفته و با درجة ممتاز و شاگرد اوّلی، فارغالتحصیل شدند، به علّلی ادامة تحصیل نداد وبه استخدام آموزش و پرورش (فعلی) در آمد. در سال ۱۳۴۹ برای ادامة تحصیل وارد دانشکدة ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد شد و دورة کارشناسی را در سال ۱۳۵۳، کارشناسی ارشدرا در سال ۱۳۵۶، و دکترای زبان و ادبیات فارسی را در سال ۱۳۶۳ گذرانید، ایشان در تمام دوران تحصیل شاگرد ممتاز و دانشجوی اوّل بودند. رسالة کارشناسی ارشد ، با راهنمایی استاد فرزانه و فقید زندهیاد آقای دکتر یوسفی، با درجة ممتاز و رسالة دورة دکتری را در ۷ جلد و با ۴۲۰۰ صفحه و با درجة ممتاز در سال ۱۳۶۳ دفاع کرد

منابع مشابه بیشتر ...

5787121f7b4ca.PNG

آواره يمگان و اسماعيليه

امین رحیمی

حكيم ناصر خسرو قبادياني از حكما و شعراي بزرگ قرن پنجم ايران است كه تحول روحي عجيبي در سن 40 سالگي در وي ايجاد شد به گونه‌اي كه تمام دنيا و مظاهرش را رها كرده، به سفري طولاني پرداخت و در اين سفر پر ماجرا ضمن ملاقات با فاطميون مصر به عقايد اسماعيليان (= فاطميه) گرايش پيدا كرد و ضمن پيشرفت فراوان در اين مذهب به عنوان حجت خراسان برگزيده شد و به تبليغ عقايد خود پرداخت. اسماعيليه كه در اصل، پس از امام ششم شيعيان نشو و نما كردند داراي عقايد خاصي هستند براي دعوت خود داراي هفت مرتبه؛ مستجيب، ماذون، داعي، حجت، امام، اساس و ناطق بوده، خداي تعالي را بالاتر از حد صفات دانند و مبدا اعلي را بعد از خدا عقل كل و پس از آن در درجه ثاني نفس كل به حساب مي‌آورند.

5760838d00436.PNG

رويا و نقش آن در متون عرفاني

منصور ثروت

نقل رويا، يكي از روش‌ها يا ابزارهاي مورد استناد عارفان در اثبات نظريه‌هاي عرفاني است. از اين روش در مسايل و موضوعاتي چون اثبات شان و مرتبه والاي عارف، حل مشكلات و يا تاييد عقيده، وقوف بر ضماير، توصيه و راهنمايي و ارشاد و تحول سالك، انكشاف برخي رازها، ارتباط با مردگان، آگاهي از حوادث آتي، اهداي لقب و خرقه در خواب و نظاير آن، در متون عرفاني بهره‌گيري شده است. در نگاه نقادانه، برخي از اين روياها بسيار شگفت‌انگيز و در بادي امر غيرقابل قبول مي‌نمايد، حال آنكه برخي ديگر را مي‌توان پذيرفت. ولي آنچه در ديدگاه عارفان مهم بوده است نه خود رويا و صحت و سقم آن، بلكه استفاده‌اي بوده است كه در نتيجه‌گيري‌هاي ضروري در جهت اثبات نظريات تعليمي عارفان مي‌توانست بر آن مترتب باشد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

60fbb1615e2a1.png

تجلی رمز و روایت در شعر عطار نیشابوری

رضا اشرف‌زاده

بیشتر آثار شعری عطار نیشابوری، آکنده از نظریات و عقاید صوفیانه و عارفان است که با ساده‌ترین زبان و در قالب حکایت و داستان آنها را بیان می‌کند و اگرچه در بعضی مواقع آن پیوستگی کلی بین مطالب عرفانی و تسلسل داستان‌ها نیست؛ اما به طور کلی صبغه و رنگ عرفان و تصوف، تمام کتاب را به هم پیوند می‌زند و آن را به صورت یکپارچه جلوه می‌دهد. از آنجا که عطار شاعری عارف است و به کمک داستان‌ها و حکایات، مطالب مهم عرفانی را در ساده‌ترین زبان بیان می‌کند، ناچار از کمک‌گرفتن از این روایات و اسطوره‌هاست. به طوری که حتی بیان بخش مهمی از معانی اشعارش وابسته به این اسطوره‌ها و روایات است. از این‌رو شناخت این موارد و کیفیت کاربرد آنها، سهمی بزرگ در شناخت شعرا و پی‌بردن به معانی آنها دارد.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
کتاب
607d69d90f0dc.png

گزیده اشعار خاقانی شروانی

بی‌شک افضل‌الدین بدیل بن علی نجار، حقایقیِ خاقانی از برجسته‌ترین شعرای ایران در قرن ششم، در حوزه ادبی آذربایجان است. شعر خاقانی آن پیچیدگی که در معانی شعر صائب و شاعران سبک هندی است را ندارد، بلکه اغلب این دشواری و گاهی پیچیدگی در لفظ و فرم شعر اوست نه ذاتاً در معانی، به این معنا که پس از دریافت استعاره‌ها و تشبیهات شعر، چیز چندانی نصیب خواننده نمی‌شود. در این کتاب گزیده‌ای از اشعار خاقانی ذیل قصاید، غزلیات، رباعیات و قطعه‌ها آورده شده است.

نظم/شعر کلاسیک/گزیده‌ها شعر کلاسیک
کتاب