میرزا محمدحسین فراهانی (ملک‌الکتاب ثانی) (۱۲۶۴-۱۳۳۱ هـ. ق) شاعر و نویسنده عصر قاجار، متخلص به «گلبن» در قریه آهنگران فراهان متولد شد. پدرش میرزا محمدمهدی ملک‌الکتاب بود. در کودکی پدرش را از دست داد و مادرش او را تا سن دوازده سالگی در فراهان نگاه داشت و سپس برای تکمیل تحصیلات به تهران فرستاد. در ۱۲۸۶ هـ. ق. برای مأموریت سیاسی و مذاکره با آقاخان محلاتی به بمبئی فرستاده شد و از آن پس به سفر علاقه زیادی پیدا کرد. در ۱۲۸۷ هـ. ق. که ناصرالدین شاه برای زیارت عتبات به عراق می‌رفت، عازم بغداد شد تا وصلتی بین خاندان قاجار و پسر آقاخان محلاتی ترتیب دهد، اما موفق نشد و به این علت مدتی مغضوب شاه بود. در سال ۱۳۰۰ هـ. ق. در رکاب ناصرالدین شاه به خراسان رفت و از طرف محمدحسن‌خان اعتمادالسلطنه مأموریت یافت پیرامون آثار تاریخی خراسان تحقیق کند. در سال ۱۳۰۲ هـ. ق. از راه قفقاز به زیارت مکه رفت و به دستور ناصرالدین شاه سفرنامه‌ای در این باره نوشت و شاه برای انجام این کار به او لقب «ملک‌الکتاب» داد، که پیش از این لقب پدرش بود. ملک‌الکتاب در نگارش کتاب مطلع‌الشمس با اعتمادالسلطنه همکاری داشت. از آثار دیگر او، دو رساله حالت و آداب‌السرور است. بنا به گفته ادیب‌الممالک فراهانی او مجموعه شعر و منشأتی نیز داشته که امروزه مفقود شده. ملک‌الکتاب به بخشندگی، خوش خطی، لطف بیان و زیبائی تحریر شهرت داشته است. «سفرنامه میرزا محمدحسین فراهانى»، در 412 صفحه کتابى است به زبان فارسى در انجام مناسک حج و وضع جغرافیایى کشورهایى که میرزا محمد حسین حسینى فراهانى از آنها هنگام سفر حج عبور کرده است. انگیزه مولف از نگارش این کتاب، امتثال فرمان سلطانى بوده است که وى را مامور شرح وقایع و مشاهدات و شنیده‏ ها طى سفرنامه‏ اى نموده است. این سفرنامه طى سال‏هاى  ١٣٠٢  تا  ١٣٠٣ ه.ق. نگارش یافته است. خواننده در این سفرنامه با اوضاع جغرافیایى، فرهنگى، سیاسى، بناها و آثار تاریخى کشورهاى مسیر آشنا مى ‏شود و به اطلاعات با ارزشی درباره مباحث مذهبى و اوضاع در بخشى از ایران و سرزمین‏ هایى که نگارنده از آنها دیدن کرده است، دست مى‏ یابد. لازم به ذکر است که برخى از قسمت ‏هاى کتاب را، مولف پس از بازگشت به تهران از سفر حج با استفاده از سایر منابع کتبى تکمیل کرده است. از لابلاى کتاب پیداست که مولف طبع شعر هم داشته و همان طور که گفته شد «گلبن» تخلص مى‏ کرده است. سفرنامه میرزا حسین فراهانی در سال 1342 به کوشش حافظ فرمانفرمائیان توسط انتشارات مرکز تحقیق و مطالعه تمدن و فرهنگ ایران و خاورمیانه ی دانشکده ادبیات داشنگاه تهران منتشر شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

6623b91d579d2.jpg

سفرنامه حج و راهنمای حج

حسین ذوالقدر شجاعی

نویسنده این سطور حسین فرزند مرحوم محمدهاشم مشهور به ذوالقدر شجاعی کارمند پایه 9 وزارت دارائی (ممیز مستقل حسابهای اداره کل درآمدها) که در ذیحجه سال 1374 برابر با تیر 1334 شمسی توفیق تشرف به مکه معظمه را داشتم از همان روزهای اولیه مراجعت قصد داشتم که شرح جریان این سفر روحانی را به رشته تحریر درآورم که هم خاطرات این مسافرت ثبت و ضبط شده و هم آنکه شاید برای علاقمندان راهنمای مفید و سودمندی شود ولی از بدو ورود به تهران رعایت نزاکت های اجتماعی و دید و بازدیدهای سروران عزیز و دوستان گرام مجال شروع باین کار را نمی داد اینک که فی الجمله فراغتی حاصل گردیده است اقدام به تحریر نموده و از خداوند بزرگ حسن ختام آنرا مسئلت دارم.

65df4bbcd6ccc.jpg

فرزندان درباری ایران

ویلفرید اسپاروی

اسپاروی به تصور اینکه یکی از شاگردان مستعدش ممکن است روزی به مقام های عالی سیاسی در ایران دست باید از همان ابتدا به پرورش استعداد او در راستای منافع کشور خود می‌پردازد و سعی می‌کند به او بقبولاند که خیر و صلاح جهان به خیر و سعادت نژاد آنگلو ساکسن بستگی دارد. مؤلف از رسم “مداخل” در ایران، این عرف ناشایست عصر بی خبری به وضوح و اجمال سخن می‌گوید و زنجیره آن را از شاه تا رعیت بازگو می‌کند و وضع فروش مشاغل مهم دولتی را یکی از عوامل خرابی ملک و ملت می‌شمارد. اسپاروی از مشهوراتی که دیگر سیاحان شرح داده‌اند، دوری گزیده و آنچه بیان نموده تا حد زیاد بدیع و تازه است. او تنها به شرح وقایع بسنده نمی‌کند بلکه با ایجاز پر معنی به تحلیل رویدادها می‌پردازد و برخلاف بعضی از سیاحان به تحسین شیوه زندگی و مشی زن ایرانی می‌پردازد و او را محور زندگی خانواده می‌داند که تنها امید و آرزوی خود را در خوشبختی خانواده‌اش جستجو می‌کند. نقش چادر را در زندگی اجتماعی زن ایرانی واجد اهمیت بسیار دانسته و آن را ته بند اسارت، بلکه نشان آزادی و مجوزی برای ورود او و شرکت او در فعالیتهای اجتماعی می‌شمارد و به ذکر مثالهای چندی از شرکت زنان در اعتراض های اجتماعی می‌پردازد و از این طریق به تحسین زیبایی طبیعی فوق العاده زن ایرانی می‌نشیند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

62b4658fb5b8a.jpg

کتاب شناسی تاریخ جدید و معاصر (فهرست منتخبی از ماخذ و منابع چاپی تاریخی برای مراجعه دانشجویان دانشگاه)

حافظ فرمانفرمائیان

این مجموعه فهرست منتخبی است از کتابهای چاپی تاریخی به زبان فارسی که از سی چهل سال پیش تاکنون در ایران انتشار یافته و منظور از تدوین آن راهنمایی و تسهیل در امر مطالعه برای دانشجویان علوم اجتماعی و علوم سیاسی نیز که بایستی تاریخ دوره معاصر را بدانند از مراجعه به چنین فهرستی بهره ببرند

کلیات/کتاب شناسی
کتاب
58e50590f01f6.jpg

سفرنامه حاجی پیرزاده

حاج محمدعلی پيرزاده نائينی، ازعارفان مشهور دوره قاجاریه است. تنها اثر برجای مانده از وی سفرنامه اوست که با نثری روان به شرح مسافرت دوم خود به ممالک خارجه می پردازد که به خواهش و در معیت احمدخان مویدالملک طی سالهای 1303 تا 1306 قمری صورت گرفته است. در طی این سفر حاجی پیرزاده از هند، مصر، فرانسه، انگلستان، اتريش، عثمانی، شامات و عراق ديدار كرده و مشاهدات و مذاكرات خود را به طور روزانه ثبت نموده است. پیرزاده به طرز سلوك و رفتار، داد و ستد، آداب و رسوم و حتى جزئيات هر سرزمين توجه کرده که به سفرنامه او ارزش خاصی بخشيده است. کتاب پیش رو که به کوشش حافظ فرمانفرمائیان آماده گردیده مشتمل بر دو جلد می باشد. جلد اول که با مقدمه ای از ایرج افشار زینت یافته، به سفر تهران تا لندن اختصاص دارد و جلد دوم مربوط به بازگشت از لندن تا اصفهان می باشد. این کتاب در سال 1343 توسط انتشارات دانشگاه تهران در اختیار علاقمندان قرار گرفت.

نثر/سفرنامه
کتاب