جهانگیرنامه یا تزوک جهانگیری را نورالدین محمد جهانگیر (1037 -977 ق) یا همان شاه سلیم فرزند اکبرشاه نگاشته که اولین کتاب فارسی درباره وقایع پادشاهان گورکانی است. وقایع حکومت جهانگیرشاه تا سال هفدهم توسط خود او نوشته شده، وقایع سال هجدهم و نوزدهم جلوس، به معتمدخان سپرده شده و سال بیستم تا بیست و دوم را محمد هادی ثبت کرده است. علاوه بر وقایع روزانه پادشاهی جهانگیر، مطالب تاریخی جالبی از شاهان گذشته هند در این کتاب آمده است. با وجود تسلط جهانگیرشاه بر زبان ترکی، وی این اثر را به فارسی نوشته است. عدالت جهانگیرشاه بی بدیل بوده و در کتب فراوان نیز آمده. تجار انگلیسی و پرتغالی اولین بار در زمان حکومت جهانگیر به هند آمدند. این عصر از لحاظ فرهنگی بسیار غنی بوده که مدیون عنایت جهانگیر به هنرمندان، فضلا، شعرا، نویسندگان و مورخان ایرانی است. نثر جهانگیرشاه سبب تغییر سبک نویسندگان از تکلف به سادگی بود. وی منتقدی توانا نیز بوده است. کار تصحیح کتاب جهانگیرنامه را محمد هاشم محقق معاصر از روی چهار نسخه انجام داده و قدیمی ترین نسخه، اساس کار قرار داده شده. مصحح صحت اسامی فارسی را از ترجمه اردو و انگلیسی آن به دست آورده است. این کتاب در سال 1359 ش به طبع رسیده است.

منابع مشابه بیشتر ...

619cf40b1aaa3.jpg

شاه محمد اجمل اله آبادی و ادب فارسی

اختر مهدی

یکی از پژوهشهایی که باید در هند، سرزمین دیرینه زبان و ادب فارسی انجام پذیرد، تالیف و تدوین تاریخ ادبیات فارسی هند است. شکی نیست که برای تدوین تاریخ ادبیات فارسی هند قدم نخست آنست که این مخطوطات معرفی و تصحیح گردد و در معرض مطالعه و نقد اهل تحقیق قرار گیرد. دکتر اختر مهدی درباره شاه اجمل اله آبادی یکی از شعرای زادگاه خود اله آباد تحقیقی مفید انجام داده‌اند و ضمن شناساندن تاریخ فرهنگی آن سامان و سهم اله آباد در تحول زبان و ادب فارسی شاه اجمل و نمونه های شعر او را نیز معرفی کرده‌اند.

6166ce9d8cffa.jpg

گفتاری درباره تقویم مردمان مازندران همراه با سالنمای طبری

کتاب حاضر گفتاریست درباره تقویم مردمان مازندران، با ذکر نام ماه‌ها و روزهای باستانی و بیان پاره‌ای از وقایع تاریخی همراه با سالنمای طبری که به کوشش نصرالله هومند در تیرماه 1367 توسط فرمانداری شهرستان آمل منتشر شده است.