شباهت‌هاي فراواني که در باورهاي باستاني ديني و حماسي ايران و هند يافت مي‌شود، نشانگر هم ريشه‌بودن فرهنگ و تمدن ايراني و هندي است. بيشترين شباهت را ميان ايران و هند مي‌توان در حماسه مهابهاراتا و شاهنامه فردوسي يافت. حتي در آيين زردشت نيز شباهت‌هايي فراوان با آيين هندو به چشم مي‌خورد. خوردن گياه هوم و قرباني کردن‌ها همه به يکديگر شباهت دارد. در دو حماسه ايراني و هندي، بسياري از شخصيت‌ها شبيه به يکديگرند. زبان ايرانيان نيز با سنسکريت تفاوت‌هاي کمي دارد. در اين پژوهش مساله آفرينش در شاهنامه و مهابهاراتا مورد بررسي و تطبيق قرار گرفته است. آفرينش جهان، زمين، موجودات و انسان، که محور اصلي اين پژوهش است، شباهت‌ها و هم ريشه‌بودن دو فرهنگ را به خوبي نشان مي‌دهد. در اسطوره‌هاي آفرينش، جهان با تقابل نيکي و بدي آغاز مي‌شود و پايان جهان نيز با پيروزي نيکي همراه خواهد بود. اين تقابل در شاهنامه و مهابهاراتا به خوبي تصوير شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

64d2447b34ebe.jpg

معمای شاهنامه - جلد اول (باستان شناسی و داستان شناسی شاهنامه)

سیامک وکیلی

ویژگی اصلی این پژوهش، کنکاش باستان‌شناسانه و روان‌شناسانه درباره‌ی شخصیت‌ها و فضای اجتماعی و سیاسی داستان‌های "شاهنامه" است. به باور نگارنده: "شاهنامه دارای دو بخش است که به طور کامل با هم تفاوت دارند. ویژگی‌های ساختی، زبان شناسی، جهان‌بینی و مانند این‌ها در هر دو بخش چنان ناهماهنگ و ناهمخوانند که می‌توان گفت دارای دو اندیشه، دو استعداد، و دو پسند جداگانه و نایکدست‌اند. برای نمونه در یک بخش سستی و ناپایداری جهان، بنیان جهان‌بینی است و در بخش دیگر آزپرستی و زیاده‌خواهی اساس جهان‌بینی است و در بخش دیگر آزپرستی و زیاده‌خواهی اساس جهان‌بینی نویسنده را می‌سازد؛ ..... بر این اساس می‌توان شاهنامه را بر دو بخش جداگانه بخش‌بندی کرد بخش نخست از آغاز شاهنامه تا پایان شاهنشاهی (= امپراتوری) کیخسرو به همراه داستان رستم و اسفندیار است که شاهنامه‌ی اصلی نامیده می‌شود و بخش دوم از آغاز پادشاهی لهراسب تا پایان شاهنامه (بدون داستان رستم و اسفندیار) است که آن را شاهنامه افزوده نام نهاده‌ایم. شاهنامه‌ی افزوده نوشته‌ی فردوسی است؛ اما شاهنامه‌ی اصلی نویسنده‌ی دیگری دارد که باید برای یافتن نامش در تاریخ و تاریخ ادبیات کاوش کرد. کتابی که پیش رو دارید کوشیده تا این نظر را که کل شاهنامه نوشته‌ی یک تن نیست به اثبات برساند".

64a56706a9b58.jpg

فرهنگ اساطیر یونان

ف. ژیران

کتاب اساطیر یونان اثری است از ف. ژیران به ترجمه دکتر ابوالقاسم اسماعیل پور و چاپ انتشارات مکتوب. کتاب حاضر به معرفی اسطوره های یونانی که موجوداتی فرازمینی با ویژگی های شگفت آور بودند می پردازد و تحلیلی از تاثیراتی که این اسطوره ها بر فرهنگ بشری و ادب و هنر یونان و جهان برجای گذاشته اند ارائه می دهد. “اساطیر یونان” مطالبی درباره چگونگی پیدایش ایزدان و اطلاعاتی پیرامون ایزدان زمین، ایزدان قهرمان و اسطوره هایی چون آتنا، هرا، آپولن، هرمس، آرس، آفرودیت، پوزئیدون، ایزدبانوی جهان زیرین و… در اختیار می گذارد و داستان ها و افسانه هایی را که پیرامون آن ها وجود دارد ارائه می دهد.