570ed3ecb6e1c.jpg

سفرنامه سیف الدوله معروف به سفرنامه مکه

مکان چاپ: تهران ناشر: نشر نی تاریخ چاپ: ۱۳۶۴ هجری شمسی تیراژ: ۳۰۰۰ نوبت چاپ: اول زبان: فارسی

نویسنده این کتاب نواده فتحعلی شاه قاجار است. این کتاب حاوی شرح سفر وی به مکه و ذکر مناسک حج است با این توضیح که مسافرت او شامل سفر به مکه (1279ق) از طریق نواحی قفقاز، ترکیه، شام، مصر و ...، سفر به عراق (زیارت عتبات عالیات و دوران اقامت در عراق)، بازگشت به ایران از طریق نواحی غرب ایران و شرح آثار تاریخی این نواحی، سفر به خراسان و زیارت آستان قدس رضوی، وصف منازل و شهرهای میان راه، اشاره به افغانستان و گرگان و بازگشت به تهران، حرکت به نواحی شمال غربی ایران همچون زنجان و آذربایجان، دوران نیابت تولیت آستان قدس، سفر به اصفهان و نواحی مرکزی و غربی و سفر به مازندران است و از مطالب آن، برداشت می شود که در زمانهای مختلف نوشته شده. این سفرنامه با وجود پراکندگی مطالب، حاوی نکات دقیق جغرافیایی، تاریخی، سیاسی و اجتماعی است هر چند که در شرح خصایص اخلاق مردم هر منطقه، همیشه ‏انصاف را رعایت نکرده است. مصحح این سفرنامه، علی اکبر خداپرست، نام رود یا کوهی را که سیف الدوله از آن نام نبرده از منابع دیگر استخراج کرده و در پاورقی آورده است. همچنین وی مطالب را فصل بندی کرده و لغات دشوار و انگلیسی و نیز اماکن و اسامی خاص را شرح داده است. در پایان کتاب نیز فهرست کاملی از نام کسان، مکان ها، علائم جغرافیایی،‌ جانوران و حشرات و ... تهیه کرده است. این سفرنامه اولین بار در سال 1364 ش به زیور طبع آراسته شد.

منابع مشابه بیشتر ...

6623b91d579d2.jpg

سفرنامه حج و راهنمای حج

حسین ذوالقدر شجاعی

نویسنده این سطور حسین فرزند مرحوم محمدهاشم مشهور به ذوالقدر شجاعی کارمند پایه 9 وزارت دارائی (ممیز مستقل حسابهای اداره کل درآمدها) که در ذیحجه سال 1374 برابر با تیر 1334 شمسی توفیق تشرف به مکه معظمه را داشتم از همان روزهای اولیه مراجعت قصد داشتم که شرح جریان این سفر روحانی را به رشته تحریر درآورم که هم خاطرات این مسافرت ثبت و ضبط شده و هم آنکه شاید برای علاقمندان راهنمای مفید و سودمندی شود ولی از بدو ورود به تهران رعایت نزاکت های اجتماعی و دید و بازدیدهای سروران عزیز و دوستان گرام مجال شروع باین کار را نمی داد اینک که فی الجمله فراغتی حاصل گردیده است اقدام به تحریر نموده و از خداوند بزرگ حسن ختام آنرا مسئلت دارم.

63b189b07cd4e.jpg

سقوط اصفهان ( گزارشهای گیلانتز درباره حمله افغانها و سقوط اصفهان )

پطرس دی سرکیس گیلانتز

سقوط اصفهان، اثر پطرس دى سركيس گيلانتز است كه ترجمه آن توسط محمد مهريار صورت گرفته است. در قرن 12 هجرى اين كتاب توسط مؤلف به ز بان ارمنى نوشته شده است. گزارش‌هاى وى را به دو قسمت عمده مى‌توان تقسيم نمود. قسمت نخستين عبارت از وقايعى است كه بيشتر در اصفهان، پايتخت دولت صفوى، اتفاق افتاده است. و قسمت دوم شامل حوادثى است كه در شمال؛ يعنى نواحى قفقاز و حدود سرحدى ايران و تركيه روى داده است. در قسمت دوم گزارش‌هاى خود، گيلاننتز جزئيات ظلم و جورى كه در قفقازيه و جبال قفقاز هم از ايرانيان و هم از تركان بر ارمنيان مى‌رفته است و رفتار آن هر دو را با خليفه بزرگ ارمنى، قتل عام ارمنيان قاپان، رفتار و ختانگ، رهبر گرجيان، و از آن كنستانتين (محمد قليخان) كاختييى و نايب او در ايروان، همه را بشرح و تفصيل آورده است. وى حمله تركان را نيز همچنان توصيف نموده است. مانند اين‌ها جالب‌تر و پر ارزش، اطلاعاتى است كه وى از طهماسب ميرزا، وليعهد ظاهرى و جانشين واقعى شاه سلطان حسين بدست مى‌دهد. از اين گذشته، به نحو غير مستقيم حالت اختلاف و دشمنانگى ميان شيعه و سنى و سياست روسيان و تركان را نسبت به ايران روشن مى‌سازد.