رمان‌هاي عامه‌پسند از پديده‌هاي پرمخاطب دهه اخير در جريان ادبي معاصر است که به فروش بالايي دست يافته‌اند. مساله مورد بررسي در اين مقاله، ميزان و انگيزه‌هاي گرايش به اين رمان‌ها در ميان دانشجويان دانشگاه اصفهان بود که در سه سطح ويژگي‌هاي ظاهري، ادبي و محتوايي بررسي شد. بدين منظور، عواملي چون جنس، رشته، مقطع و پايگاه اجتماعي ـ اقتصادي برگزيده شدند تا ارتباط آنها با ميزان علاقه به رمان عامه‌پسند بررسي شود. تحقيق حاضر از نوع پيمايشي و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت انجام گرفت. نمونه تحقيق از طريق نمونه‌گيري تصادفي 384 نفر برآورد شد که با حذف پرسشنامه‌هاي مخدوش، در نهايت 301 پرسشنامه واکاوي شد. داده‌هاي به دست آمده با نرم‌فزار SPSS و روش‌هاي آمار توصيفي و استنباطي تحليل گرديد. نتايج نشان مي‌دهد ميزان مطالعه رمان در جامعه آماري ضعيف است (بيش از 57 درصد هيچ گاه رمان نمي‌خوانند و يا به ندرت مي‌خوانند). ميانگين گرايش به رمان عامه‌پسند 3.52 است که متوسط رو به بالا محسوب مي‌شود. از بين فرضيه‌هاي تحقيق، ارتباط معنادار و معکوسي بين ميزان گرايش به رمان عامه‌پسند و پايگاه اجتماعي ـ اقتصادي به دست آمد. ديگر فرضيه تحقيق، يعني وجود ارتباط معنادار ميان مقطع تحصيلي و گرايش به رمان عامه‌پسند نيز تاييد شد. اما ارتباط ميان جنسيت مخاطبان و نيز رشته تحصيلي با گرايش به رمان عامه پسند، دو فرضيه ديگر تحقيق بودند که مورد تاييد قرار نگرفتند.

منابع مشابه بیشتر ...

66420cee1b007.jpg

کشته خویش (مجموعه پنجاه مقاله)

احمد اقتداری

احمد اقتداری در اوائل 1304 در لار متولد شد. تحصیلاتش را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران به پایان برد و در جوانی مدتی رئیس فرهنگ لارستان و مدتی شهردار لار بود. رکن‌زاده آدمیت زندگینامه مختصر او را در جلد پنجم دانشمندان و سخن‌سرایان فارس درج کرده است. اقتداری سپس به تحقیق روی آورد و در این حوزه نامدار شد. احمد اقتداری پسر مرتضی قلی خان اقتداری گراشی و نوه حسنعلی خان گراشی است. حسنعلی خان در وقایع مشروطیت نایب‌الحکومه لارستان و هوادار قوام‌الملک شیرازی (حاکم فارس) و «مستبدین» بود. آقا سید عبدالحسین لاری، که مشروطه‌خواه بود، علیه او قیام کرد و حسنعلی خان و هفتاد نفر از همراهانش را، که گراشی و اوزی و بیرمی بودند، کشت. این ماجرا منشاء اختلافی است که تا سالها میان لاری‌ها از یک سو و گراشی‌ها و اوزی‌ها و بیرمی‌ها از سوی دیگر دوام آورد. استاد اقتداری آثار بسیاری در حوزه تاریخ جنوب به چاپ رسانده که می‌توان به «فرهنگ لارستانی»، «لارستان کهن»، «خلیج فارس»، «کشته خویش»، «از دریای پارس تا دریای چین»، «کاروان عمر»، «خاطرات سدیدالسلطنه»، «یک‌صد و پنجاه مقاله در زمینه‌های ایرانشناسی و خلیج فارس» و ترجمه «الفوائد ابن ماجد» اشاره کرد. «زبان‌های محلی و فولکلور خلیج فارس»، «سرگذشت تاریخی چهار جزیره در خلیج فارس»، «تاریخ و جغرافیای خلیج فارس»، «خلیج فارس و آشنایی با امارات آن»، «محاکمه خلیج فارس‌نویسان» و «خلیج فارس و نام آن» نیز برخی از مقالات این پژوهشگر به‌شمار می‌آیند. ...شوش یکی از قدیمی ترین شهرهای جهان است. حفاریهای باستان شناسی نشان می دهد که این منطقه در 9000 سال پیش از میلاد محل سکونت کشاورزان بوده .آنها از زندگی خود آثاری بر جای گذاشته اند که اکنون به صورت تپه های گوناگون باستانی کشف شده است .در 5000 سال پیش از میلاددر این مکان مردم در قلعه زندگی می کردند و از4000سال پیش زندگی در شوش به صورت شهری در آمده است. این منطقه که بین رودهای کرخه و دز قرار دارد پایتخت سیاسی ایلامیها بوده است. قلعه ایلامیها روی تپه ای در مرکز شهر شوش واقع بوده که فرانسویها روی آن قلعه جدیدی احداث نموده اند . در کنار آن تپه شاهی قرار دارد که احتمالا به صورت زیگورات بوده. است و درنزدیکی آن تپه صنعتگران قرار دارد. آشوربانیپال بین سالهای 465-460 قبل از میلاد شهر شوش را فتح کرد و آنرا مانند دیگر فتوحات آشوریها با خاک یکسان کرد. داریوش اول هخامنشی آنجا را بازسازی نمود و کاخ آپادانای خود را در تپه شاهی برپا نمود. خشایارشا نیز در شوش زندگی می کرده است.در زمان اردشیر اول متاسفانه در اثر آتش سوزی بزرگی اکثر بناهای شوش از بین رفتند .بقایای این آثار باستانی در قرن بیستم از زیر خاک بیرون آمدند. قسمت عمده ای از آنها در اثر تسطیح دشت خوزستان برای اهداف کشاورزی از بین رفته است و جنگ تحمیلی نیز خسارات زیادی به آثارباستانی وارد کرده است . حفاریهای غیر مجاز ساکنین دشت و حمله باستان شناسان غربی ، باعث شده است قسمت عمده ای از این آثار از بین برود یا به موزه هایی همچون لوور برسد...

662e578f6d4b6.jpg

قصه در قلمرو ادبیات شفاهی

محسن میهن‌دوست

ادبیات شفاهی ادبیاتی است که به دفتر نیامده و در سینه و یاد و حافظه هر ملتی وجود دارد. به گمان از زمانی که بشر برابر طبیعت قرار گرفت و خود را چیزی جز آن اما در آن دید ادبیات شفاهی پیدایی یافت. به عبارت دیگر ادبیات شفاهی از زمانی که انسان به گپ درآمد و زبان رابط او با جهان بیرونی و درونی اش شد، از مغز به مغز و از سینه به سینه، به امروز رسید. سرایندگان و گویندگان بیشتر و پیشتر گمنام بوده اند، و شک نیست که ادبیات شفاهی مثلا قصه حاصل تخیل و تمنییات گروهی است که گاه در تحت اوضاع و احوال همسان و گاه ناهمگون بزیسته اند...

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5765c6a407954.PNG

جایگاه سه عنصر گفتگو، کنش و پیرنگ و ساختار روایت‌های حدیقه

زهره نجفی

حکیم سنایی غزنوی در اثر ارزشمندش، حدیقه الحقیقه به شرح مطالب و آموزه‌های عرفانی در قالب شعر و روایت می‌پذیرد که بررسی این روایت‌ها در نشان‌دادن شیوه بیان شاعر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بررسی و تحلیل روایت یا روایت‌شناسی بر نشانه‌شناسی مبتنی است که با هر نوع روایت اعم از ادبی یا غیر ادبی، داستانی یا غیرداستانی، کلامی یا دیداری سروکار دارد و واحدهای کمینه روایت و به اصطلاح دستور پیرنگ را مشخص می‌کند که برخی نظریه‌پردازان به آن دستور داستان نیز گفته‌اند. در این پژوهش به بررسی ساختار روایت‌های حدیقه بر اساس سه عنصر گفتگو، کنش و پیرنگ پرداخته و کوشش شده است شیوه داستان‌پردازی سنایی در این روایت‌ها تحلیل شود.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
مقاله
56011df052a78.PNG

بررسی الگوی نشانه‌شناختی پیرس در زبان عرفانی مولانا

زهره نجفی

کاربرد شیوه‌های گوناگون نقد ادبی نو، در متون ادب فارسی کمتر مورد توجه قرار گرفته است، در حالی که این متون مجال مناسبی برای بررسی نظریه‌ها و یافتن راه‌های تازه در تفسیر زبان ادبی به دست می‌دهد. یکی از روش‌های نقد، استفاده از نشانه‌شناسی است. چارلز پیرس، که یکی از بنیانگذاران نشانه‌شناسی به شمار می‌رود، نشانه‌ها را به سه نوع تقسیم کرد: ـ نمادین: رابطه میان دال و مدلول قراردادی است. ـ شمایلی: رابطه دال و مدلول بر اساس شباهت است. ـ نمایه‌ای: رابطه دال و مدلول علت و معلولی است. آثار مولانا با توجه به وسعت معنایی، ظرفیت بررسی از دیدگاه‌های گوناگون را دارد. کاربرد الگوی نشانه‌شناختی پیرس در زبان مولانا، علاوه بر اینکه به تفهیم این نظریه و چگونگی استفاده از آن در متون مختلف کمک می‌کند، می‌تواند در تحلیل و تفسیر سخنان و اندیشه‌های این شاعر و عارف بزرگ مفید باشد.

پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی مشاهیر ادبیات فارسی/مولوی/پژوهش درباره مولوی
مقاله