مقالات و سخنرانی های هفتمین کنگره ایرانشناسی نیز که در شهریور 1355 ش برپا شد شامل مقالات و خطابه های فراوانی بود که کتاب حاضر که شامل سی خطابه است سومین جلد این سخنرانی ها را تشکیل می دهد. این خطابه ها در دو بخش سخنرانی های شعبه علوم و معارف اسلامی و شعبه تاریخ و جغرافیای اسلامی دسته بندی شده اند. سیری در زادالمسافرین، ابن رومی، آیات قرآنی در توجیه آراء فلسفی از نظر سهروردی، فلسفه سیاسی اسلام، تأثیر طریقت ها بر فرهنگ مناطق کردنشین، سه گونه تحریر و تدوین در منطق فارابی، سهم بزرگ دانشمندان فارس در فرهنگ اسلامی، وحید الاولیاء، شیخ عبدالقادر گیلانی، سیری در منازل السائرین شیخ انصاری، مرزهای منطقی جبر و اختیار در فرهنگ اسلامی، مجاز القرآن ابی عبیده در کتب بلاغی، مضامین مشترک در سخن عارفان، بیمه و تضمین از دیدگاه شیعه، تأثیر کلام اسلامی در شعر فارسی، برخی از مسائل مورد بحث مشترک در پیش و پس از اسلام، راغب اصفهانی، تشریح کتاب الحاوی زکریای رازی، آثار علمی محمدمهدی ابن ابی ذر نراقی و مراتب الموجودات خطابه های بخش اول را تشکیل می دهد و خطابه هایی درباره اظهارنظر سیاحان درباره خوی، ناصرالدین شاه و امور آذربایجان، ‌سنگ باران زا اردبیل، خاندان خجندیان، بردع طوس، روادیان – فرمانروایان آذربایجان، تلاش پیگیر ایرانیان در راه احیاء استقلال ملی، غوریان که بودند، قره کلیسا و چند فرمان تاریخی از شاهان قاجار است. این کتاب به همت محمدرسول دریاگشت در سال 1355 به زیور طبع آراسته شد.

منابع مشابه بیشتر ...

661d346a7cde0.jpg

تاریخ علم در ایران - جلد دوم

مهدی فرشاد

برای معارف ریاضی در ایران باستان، و نیز تمدن ایران در دورانهای بعدی دو سرچشمه اصلی می توان قائل شد. یکی از این دو منبع، تمدنهای کهنی بوده است که از چندین هزار سال پیش از میلاد در شوش و سومر وجود داشته و در علوم ریاضی، هندسه و نجوم بسی غنی بوده اند. چنانچه از منظری جامع به تمدن ایران باستان بنگریم این منبع در واقع سر چشمه ای بومی است و بنابراین ریشه ای در بطن تمدن ایرانی محسوب تواند شد. منبع دیگر که در بسیاری تواریخ به نام سنتهای ریاضی هندی نامیده شده نیز در واقع به گونه ای مرتبط با فرهنگ ایران و دارای وجوه اشتراک قوی با ریشه های تمدن در ایران. زمین است. این پیوستگی را اقوام آریایی که به ایران آمدند و شاخه ای از آنها در حدود ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد به هند رفتند تأمین نمودند. سنتهای برهمنی درهند در واقع همان سنتهای آریایی است زیرا که برهمنان طبقه اول از سیستم طبقاتی هند و آریایی محسوب می شده اند. معارف کهن در ریاضیات از این دو سر چشمه جریان یافت و پهنه فرهنگ ریاضی در ایران باستان را مشروب کرد و نهالهایی از آن را به ثمر نشاند. در سرزمین شوش، از حدود چهار هزار سال پیش از میلاد، تمدنهایی بر پا بوده و میان آن فرهنگها با فرهنگ….

661d32ccbeb0d.jpg

تاریخ علم در ایران - جلد اول

مهدی فرشاد

کتاب حاضر نخستین جلد از مجموعه‌ای است که به بررسی تاریخ علم و فناوری در ایران می‌پردازد. تاریخ علم در ایران نسبت به بسیاری از وجوه فرهنگی تمدن ایرانی هنوز به گونه‌ای شایسته، بررسی و تنظیم نشده و آثار مستندی در این زمینه تدوین نشده است. بنابراین بازشناسی و شناساندن این عنصر مهم از فرهنگ، موجب می‌شود که پیوند آن با دیگر وجوه فرهنگ ایران و نیز نقش آن در عرصه تمدن جهان آشکار شود. در نگارش این مجموعه از اندیشه‌ها، نوشته‌ها، گفتارها و همکاری‌های بسیار استفاده شده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

662917f0e1121.jpg

سالنامه دارالفنون سال 1327

جمعی از نویسندگان

سالنامه دارالفنون (هدیه نوروز) در سال 1327 در چاپخانه خواندنیها منتشر شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب
661e82f690676.jpg

تاریخ معاصر ایران (کتاب اول)

جمعی از نویسندگان

موسسه امیدوار است با انتشار این مجموعه در نهایت بتواند در ارج نهادن به سند و اشاعه فرهنگ مستندگویی در تاریخ تلاشی درخور نموده و در این راه بخشی از سوالات و خواسته های وسیع ملتی بزرگ را پاسخ دهد و به همراه سایر فعالیتهای تحقیقاتی و انتشاراتی مصمم است به منظور نشر آثار فرهنگی و تاریخی با بهره جویی از مجموعه اسناد و مدارک خود دست به انتشار سلسله کتابهایی با عنوان تاریخ معاصر ایران بزند و در این راه به توکل الهی و یارای استادان و محققان و اهل علم امید بسته است.

کلیات/تاریخ ایران
کتاب