یدور هذا التحقیق حول مفهوم کلمه «اللیل» و استعمالها فی العصر الجاهلی و فی صدر الاسلام، و قداعتمدنا فی کتابه هذا البحث علی معانی کلمه «اللیل» کما جاءت فی أشعار الشعراء قبل الاسلام، و هی مرآه تعکس لنا المفاهیم التی کانت سائده فی العصر الجاهلی، کما اعتمدنا علی ما جاء فی آیات القرآن الکریم حول «اللیل» و هذه الآیات الشریفه هی اوثق مصدر یمکن اَن یُرجع الیه فی صدر الاسلام و بعده. و فی الختام اَجرینا مقارنه باختصار بین معانی هذه الکلمه فی العصر الجاهلی و فی صدر الاسلام.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

601eafb01a9d8.jpg

شاعران شهید و حاکمان دوران آنان (از قرن اول تا قرن ششم)

حسین چوبین

شعر متعهد یکی از سلاحهای بسیار مهم تبلیغات اسلامی است بویژه اگر سراینده آن شاعری باشد که در پی شهادت بوده، به فیض آن برسد. شاعران شهیدی که اشعار متعهد سیاسی سروده سپس به فیض شهادت رسیده و این کتاب ویژه آنان می‌باشد عبارتند از: 1. عبدالله به رواحه که در نیمه اول قرن اول بوسیله رومیان به شهادت رسید. 2. کمیت که در نیمه اول قرن دوم بوسیله امویان اسیر، زندانی و سپس به فیض شهادت نایل آمد. 3. سدیف که در نیمه اول قرن دوم بوسیله عباسیان به شهادت رسید. 4. دعبل که در نیمه اول قرن سوم بوسیله عباسیان به شهادت رسید. 5. ابن رومی که در نیمه دوم قرن سوم بوسیله عباسیان به شهادت رسید 6. ابوفراس حمدانی که در نیمه دوم قرن چهارم بدست یک مزدور به شهادت رسید. 7و8. بدیع الزمان همدانی که در قرن چهارم و طغرایی اصفهانی که در نیمه اول قرن ششم به شهادت رسید. در این کتاب 7 بخش برای 8 شاعر شهید در قرن اول، دوم، سوم، چهارم و ششم وجود دارد که در آغاز هر بخش زندگینامه سیاسی هریک از شاعران شهید بررسی، سپس اشعار متعهد و سیاسی آن شاعر ارائه و بعد از ترجمه اشعار، شرح مفصل تاریخچه کسانی که این شاعران علیه آنان شعر سروده‌اند نوشته شده است. همچنین اشعار متعهد و سیاسی حضرت امام علی نقی (ع) و شاعرانی مانند حسان بن ثابت و فرزدق در قرن اول و سید جمیری در قرن دوم بطور خلاصه بررسی شده است.

نظم/شعر کلاسیک/مجموعه اشعار کلاسیک
کتاب
58bbc93e43dc0.PNG

اثر زبان فارسی در اشعار دعبل

حسین چوبین

دعبل شاعری است عراقی، متعهد به مبانی اسلامی و شیعی که در برابر طاغوتیان بنی عباسی زبانی بران دارد و سفرهایی به شهرهای ایران چون شوش، قم، ری، مرو و سمنجان (در خراسان) در خرسان کرده است و فرمانداری شهر سمنجان را برای مدتی به عهده داشت، و در سال‌های آخر عمر، در نزدیکی شهر شوش به سر می‌برد، و همان جا به فیض شهادت نایل شد. سفرهای پی در پی او به ایران اثر خود را در اشعار او گذشت، و تعدادی از واژه‌های فارسی در اشعار او دیده می‌شود.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله