محمداکرم «غنیمت» پنجابی، مفتی‌زاده‌ای از قصبه «کنجاه» از متعلقات گجرات بود که در روزگار عالمگیر پادشاه (سده 11 و 12) در خدمت نواب مکرم خان به سر می‌برد. مبانی تازه و معانی لطیف در اشعار او دیده می‌شود، بویژه در مثنوی نیرنگ عشق که به مثنوی غنیمت نیز شهرت دارد. دیوان غزلیات او نیز دربردارنده مجموعه‌ای از غزلیات، رباعیات و مفردات است. در مثنوی و دیوان او می‌توان ترکیبات دلنشین و تضمین‌های رنگین و دلپذیر دید. غنیمت در اشعار خود از استادان سبک هندی (اصفهانی) چون صائب تبریزی، نظیری نیشابوری، ناصرعلی سرهندی، بابافغانی و... پیروی و گاهی نیز بیت یا مصرعی از آنان را تضمین کرده است.

منابع مشابه بیشتر ...

5edfbcc3933b1.png

یوسف در آغوش؛ معرفی و برگزیده شعر غنیمت پنجابی

عبدالرضا رضایی نیا

مولانا محمداکرم غنیمت پنجابی (کنجاهی) شاعری است که با هوشیاری و وقوف بر زیبایی‌های شعر دیگر شاعران هم‌سبک و تأثیرپذیری طبیعی از حال و هوای شعر روزگار خود، کوشیده با به مدد نازک‌خیالی‌ها و نکته‌سنجی‌ها، مضمون‌سازی‌ها و مضمون‌پردازی‌ها، لحن طربناک و شاداب عرفانی را با ملاحت و جمال عاشقانه در هم آمیزد و به لطف ذوق توانا و بدیهه‌پرداز، دیوانی کم‌حجم اما پرکوهر فراهم آورد و افق‌های دل‌انگیزی از شعر هندی را در آینه زلال کلماتش بازتاب دهد. او از شاعران سده دوازدهم هجری در هند است که نیاکانش از هند کوچیدند و در سرزمین پنجاب سکونت گزیدند. او در زندگی شاعرانه خود به عرفان و تصوف تعلق خاطر داشت و با سرسپردن به حلقه دوست‌داران شیخ عبدالقادر گیلانی با تأکید بر این تعلق از ملازمت درباریان رهایی یافت. از آن پس مدتی را به سیاحت گذراند و پس از بازگشت به پنجاب سرانجام در سال 1158 هـ.ق درگذشت. این کتاب گزارشی است از شعر غنیمت پنجابی و به نیت معرفی این شاعر دل‌سوخته و پرشور که با گرایش به معیارها، سلیقه‌ها و ذوق‌ورزی‌های امروزی در غرل شکل گرفته است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5b6bdbfb49594.png

ادبیات افغانستان در ادوار قدیمه (برگرفته از جلد سوم آریانا)

این کتاب با عنوان «تاریخ ادبیات افغانستان در ادوار قدیمی» برگرفته از جلد سوم دایرةالمعارف آریانا است که بدون دخل و تصرف در متن و شیوه نگارش، با رفع پاره‌ای از اغلاط چاپی، نگارشی و اشتباهات مشهود منتشر شده است. منابع اصلی این دایرةالمعارف، لغتنامه دهخدا و ترجمه عربی دایرةالمعارف اسلام بوده است. مباحث تاریخ ادبیات افغانستان در این کتاب ذیل نه قسمت که به حصه‌ها تقسیم و شامل عناوین جداگانه می‌باشد، آورده شده است.

تاریخ ادبیات/تاریخ ادبیات فارسی
کتاب
58eb2504e9e44.PNG

شرح آثار و احوال شرف‌الدین علی یزدی

محمدکاظم کهدویی

شرف الدین علی بن شمس الدین علی یزدی، معروف به «مخدوم» و متخلص به «شرف»، از جمله شاعران و نویسندگان و مورخان و علمای مشهور نیمه دوم قرن هشتم و نیمه اول قرن نهم هجری قمری بوده است. روزگار جوانی او به کسب علوم سپری شده است و اطلاعات وسیع علمی و ادبی او را ـ چه از نظر گستردگی اطلاعات و چه از نظر تنوع تألیفات ـ می‌توان در آثارش به روشنی دید. محمد مستوفی، در کتاب تاریخ یزد (جامع مفیدی) ضمن بیان شرحمفصلی از زندگی وی، او را اشرف فضلا و الطف علمای دوران خود می‌داند که همواره در عراق و فارس، نزد سلاطین، معزز و محترم بوده و مدتی ندیم شاهرخ میرزای تیموری بوده که از طرف وی، به لقب «مخدومی» ملقب گردیده است.

شرح حال/تک نگاری
مقاله