با توجه به آمیختگی زبان فارسی با زبان عربی و به کارگیری هرروز کلمات و عبارات زبان دین مبین اسلام، استاد مراد ریاحی بر آن شد که برای آشنایی دانش آموزان دبیرستانها، مختصری از صرف و نحو را در این کتاب بگنجاند. سعی وی بر آن بوده که مطالب این مجموعه را پیوسته و منظم بیاورد. وی برای یادگیری بهتر و مفیدتر، سوالات و تمرینهایی در آخر هر درس قرار داده و برای حصول اطمینان دانش آموزان از پاسخ درست، جوابها را در پایان کتاب آورده است. وی همچنین برای داوطلبین کنکور، 300 تست به همراه پاسخ تشریحی آن، تدارک دیده است. ریاحی این کتاب را در سال 1366 در انتشارات پژوهش به دست علاقمندان به آموزش زبان عربی رساند.

منابع مشابه بیشتر ...

617a97ff8cba1.jpg

التعریفات

السید الشریف علی بن محمد الجرجانی

التعريفات، رساله‌اى است به زبان عربى، نوشته مير سيد‌ ‎شريف جرجانى. اين اثر، در واقع، فرهنگ اصطلاحات معارف اسلامى در علوم عقلى و نقلى است و شامل اصطلاحات صرف و نحو و بلاغت، فقه و اصول فقه، حديث، تفسير، هيئت، رياضيات، كلام، منطق، فلسفه، عرفان و فِرَق است. نخستين اصطلاح كتاب، اصطلاح فقهى الآبِق و آخرين آن، معرفى فرقه يونسيه است. التعريفات، مرجعى است كه بسيارى از كتاب‌ها، برای شرح و تعريف اصطلاحات علوم مختلف، به آن استناد كرده‌اند. ترجمه کتاب در سال 1373 توسط موریس گلوتن انجام شده و مرکز نشر دانشگاهی آن را منتشر کرده است.

6179778918e44.jpg

التعریفات

السید الشریف علی بن محمد الجرجانی

التعريفات، رساله‌اى است به زبان عربى، نوشته مير سيد‌ ‎شريف جرجانى. اين اثر، در واقع، فرهنگ اصطلاحات معارف اسلامى در علوم عقلى و نقلى است و شامل اصطلاحات صرف و نحو و بلاغت، فقه و اصول فقه، حديث، تفسير، هيئت، رياضيات، كلام، منطق، فلسفه، عرفان و فِرَق است. نخستين اصطلاح كتاب، اصطلاح فقهى الآبِق و آخرين آن، معرفى فرقه يونسيه است. التعريفات، مرجعى است كه بسيارى از كتاب‌ها، برای شرح و تعريف اصطلاحات علوم مختلف، به آن استناد كرده‌اند. جرجانى، در تأليف التعريفات، علاوه بر قرآن و احاديث نبوى، از منابع گوناگونى بهره جسته و گاه برخى از آنها را نام برده است؛ برای نمونه، در تعريف «الاستقامة» و «الاخلاص»، سخنان ابوعلى دقّاق و فضيل بن عياض را از رساله قشيريه نقل كرده و «ذو العقل و العين» و «الحروف العاليات» را به ترتيب، از «اصطلاحات الصوفية» عبدالرزاق كاشى و «كشف الغايات» از مؤلفى ناشناخته در شرح«التجليات الالهية» ابن عربى و نيز اصطلاح«مريد» را از «فتوحات المكية» ابن عربى و اصطلاح«صنعة التسميط» را بااستفاده از يكى از ابيات مقصوره ابن دريد نقل كرده است. اصطلاحات فقهى كتاب التعريفات، با استفاده از آثار محمد بن ادريس شافعى، ابوحنيفة، نعمان بن ثابت و محمد بن حسن شيبانى نقل شده است؛ به عنوان مثال، مؤلف، در تعريف «اللغو»، سخن شافعى را از «احكام القرآن»، آورده است. جرجانى، در تعريف مفاهيم، ابتدا به ريشه كلمه توجه مى‌كند و آن‌گاه معانى اصطلاحى را شرح مى‌دهد. در گزينش مدخل‌هاى كتاب، از منطق خاصى پيروى نشده است، بلكه مؤلف، صرفا آنچه را كه مهم دانسته در كتاب خود جمع كرده است، اما عموماًبه موضوعاتى پرداخته كه ميان عموم مسلمانان مقبولیت دارد و از پرداختن به مسائل خاص كه محل اختلاف است، پرهيز كرده است.هر چند تعداد مدخل‌هاى كلامى كتاب، در مقايسه با مدخل‌هاى عرفانى آن بسيار ناچيز است، با اين حال، انديشه كلامى جرجانى تقريبا بر اكثر مداخل كتاب سايه افكنده است، حتى بسيارى از مدخل‌هاى به اصطلاح فلسفى، به صورت كلامى تعريف شده‌اند.