این کتاب فرآورده دورانی است که دنیای اسلام بعد از گسترش و ارتقای شش قرن، در نتیجه فساد سازمان‌های اداری و حکومتی، به انحطاط مدهش روحی و عملی گرفتار آمده بود که در نتیجه آن دستگاه خوارزم‌شاهیان در آسیای میانه و سازمان خلافت عباسیان بغداد هر دو یکی بعد از دیگری در مقابل هجوم مغولیان تازه‌دم چنگیزی از بین رفتند. بلخ که قبلا با هجوم غزها و زدوخوردهای سازمان‌های فئودالی قبایل آسیای میانه، صدمه‌های جان‌اوباری دیده بود و باز هم مرکزیت ارجمند علمی و اجتماعی خود را حفظ کرده بود، ده سال بعد از تألیف متن عربی این کتاب به دست چنگیزیان به‌کلی از بین رفت. یکی از ارزش‌های این کتاب این است که عوامل این سقوط و انحطاط را در آن روشن‌تر توان دید و صحنه‌های فساد اوضاع سیاسی و روحی را از لف اوراق آن مشاهده توان کرد. ارزش دیگر کتاب در این است که در مدت پنج قرن پیش از خروج مغول، بلخ را به حیث پایگاه مهم قضا و فقه و حقوق در این قسمت شرقی خلافت اسلامی ثابت می‌سازد و مخصوصا بازگوی احوال و آثار و اعمال بسا از رجال علمی و صوفیان و متشرعان و محدثان و وقایع تاریخی است که در تحقیق اوضاع فکری و اجتماعی این زمان مفید تواند بود. از نظر ادبی ترجمه فارسی این کتاب مربوط به دوره‌ای است که درتاریخ نثر فارسی فاصله‌ای بین عصر مغول با دوره بعد از آن شمرده می‌شود. در این دوره هنور خصایص استواری و زیبایی و حلاوت نثر قدیم کم‌وبیش باقی است.

نظر شما ۱ نظر
انوشیروان فولادوند ۱۲ شهريور ۱۳۹۵ ۱۸:۲۰
با سلام و عرض ادب محضر مبارک همه دوستان عزیزی که در این کار فرهنگی زحمت میکشند و خوشحالم از اینکه عضو این گروه وزین شده ام .امیدوارم پیوسته موفق و سالم و خوشحال باشید.
0 - پاسخ دادن به اين نظر

منابع مشابه بیشتر ...

6629154865673.jpg

خطابه آقای سیدحسن تقی زاده مشتمل بر شمه ای از تاریخ اوائل انقلاب و مشروطیت ایران

سیدحسن تقی زاده

محمد درخشش در مقدمه کتاب خطابه آقای سیدحسن تقی زاده می گوید: در طی سلسله سخنرانی های سال 1337 باشگاه مهرگان به علت آنکه، نهضت مشروطیت ایران قسمت مهمی از تاریخ کشور ما را تشکیل میدهد اینجانب برای روشن شدن نکات تاریک این نهضت تاریخی از دانشمند محترم جناب آقای تقی زاده درخواست نمودم مشاهدات و اطلاعات خودشان را ضمن یک یاد دو سخنرانی در باشگاه مهرگان برای معلمین بیان نمایند و بسیار از ایشان متشکرم که دعوت بنده را قبول فرمودند و در باشگاه مهرگان به ایراد یک سلسله سخنرانیهای مفید و مهم اقدام نمودند.

661e8efb00522.jpg

جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان

علی محمد ساکی

سرزمین کهنسال دلاوران ایران باختری از نظر جغرافیای تاریخی و تاریخ مرموز و ناشناخته است. اگر آنطور که در خارج از ایران محققانی چون هرتسفلد، دمرگان، مینورسکی، رالنسن، سر ارول استین برای بررسی گذشته های این سرزمین کوشیده اند فضلای کشور نیز توجهی ابراز می داشتند. اینک بسیاری از زوایای تاریک تاریخ چند هزارساله میهن ما روشن شده بد. نخستین کتابی که درباره لرستان به چاپ رسید مجموعه ای از غلامرضا خان والی و انیس المسافر نام داشت. کتاب مذکور در بوشهر به چاپ رسیده و مشتمل بر آگاهی هایی در مورد جانوران شکاری و فرمانروایان لر از حسین خان والی تا زمان مولف است، پس از آن باید از جغرافیای نظامی لرستان تالیف سپهبد رزم آرا نام برد که مشتمل بر جغرافیای مناطق با توجه به جنبه نظامی انها و ورود قوای دولتی به لرستان و سرکوبی عشایر این منطقه می باشد. آقایان بهمن کریمی و محمدعلی امام شوشتری نیز چند صفحه ای از کتابهای جغرافیای تاریخی غرب ایران و تاریخ جغرافیایی خوزستان را به لرستان اختصاص داده اند. با این حال تا به امروز کتابی که منحصر به تاریخ یا جغرافیای تاریخی این قسمت از ایران باختری باشد تالیف نشده است.