57f96ae65a2e5.jpg

دستور زبان فارسی تجزیه و ترکیب قدم به قدم به همراه تعریف انواع شعر

مکان چاپ: تهران ناشر: انتشارات معینیان تاریخ چاپ: ۱۳۶۹ هجری شمسی تیراژ: ۸۰۰۰ نوبت چاپ: ششم زبان: فارسی

کهن ترین دستور زبان متعلق به زبان سانسکریت هند است که پانصد سال پیش از میلاد نگاشته شده. در مغرب زمین نیز یونانیان چهارصد سال قبل از میلاد به تهیه دستور زبان اقدام کردند. در میان علمای عرب مسلمان نیز، این نیاز در قرن اول هجری برآورده گشت. ایرانیان با اینکه در تهیه دستور زبان عربی پیشگام بودند، به فکر گردآوری دستوری برای خود نبودند به طوری که اولین کتابی که به مباحث و نکات دستوری اشاره کرده متعلق به قرن ششم هجری و اولین کتاب دستور فارسی مربوط به سال 1308 قمری اثر میرزا حبیب اصفهانی است که مبنا واقع شد. جوان بودن این علم در ایران و نبود تحقیقات وسیع و عمیق از یکسو و متأثر بودن از نوشته های محققین زبانهای فرانسوی، انگلیسی و عربی باعث ایجاد اختلاف و آشفتگیهای بسیار در تقسیم بندی کلمات، گروههای مختلف دستوری و اصطلاحات و حالات اسم و فعل شده است. دکتر مهدی معینیان، مؤلف این کتاب برای یادگیری دانش آموزان با مباحث دستوری، آثار استادانی چون دکتر مشکور، سید کمال الدین طالقانی و پنج استاد و بالاخص دستور استاد محمدجواد شریعت را مدنظر گرفته و از اختلافات سخنی به میان نیاورده است. مباحث در این کتاب گام به گام مطرح شده و برای اطمینان از یادگیری، مطالب و نکات قبلی تکرار شده و سؤالاتی در پایان هر بحث آورده شده است که شامل سؤالات نهایی و کنکور نیز هست. در ادامه برای رفع نیاز دانش آموزان، انواع شعر، تعریف بعضی از اصطلاحات و صنایع بدیعی نیز بیان شده است. این کتاب به سال 1363 شمسی به زیور طبع آراسته شد و تا سال 1369 به چاپ ششم خود رسید.

منابع مشابه بیشتر ...

663cdeaf275e4.jpg

سحر

جمعی از نویسندگان

کتاب حاضر دارای سه بخش است. در بخش نخست پنج مقاله از احمد شاملو (خاش "تابوئی" در پایتخت عطش)؛ منوچهر هزارخانی (یادداشت هایی درباره خصوصیات یک فرهنگ دلال)؛ باقر مومنی (میرزای علوی)؛ علی اکبر اکبری (شرکت های تجاری و مساله عرضه سهام به مردم)؛ خسرو گلسرخی (فرهنگ پویا و فرهنگ مومیایی شده)؛ کار شده است. در بخش دوم با نام شعر شعرهایی از سیاوش کسرایی، شفیعی کدکنی، خسرو گلسرخی و .... آمده است و در قسمت آخر که قصه نام دارد به قصه هایی از احمد محمود، اصغر الهی، نسیم خاکسار و فریدون تنکابنی پرداخته است

6586e4a482919.jpg

در برابر....؟

جمعی از نویسندگان

سلیم نیساری در مقدمه کتاب در مورد دلیل گردآوری این مطالب می گوید: وقتی که چاپ کتاب "درس انشای فارسی" را آغاز می کردم به فکرم رسید که دفتری از بهترین نوشته های دانش آموزان کشور نیز تهیه و منتشر کنم. برای اینکه مقایسه ای بین نوشته ها به عمل آید و در ضمن تنوعی هم بین آنها موجود باشد و ذوق و سلیقه و طرز فکر هر دانش آموز نیز معلوم گردد عنوان "در برابر...؟" انتخاب گردید و به اطلاع دبیران محترم انشاء رسید تا نوشتن این موضوع را به دانش آموزان خود تکلیف بدهند و بهتریم نوشته ها را برای چاپ ارسال فرمایند.