پيشينه سفر از جايي آغاز مي‌شود كه انسان جستجوگر در پي يافتن دنياي آرماني از محدوده مكرر دانسته‌ها مي‌گريزد تا به نادانسته‌ها دست يابد، زماني ديگر گونه، مكاني ديگر و ديدي نو بيابد و به جهان‌بيني تازه‌اي برسد تا دنياي درون را متحل كند. سفر به دنياي خيال، دنياي مردگا، سفرهاي تفريحي، زيارتي، سياسي، فضايي و سفرنامه‌نويسي در هر دوره تاريخي و علل اجتماعي گرايش به سفر و سفرنامه‌نويسي مطالبي است كه در اين مقاله به آن اشاره شده است. در انتها آماري از مجموع 389 سفرنامه كه به لحاظ صورت، جنسيت، موضوع، جغرافيا و زمان تفكيك شده‌اند ارايه شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

6112161a8e1a6.png

جای پای اسکندر و سفری در بلوچستان

اسلام کاظمیه, حسین ملک

این کتاب از دو بخش تشکیل شده است. ابتدا «جای پای اسکندر» که گزارش سفر ده‌روزه اسلام کاظمیه به بلوچستان ایران است. او مشاهدات خود در حین سفر از زاهدان به بخش بمپور واقع در چهارصد وبیست کیلومتری جنوب زاهدان و سی کیلومتری غرب ایرانشهر و دهات و آبادی‌های اطراف آن و حوادث روزمره زندگی مردم بلوچ، فقر و فاقه و نداری آنها را روایت کرده و صحنه‌های ناراحت‌کننده‌ای از شرایط زندگی در بلوچستان را توصیف می‌کند. بخش دوم کتاب سفرنامه دکتر حسین ملک است. سفری در سال 1331 که در محدوده مکران صورت گرفته و ظاهراً برای ارزیابی وضعیت زراعت و منابع آبی استان در توسعۀ کشاورزی بوده است. در زمان نگارش این سفرنامه، ملک کارمند بخش تحقیقات و آمار وزارت کشاورزی است و نتیجه این سفر را در شماره‌های پیاپی 7 تا 9 مجلۀ «علم و زندگی» در سال 1331 منتشر کرد. در متن این سفرنامه کاملاً مشهود است که جامعه بلوچ در این دوران التزامی به قوانین داخلی کشور ندارد و تسلط قوای نظامی بر آن به حداقل رسیده است. آشفتگی مرزی و بحران هویت ملی در بلوچستان این دوران نتیجۀ سال‌های هرج‌ومرج سیاسی مرزی و مداخلات بریتانیا در منطقه و نیز وضع نابسامان ایران در سال‌های پس از جنگ دوم است.

60ec4fbae6f8c.png

به سوی ام القری (سفرنامه حج سال 1373 ش به انضمام سه سفرنامه کهن)

رسول جعفریان

سنت سفرنامه‌نویسی میان حاجیان ایرانی محدود بوده و طی هزار سال و اندی، تنها آثار محدودی از خاطرات این سفر خطیر و پرخاطره برجای مانده است. افزون بر ناصر خسرو که در سفرنامه خود گزارشی نیز از سفر حج آورده، اثر فارسی کوتاهی از قرن هشتم هجری باقی مانده که باید در حکم سفرنامه شناخته شود، گرچه در چارچوب سفرنامه‌نویسی نگارش نیافته است. این کتاب نیز دربرگیرنده سفرنامه حج نویسنده به سال 1373 شمسی است که در ضمیمه آن سه سفرنامه از حج میرزا علی اصفهانی، سفرنامه محمدولی میرزا، و سفرنامه‌ای با عنوان «الوجیزه فی تعریف المدینه» آورده شده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

635d31b77e28f.png

فرهنگ واژه‌نمای اشعار فروغ فرخ‌زاد

روح‌انگیز کراچی

فرهنگ واژه‌نما یا واژه‌یاب بسامدی، فهرست الفبایی واژگان و شماره دفعات تکرار یک واژه در یک اثر است و به عبارتی میزان کاربرد هر واژه در بافت زبانی و تعیین جای آن در متن است. از فهرست چنین داده‌هایی در تحلیل‌های زبان‌شناختی، به‌ویژه در واژه‌شناسی و با کمک شیوه تحلیل مؤلفه‌ای معنایی با شکستن ساختار کلمه و تجزیه و تحلیل معنا و مفهوم آن و همچنین توصیف هم‌معنایی، جانشینی، همنشینی کلمات، تمایز معنایی و ابهام معنایی استفاده می‌شود. این کتاب دربرگیرنده فرهنگ واژه‌نمای اشعار فروغ فرخزاد است که از خلال کتاب‌های شعری او به دست آمده است.

کلیات/فرهنگ ها پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
کتاب
58259440302d7.PNG

مشروطه و زنان شاعر

روح‌انگیز کراچی

در بازنگری جنسیت گرایانه‌ای به تاریخ و ادبیات فارسی، تصویری محو و کمرنگ از حضور زنان دیده می‌شود که هر چه به زمانه‌ ما نزدیک‌تر می‌شود، این تصویر روشن‌تر و شفاف‌تر می‌گردد. تاریخ سیاسی، اقتصادی، اجتماعی ایران را با تعداد بسیار اندک می‌توان گفت بی‌حضور زن، به صورت تک‌جنسی و مردمدارانه باید پذیرفت و همان گونه بررسی کرد اما موقعیت زن در ادبیات به نوعی دیگر است. اگر چه حضور زن در تاریخ ادبیات فارسی، حضوری نه در اوج بوده است اما زن، پیوندی ژرف با شعر فارسی دارد. چه آنجا که در نقش معشوقه و ساقی ظاهر می‌شود، چه آنجا که نخستین کلام آهنگین را به گوش فرزندی می‌خواند. نقش این همراهی بر تار و پود شعر فارسی به صورت‌های گوناگون باقی مانده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله