55dec459953ac.PNG

تحلیل زبان‌شناختی آرای قضایی بر‌اساس الگوی خلاق: رویکرد حوزة زبان‌شناسی حقوقی

این پژوهش درصدد است تا الگوی نوینی را برای تهیه خلاصه آرای قضایی به زبان ساده حقوقی ارائه دهد. در این مقاله، ضمن تحلیل زبان‌شناختی آرای قضایی، الگویی با عنوان الگوی خلاق معرفی می‌‌شود که براساس آن طی 5 مرحله مجزا می‌‌توان خلاصه آرای قضایی که حاوی کلان‌گزاره‌های متن است را به زبان ساده حقوقی و با تفکیک موضوع ارائه داد. پیکره زبانی پژوهش عبارت است از 50 دادنامه با موضوع کیفری و حقوقی که با روش تحلیلی ـ توصیفی از نوع تحلیل محتوا، تجزیه و تحلیل می‌شوند. پس از پیاده‌سازی آراء در الگوی خلاق، میزان جامعیت متن خلاصه رأی و همچنین قابلیت درک و شفافیت بیان آن در مقایسه با متن اصلی به روش «بررسی مقایسه‌ای» و روش «گروه کانونی» مورد بررسی قرار می‌‌گیرد. نتایج حاصل از این بررسی‌‌ها نشان می‌دهد که خلاصه آرای قضایی که از طریق الگوی خلاق به‌دست آمده، نه ‌تنها نکات کلیدی متن اصلی را در‌برگرفته، بلکه در مقایسه با متن اصلی از قابلیت درک و صراحت بیان بیشتری برخوردار است.

منابع مشابه بیشتر ...

5866b5f319212.PNG

فعل مرکب در فارسی گفتاری معیار

زینب محمدابراهیمی, مرضیه فرقانی‌فرد

مقوله فعل مرکب از جالب توجه‌ترین، ظریف‌ترین و در عین حال پیچیده‌ترین بخش‌های پژوهش‌های دستوری است که توجه بسیاری از دستورنویسان و زبان‌شناسان را به خود معطوف کرده است. در این مقاله برآنیم تا ضمن بررسی جدیدترین تحلیل‌ها از فعل مرکب فارسی، به بررسی ساخت موضوعی فعل مرکب فارسی گفتاری معیار بپردازیم، آن‌گاه بسامد وقوع فعل مرکب را در زبان فارسی گفتاری معیار تعیین نماییم و تحلیلی آماری از آن به دست دهیم.

5701ec3403528.PNG

آموزش فعل مرکب فارسی به غیر فارسی زبانان

زینب محمدابراهیمی, مرضیه فرقانی‌فرد

مقوله فعل مرکب از جالب‌ترین، ظریف‌ترین و درعین‌حال پیچیده‌ترین‌ بخش‌های پژوهش‌های نحوی است که توجه بسیاری از زبان‌شناسان و مدرسان‌ آموزش زبان دوم/خارجی را به خود معطوف کرده است. این پژوهش سعی دارد با استفاده از تحلیل ساختار فعل مرکب فارسی گفتاری معیار در چارچوب نظریه حاکمیت و مرجع‌گزینی و نیز با استفاده از شیوه‌های نوین و علمی آموزش زبان و واژه، راهکار علمی و کارآمدی جهت آموزش فعل مرکب فارسی به‌ غیر فارسی‌زبانان به دست دهد. بر طبق این پژوهش، فعل‌های مرکب فارسی‌ گفتاری معیار را می‌توان به لحاظ تعداد موضوع‌های آن به دو دسته یک‌ موضوعی و چند موضوعی تقسیم کرد. برای آموزش فعل مرکب به غیر فارسی‌ زبانان، بهتر است در سطح مبتدی از فعل‌های مرکب یک موضوعی و در سطوح‌ بالاتر از فعل‌های مرکب با موضوع‌های بیشتر استفاده کرد. بعلاوه استفاده از متن‌های گفتاری که به صورت طبیعی و به منظور ایجاد ارتباط تهیه شده‌اند مناسب‌تر به نظر می‌رسد.