نابغه چیره‌دستی چون امیرخسرو موهبتی ارزشمند برای هندوستان بود. فضل‌ الهی سخاوت فراوانی به او ارزانی داشت و در وی ترکیبی از شاعری بزرگ، نویسنده‌ عظیم، صوفی والامقام، رجلی درباری، و موسیقیدانی سترگ ایجاد نمود. در صناعت شعر، سروده‌های وی به بیش از نیم میلیون بیت می‌رسند، که در آنها می‌توان سحر کلام سعدی (متوفی به سال 690 هـ.ق)، عظمت خارق‌العاده سخن خاقانی گنجوی (متوفی به سال 595)، دیدگاه ستودنی انوری از خاوران در خراسان (متوفی به سال 582)، هنر چیره‌دستی ظهیر‌الدین فاریابی (متوفی به سال 598)، زیورهای شعری کمال اصفهانی (متوفی به سال 626 هـ. ق) و هنر نظامی گنجوی (متولد به سال 535 هـ.ق) را در ترسیم هنرمندانه رویدادها باز یافت. از نظر چیرگی در نثر، می‌توان نثر شیوه‌ای وی را با نوشته‌های همه همتایانش در این شیوه نثرنویسی موزون (مسجع) همسنگ دانست.

منابع مشابه بیشتر ...

658982692aa2c.jpg

سرایندگان شعر پارسی در قفقاز

عزیز دولت آبادی

این کتاب دارای چهار فصل و مجموعا دربرگیرنده زندگی و آثار ۲۲۷ نفر از پارسی سرایان قفقاز است. هر فصل به شاعران یک منطقه قفقاز (آران، ارمنستان، داغستان، گرجستان) اختصاص یافته است. نخستین شاعری که زندگی و احوالش در این مجموعه معرفی شده، «ابوالعلای گنجه ای» متوفی به سال ۵۵۴ ه.ق و آخرین آنها، «ناظم ایروانی» متولد سال ۱۳۴۲ ه. ق است. در پایان کتاب نیز فهرست ماخذ و منابع به ترتیب الفبایی تخلص یا نام مولفان آمده است.

63f4bfc63f62f.jpg

قران السعدین

امیرخسرو دهلوی

نام این مثنوی «قِران سَعدین» است که معنی لفظی آن عبارت است از مقارنه‌ی دو اختر یا ستاره‌ی سعد. این منظومه درباره‌ی برخورد و رویارویی معزالدین کیقباد (جانشین غیاث الدین بلبن و پادشاه دهلی) است با پدرش بغراخان. معزالدین کیقباد پس از آنکه به شاهی رسید، به لهو و لعب پرداخت. برای همین پدرش، بغراخان، از بنگال راهی دهلی شد تا او را از راه ناراست بازدارد، که کیقباد جوانی کرده و لشکر در برابر پدر آراست. اما هنگام رویارویی دو طرف، مخاصمت از میان برخاست و آشتی برقرار شد. امیرخسرو دهلوی، شاعر بزرگ فارسی سرای هندوستان، از این رویارویی تعبیر به «قران سعدین» کرده و شرح آن را در قالب منظومه‌یی به همین نام در سال ۶۸۸ هجری قمری به نظم درآورده است.