در نخستين نگاه به مقاله «ژرف ساخت اسطوره‌اي رمان رود راوي» بين چکيده و اصل مقاله گسست و ناهماهنگي به چشم مي‌خورد. عنوان مقاله مدعي بررسي ژرف ساخت اسطوره‌اي رمان است و چکيده از نقل رمان يا رويکرد پساساختارگرايي سخن مي‌گويد؛ اما متن مقاله همسو با عنوان و مطالب چکيده نيست. چکیده مقاله مدعی است که از روش پساساخناری رولان بارت استفاده کرده است تا به دریافت اسباب پیچیدگی و فهم و تحلیل متن بپردازد؛ در حالی که نه تنها در مقدمه به روش پساساختاری رولان بارت (اعم از گفتمان، عملکردهای گفتمانی، جایگاه زایایی متن، دلالت‌های چندپاره و ...) کوچک‌ترین اشاره‌ای نشده است، بلکه مقاله و تحلیل‌های آن نیز بر روش پساساختاری مبتنی نیست.

منابع مشابه بیشتر ...

62c55a7cab4f4.png

گویایی از تاریخ

علی اصغر حاج سید جوادی, ایرج پزشکزاد

این جزوه مطالبی است که نویسندگان در ماهنامه «علم و جامعه» در پاسخ دکتر حسن سالمی نگاشته‌اند و خواهان توضیحاتی از ایشان گردیده‌اند. نوشتار حسن سالمی با عنوان «دکتر بقائی و دکتر مصدق» در شماره 168 مجله «علم و جامعه» منتشر شده که این نوشتار در پاسخ به آن نگاشته شده است.

58c0745c67394.PNG

قضه فردوسی و آقای تابو

مجتبی عبدالله‌نژاد

در شماره اخیر مجله گوهران مقاله‌ای چاپ شده از آقای محمد قراگوزلو به نام «تابوی فردوسی در محاق نقد» که لابد اگر 60 سال پیش در روزنامه پراودا یا مردم چاپ می‌شد، علاقمندانی داشت، ولی حالا بعد از گذشت این همه سال و تجربیات هولناکی که از خودشیفتگی و رویکردهای حزبی و ایدئولوژیک داشته‌ایم، گمان نمی‌کنم جاذبه‌ای داشته باشد. در دنیایی که خشونت و بی‌رحمی در ان بیداد می‌کندف بیش از همه به انصاف و مدارا و مهربانی نیاز داریم. صرف نظر از تحولات فکری و فلسفی، تجربیات تاریخی هم به ما آموخته که تفاوت زیادی بین امور واقعی و غیرواقعی وجود ندارد و هر چیزی لزوماً راست یا دروغ نیست و چه بسا راست و هم دروغ باشد. حقیقت چیزی متکثر و چند لایه است و نباید تصورات خود را حقیقت مطلق فرض کنیم و کسانی را که تصوری غیر از ما دارند، دشمن بدانیم. نویسنده محترم مقاله‌ای نوشته‌اند که چهار بیت منسوب به فردوسی را بررسی کنند. مقاله‌ای که هدف از آن بحث بر سر چهار بیت منسوب به فردوسی است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57d0eecaf2c15.PNG

گشتارهاي ثابت در سفرنامه‌هاي روحاني

نرجس السادات سنگی

با رويكردي به نظريه پراپ و آراي تودوروف، براي سفرنامه‌هاي روحاني ادبيات فارسي نيز مي‌توان گشتارهاي ثابتي را قائل شد؛ بدين معنا كه اين آثار در كلان پيرنگ خود داراي عناصر مشتركي هستندكه اين عناصر در گشتارهاي ثابتي چون: وضعيت نامطلوب موجود، آگاهي و بصيرت يافتن نسبت به وضع موجود، احساس خستگي از وضعيت و طلب امر برتر، ظاهرشدن پير، حركت، مراحل و منازل راه و مقصد (پايان رفلكسي ) بيان مي‌شود. به اين گشتارها با بررسي هشت اثر رسيده‌ايم: رساله‌الطير ابن سينا، رساله الطير غزالي، سيرالعباد الي المعاد سنايي، مصباح الارواح بردسيري، عقل سرخ سهروردي، منطق‌الطير و مصيبت‌نامه عطار و رساله الطير نجم الدين رازي.

نثر/سفرنامه پژوهش‌ها/پژوهش‌های عرفانی
مقاله