ایهام ظریف‌ترین و رازناک‌ترین شگرد شاعرانه‌ای است که شاعران ظریف‌کار و هنرور با به‌کارگیری آن هنری‌ترین و پرورده‌ترین سروده‌های خویش را پرداخته و از آن برای ساخت و پرداخت سخنانی شبکه‌وار، رازناک و تودرتو و به همین دلیل شگفتی‌آمیز و ذهن‌انگیز بهره‌ها گرفته‌اند، بیشترینه ادیبان و سخن‌سنجان نیز بر اینکه ایهام بدیع‌ترین آرایه بدیعی و شیرین‌ترین شیوه شاعری است، معترف شده‌اند و رازناکی و فرازمندی آن را پذیرفته‌اند. در این کتاب نخست ایهام با دیدی ژرف‌کاوانه بررسی شده و آنگاه دیوان حافظ ـ خوش‌ایهام‌ترین دفتر شعری فارسی ـ بررسی شده و نمونه‌هایی از جادوکاری‌ها و هنرورزی‌های خواجه شعر فارسی در شیوه ایهام‌پردازی بیان شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

631f227715afb.png

فرهنگ واژه های ایهامی در اشعار حافظ

محمد ذوالریاستین

آنچه موجب شگفتی در اشعار حافظ است، اعجاز سخن او از نظر فصاحت و بلاغت است و این شناخت زمانی حاصل می‌شود که به آرایه‌های ادبی و معانی واژگانی که به کار گرفته است، آشنا شویم؛ به‌ویژه آنکه خواجه هر واژه را به معانی مختلف و با تناسب‌های گوناگون به کار گرفته است. از این‌رو واژه‌های ایهامی و غیرایهامی و اصطلاحات عرفانی دیوان حافظ در این کتاب گردآوری شده است.

57ad86e8ba244.PNG

رويکردي به ايهام در غزليات حافظ

حمید طاهری

ايهام يکي از شگردهاي زباني است که در آن گوينده از واژه يا عبارت و جمله‌اي در کلام استفاده مي‌کند که به جهت پيوندي که با ديگر اجزا و سازه‌هاي کلام دارد، چند معنا را به ذهن متبادر مي‌کند. در اين مقاله از اين ترفند و شگرد شيرين هنري و انواع و اقسام آن بويژه انواع آن در محدوده عبارت و جمله در شعر حافظ سخن رفته است. هم چنين ايهام از نوع تصوير به عنوان مبحثي نو در اين تحقيق بر مبناي شعر حافظ ارايه شده است. حافظ با توجه به دانش ژرفي که به زبان فارسي داشته است از اين شيوه استفاده بجا، مناسب و اعجاب انگيز کرده است و اگر سبک او را سبک ايهام مي‌خوانند از اين روست. در شعر او غزلي نمي‌توان يافت که داراي ايهام نباشد. حافظ در اين شگرد هنري نوآوريهايي دارد که سعي شده است در اين مقاله ارايه گردد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

587b2e940378c.PNG

اعمال سلیقه شاعرانه؛ نقدی بر دیوان حافظ، تصحیح ادیب برومند

سیدمحمد راستگو

چندی بیش چاپ جدیدی از غزل‌های حافظ، به تصحیح ادیب برومند و با شمایلی آراسته و خوش چاپ بر انبوده چاپ‌های دیوان خواجه شیراز افزوده شد. آنگونه که از مقدمه کتاب برمی‌آید، مصحح در فراهم آوردن آن به سه مأخذ نظر داشته است: چاپ قزوینی ـ غنی با رمز «ق»، چاپ خانلری با رمز «خ» و دستنوشته‌ای از قرن نهم به خط پیرحسین کاتب با رمز «پ». مصحح به شیوه تصحیح ذوقی از میان این سه مأخذ، آنچه را به نظرش درست‌تر و حافظانه‌تر می‌نموده است، انتخاب و به گزین کرده است و هر جا ضبط هر سه نسخه را ناروا و غیر حافظانه تشخیص داده، از دیگر نسخه‌های خطی و چاپی یاری گرفته است (بیشتر چاپ‌ها انجوی، پژمان و فرزاد، و نسخه‌ای خطی از قرن چهاردهم مورخ 1304) و به اینگونه و به ادعای خود چاپی از دیوان حافظ فراهم آورده است.

مشاهیر ادبیات فارسی/حافظ/پژوهش درباره حافظ
مقاله
578b4222b5df6.PNG

تلخ خوش: نقد و نظرهایی در زمینه حافظ‌پژوهی

سیدمحمد راستگو

این کتاب دربردارنده هفت مقاله در حوزه حافظ‌شناسی و حافظ‌پژوهی است که برخی از آنها به بهانه نفد و بررسی چند اثر حافظ‌پژوهانه و همه آنها به قصد آشکارگری و ابهام‌زدایی برخی از ابعاد ذهنی و بیشتر زبانی خواجه شعر فارسی سامان یافته‌اند. فهرست مقالات به ترتیب عبارتند از: آن تلخوش، با حافظ‌نامه، حاشیه بر شرح هروی، داوری ادبی، شرحی بر بیتی از حافظ، گلگشتی در آینه جام و گامی در تصحیح غزل‌های حافظ.

کلیات/مجموعه مقالات مشاهیر ادبیات فارسی/حافظ/پژوهش درباره حافظ
کتاب