6047754d156c8.jpg

جغرافیای تاریخی ولایت زاوه، پژوهشی در جغرافیای تاریخی تربت حیدریه، خواف، زوزن، رخ و محولات

نویسنده در مورد کتاب جغرافیای تاریخی ولایت زاوه و چگونگی و چرایی نگارش آن اینگونه می‌نویسد: کتابی که اکنون پیش رو دارید اگرچه از لحاظ عنوان می‌تواند جغرافیای تاریخی زاوه خوانده شود اما انصاف این است که این کتاب نه تاریخ است و نه جغرافیا و نه جغرافیای تاریخی. یعنی در کل به هیچ کدام از این عنوانها وفادار نیست و از طرفی آمیخته‌ای است از این هرسه. کار من در باب ولایت زاوه این بوده است که به خواننده کمک کنم که بداند چه کسانی و در کجاها از زاوه نام برده‌اند، زوزن را چه کسی دیده است و چه کسی از آن یاد کرده است مسافرانی که از تربت حیدریه گذشته‌اند در فلان سال چه مطلبی درباره‌اش نوشته‌اند و رخ و محولات از کی در کتابهای مسالک و ممالک راه یافته‌اند.

منابع مشابه بیشتر ...

665749b7e5ac1.jpg

پاسارگاد: گزارشی از کاوشهای انجام شده توسط موسسه مطالعات ایرانی بریتانیا (از سال 1961 تا سال 1963)

دیوید استروناخ

این کتاب نتیجۀ سه فصل کاوش پروفسور دیوید استروناخ و همکارانش در پاسارگاد بوده و یکی از بهترین منابع موجود برای شناخت «هنر عتیق» هخامنشی و مقایسۀ آن با دوران قبل و همچنین با «هنر کلاسیک» زمان داریوش به بعد به شمار می‌رود. شهر پاسارگاد شاید تنها نمونۀ شهر کاملی باشد که در صورت ادامۀ پژوهش‌های باستان‌شناسی و در مرحلۀ اول صیانت از آن، بتوان در مرحله‌های بعدی ضمن مرمت و ثبت و ضبط مدارک و غور در خصیصه‌های مانده‌های آن، پایه و اصول طراحی معماری و برنامه‌ریزی شهری و همچنین مبانی شهرسازی ایرانی را در درازمدت استخراج و معرفی کرد، نیز بر حسب مورد طرحی برای قابل مراجعه‌کردن فضای آرام و موقر آن با قید احتیاط تدارک دید. مطالب کتاب حاضر فراتر از دستاوردهای استروناخ از کاوش و پژوهش‌های باستان‌شناسی پاسارگاد در سال های 1961-1963 است، در حقیقت نامبرده کارنامه‌ای از کلیۀ فعالیت‌های باستان‌شناسی فراهم آورده که از سال 1905 آغاز شده بود. این کتاب پانزده سال پس از انجام آخرین کاوش‌های باستان‌شناسی پاسارگاد در سال 1978 به چاپ رسیده است. محتوا و فضای کتاب آکنده است از مدارک و استناد فرهنگی، هنری، معماری و شهرسازی مردم بومی این سرزمین که زمینه‌های معرفی هویت تاریخی هر یک از آنها نیز در خلال این فرصت پانزده‌ساله به نحوی شایسته فراهم آمده است.

6640c3086bdd8.jpg

آثار تاریخی شمیران - جلد اول: لواسان و رودبار قصران (جغرافیای تاریخی و معرفی محوطه‌های باستانی و ...)

ناصر پازوکی طرودی

ر این کتاب که از سوی "اداره کل میراث فرهنگی استان تهران "انتشار یافته تلاش شده جغرافیای تاریخی و محوطه‌های باستانی و بناهای تاریخی فرهنگی شهرستان "شمیران "(یکی از فرمانداری‌های نه گانه تهران)، شامل "لواسان " و "رودبار قصران "به تفصیل و همراه با عکس معرفی گردد .ابتدای کتاب شامل اطلاعاتی است درباره موقعیت و اهمیت جغرافیایی شمیران، تقسیمات کشوری و فرمانداری شمیران، جغرافیای تاریخی و وجه تسمیه رودبار قصران داخل، کوه‌ها و رودها و راه‌های رودبار قصران، اقوام ساکن در طبرستان قبل از مهاجرت آریایی‌ها، تاریخ رودبار قصران از دوره آشوری‌ها و مادها و هخامنشیان تا دوره قاجار (به ویژه دوره علویان آل بویه، غزنویان، اسماعیلیان، مرعشیان، چلاویان، جلالیان، تیموریان و آل کیا) .سپس آثار باستانی و تاریخی فرهنگی "دشت لار"، "لواسان بزرگ "و "رودبار قصران"، به ترتیب و تفکیک شهرها و روستاهای آنها معرفی شده‌اند که عموما شامل محوطه‌های باستانی، قلعه‌ها، امامزاده‌ها، کاروان‌سراها، قبرستان‌ها، رباطها، تپه‌های باستانی، مساجد و حسینیه‌ها، حمام‌ها، کاخ‌ها، مناظر طبیعی، باغ‌ها و سایر بناهای باستانی تاریخی است . در پایان کتاب فهرست منابع و فهرست محوطه‌ها و بناهای تاریخی فرهنگی شمیران (لواسان و رودبار قصران)، همچنین نقشه موقعیت جغرافیایی آثار یاد شده (نقشه باستان شناسی) آمده است

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

6145f80e8353d.jpg

جغرافیای تاریخی تربت حیدریه (زاوه باستان)

محمدرضا خسروی

تُربَتِ حیدریّه یکی از شهرهای استان خراسان رضوی و مرکز شهرستان تربت حیدریه است. وسعت شهرستان تربت حیدریه، حدود ۲۴ هزار کیلومتر مربع است و پایتخت زعفران جهان است.تربت حیدریه در ۱۴۵ کیلومتری جنوب مشهد و ۱۰۰۵ کیلومتری تهران است و ارتفاع آن ۱۳۳۳ متر از سطح دریا می‌باشد. تربت حیدریه از شرق به شهرستان‌های زاوه و تربت جام و رشتخوار، از غرب به کاشمر و از شمال به مشهد و نیشابور و فریمان و از جنوب به شهرستان مه ولات منتهی می‌شود. نام تربت حیدریه به اعتبار نام قطب‌الدین حیدر تونی بر واژه اصیل و ایرانی زاوه در قرن نهم و بعد از آن غلبه یافت. این شهرستان در حال حاضر دارای ۲۲۵ هزار نفر جمعیت است و همچنین گسترش شهر باعث در بر گفتن روستاهایی مانند ملکی، حیدرآباد، بنهنگ، ده پایین و منظر شده‌است. این شهرستان دارای چهار بخش کدکن، بایگ و جلگه‌رخ و مرکزی است و همچنین دارای هشت دهستان و ۱۵۰ روستای قابل سکنه می‌باشد. تربت حیدریه دارای دو شهرک صنعتی است و مهم‌ترین واحدهای تولیدی شهرستان شامل کارخانه قند تربت حیدریه،کارخانه طلای زرمهر ،کارخانه کاشی زرین، کارخانجات کائولین شیر، آرد، زیره و پنبه پاک کنی، خوراک دام و سردخانه بزرگ سه هزار تنی و کارگاه‌های ابریشم کشی می‌باشد. همچنین وجود منابع سیلیس جهان، باریت، منیزیت، آگات، طلا، فیروزه شهرستان تربت حیدریه را جزو قطب‌های معدنی استان خراسان رضوی قرار داده است. بایگ، یکی از شهرهای تربت حیدریه مرکز ابریشم ایران نام گرفته و بالغ بر ۸۰٪ ابریشم کشور در این محل تولید می‌شود. هرچند واردات بی‌رویه پیله چینی صنعت نوغانداری تربت حیدریه را تهدید می‌کند . پسته و بادام نیز از دیگر محصولات کشاورزی این منطقه‌است. همچنین معادن طلای زرمهر تربت حیدریه که در روستای زرمهر واقع شده‌است، تولیدکننده اولین شمش‌های طلا در کشور است که در بازار بورس اوراق بهادار تهران معامله می‌شوند

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی/ایران شناسی
کتاب
5d939d512f712.png

تاریخ کاشمر

محمدرضا خسروی

شهر زیبای کاشمر با پس پشت نهادن بیش از بیست قرن حوادث روزگار، اکنون در شمار یکی از دست‌نخورده‌ترین شهرهای خراسان است به لحاظ ترکیب جمعیت و حفظ آداب و عادات و سیر و سنن. این کتاب درباره تاریخ این شهر است که در سه فصل سامان یافته است. در فصل اول بعد از واژه‌شناسی کاشمر و ترشیز، به تاریخ این شهر با استفاده از منابع و اسناد پرداخته شده است. فصل دوم اختصاص به بزرگان، دانشمندان و شاعران این دیار دارد. در این بخش شاعرانی چون اهلی ترشیزی، شهاب ترشیزی، ظهوری ترشیزی، عمیدالملک کندری و ... معرفی شده‌‌اند. بالاخره اینکه در فصل پایانی درباره آثار باستانی و دیدنی این دیار مطالبی بیان شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی ادبی
کتاب