62b9b3365774d.jpg

بهلول - دفتر یکم (نخستین کاربرد گسترده سیاسی، طنزسرایی در مطبوعات ایران)

تاریخ چاپ: ۱۳۲۹ هجری قمری زبان: فارسی

هفته نامه بهلول در آغاز با همت و کوشش شیخ علی عراقی شماره نخست خود را در 18 صفر 1329 هجری قمری برابر با 1911 میلادی در تهران منتشر نمود. این هفته نامه موفق که در 4 صفحه در قطع رحلی چاپ میشد دارای خوانندگان و هواداران فراوانی بود. بهلول در عمر کوتاه خود طنز را در مطبوعات ایران رونق بخشید. با اینکه این نشریه همیشه درگیر توقیف بود اما نشان داد که میتوان با طنز مردم را به تفکر واداشت.

منابع مشابه بیشتر ...

6508440e2d8d4.jpg

سیری در مطبوعات ایران

مسعود برزین

آنچه در این کتاب میخوانید نخست به صورت چهل و چهار مقاله از 27 بهمن 1343تا 19 اردیبهت 1344 شمسی در روزنامه یومیه صبح آژنگ چاپ تهران انتشار یافت، و اکنون پس از تجدیدنظر و گروه بندی مطالب در اختیار شما قررار می گیرد، قسمت هایی از آنچه در روزنامه آژنگ به چاپ می رسید به طور منظم در بولتن اکوآف ایران در تهران به زبان انگلیسی منعکس می گردد.

6390b813443cc.jpg

مطبوعات ایران از شهریور 1320 تا 1326 (به انضمام احزاب سیاسی ایران بعد از شهریور 1320 و سیری در قوانین مطبوعات ایران از صدر مشروطه تا زمان حال)

حسین ابوترابیان

بررسی مطبوعات هر دوره بهترین وسیله و روش شناخت مسائل جاری و اوضاع سیاسی – اجتماعی آن دوره است. مورخین و محققین برای تعبیر و تفسیرهای مورد نیاز خود طبعا وسیله ای ارزشمندتر از مطبوعات منتشره در هریک از مقاطع مورد بررسی نمی شناسند و از نظر بررسی جهشهای فکری و تغییرات جامعه شناسی نیز جز توسل به مطبوعات دوره مورد نظر روشی که منطقی تر و قابل قبول تر باشد نمی توان ارائه داد. برای نیل به این مقصود نیز ابتدا باید شرایط کار فراهم باشد و دو مساله پراهمیت برای بهره برداری از مطبوعات هر دوره یعنی: دسترسی به مطبوعاتش، و در اختیار داشتن فهرست راهنمای آنها باید مورد توجه قرار گیرد. که اولی از طریق آرشیوهای غنی کتابخانه های ملی و عمومی، و دومی با انتشار فهرستهای جامع برای راهنمایی مشتاقان بررسی مطبوعات گذشته قابل تحقق است. ولی اینکه در دو مورد فوق الذکر تا چه حد تسهیلات دلخواه برای ما فراهم است باید گفت: در هر دو مورد متاسفانه کاستیهایی وجود د ارد که بخصوص این مساله درباره مطبوعات پس از شهریور 1320 چشمگیرتر است. مشکلات عمده ای نیز که در این قضیه خودنمایی می کند. یکی در هم ریختگی و پراکندگی آرشیو مطبوعات در کتابخانه های ایران است و دیگری نبودن هیچگونه فهرست راهنمای کامل برای استفاده از مطبوعات منتشره در دوران مذکور...