عشق از مفاهیم بنیادی حیات بشری و مقوله‌ای است که‌ گرایش‌های گوناگون علوم انسانی و معرفتی با رویکردی ویژه بدان‌ پرداخته است؛ در این میان، عارفان به حدیث عشق حقیقی به‌ عنوان اکسیری مؤثر و ارزشمند در سیر پدیده‌ها به سوی کمال، نگرشی ویژه داشته‌اند؛ اندیشه سیال مولانا عبد الرحمن جامی و مثنوی هفت اورنگ وی از جمله عرصه‌های این جولان و پردازش‌ است که در این نوشتار به اختصار بدان پرداخته شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

652aa489624f9.jpg

هفت‌ اورنگ‌: مروری بر موسیقی‌ سنتی‌ و محلی‌ ایران‌

کتاب «هفت اورنگ، مروری بر موسیقی سنتی و محلی ایران» توسط بهمن بوستان و محمدرضا درویشی در سال ۱۳۷۰ به رشته تحریر درآمده و حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی در ۲۴۲صفحه این کتاب را منتشر کرده است. درسال ۱۳۷۰ زیر نظر حوزه اندیشه و هنر اسلامی و به‌منظور تجلیل از اساتید موسیقی مقامی و ملی، جشنواره مستقلی تحت عنوان هفت اورنگ، با حضور اساتید و پیشکسوتان شهیر موسیقی ایران برگزار شد که در این جشنواره بزرگانی چون جلیل شهناز، حسن کسایی، حاج قربان سلیمانی، حاج محمدحسین یگانه و . . . حضور داشتند. کتاب هفت اورنگ از دو بخش موسیقی محلی و نواحی ایران و موسیقی سنتی ایرانی تشکیل شده است که بخش موسیقی محلی و نواحی را محمدرضا درویشی و بخش موسیقی ایرانی سنتی را بهمن بوستان نوشته است. کتاب «هفت اورنگ، مروری بر موسیقی سنتی و محلی ایران» توسط بهمن بوستان و محمدرضا درویشی در سال ۱۳۷۰ به رشته تحریر درآمده و حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی در ۲۴۲صفحه این کتاب را منتشر کرده است. درسال ۱۳۷۰ زیر نظر حوزه اندیشه و هنر اسلامی و به‌منظور تجلیل از اساتید موسیقی مقامی و ملی، جشنواره مستقلی تحت عنوان هفت اورنگ، با حضور اساتید و پیشکسوتان شهیر موسیقی ایران برگزار شد که در این جشنواره بزرگانی چون جلیل شهناز، حسن کسایی، حاج قربان سلیمانی، حاج محمدحسین یگانه و ... حضور داشتند. کتاب هفت اورنگ از دو بخش موسیقی محلی و نواحی ایران و موسیقی سنتی ایرانی تشکیل شده است که بخش موسیقی محلی و نواحی را محمدرضا درویشی و بخش موسیقی ایرانی سنتی را بهمن بوستان نوشته است. این کتاب مجموعه مقالات و تحقیقاتی است که به انضمام سخنرانی‌های اساتید موسیقی ایران در ۱۰ شب جشنواره هفت اورنگ، به چاپ رسیده است.

64d0fe14952b4.jpg

فرهنگ اصطلاحات عرفان اسلامی (انگلیسی-فارسی؛فارسی-انگلیسی)

گروهی از نویسندگان

فرهنگ اصطلاحات عرفان اسلامی نخستین مجلد از مجموعه ی فرهنگ های اصطلاحات علوم و معارف اسلامی است که در حوزه ی علوم عقلی شامل: عرفان، فلسفه، کلام، اخلاق و منطق و در حوزه ی علوم نقلی شامل: فقه، اصول فقه، تفسیر و علوم قرآنی، رجال، درایه و ادبیات عرب است. این فرهنگ به منظور فراهم آوردن بستر مناسب برای ارائه ی ترجمه های دقیق و رسا و با اسلوب سنگین ادبی از آثار جاویدان عرفان اسلامی تهیه گردیده و اولین قدم مهم در این زمینه به شمار می آید. کتاب حاضر عمده ی اصطلاحات عرفانی را در بر دارد و مدخل ها و معادل های آن ها به دقت گزینش شده و در تهیه آن از بسیاری از پر ارج ترین ترجمه های دهه های اخیر استفاده شده است. راقم این سطور یقین دارد که فرهنگ اصطلاحات عرفان اسلامی کمک بزرگی برای مترجمان ایرانی خواهد بود و سهم بسزایی در بهتر برگردانیدن گنجینه های معرفت فارسی به جهان خارج خواهد داشت و وسیله ای ارزنده خواهد بود برای تبدیل کردن زبان انگلیسی به یک زبان اسلامی؛ یعنی زبانی که در آن معارف و ارزش های اسلامی، که در قلب آن عرفان قرار گرفته، به سهولت قابل بیان است؛ علاوه بر این، کمک خواهد کرد تا مترجمان از تشتت و پراکندگی در برگرداندن متون عرفانی رهایی یابند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

56c9fb6664f95.PNG

گذری بر مضامین حکمی و اخلاقی در هفت اورنگ عبدالرحمان جامی

تقی امینی مفرد

توجه به مضامین معرفتی و حکمی و بهره‌گیری از نکته‌های اخلاقی در رفتارهای فردی و اجتماعی، از جمله وسایل مطمئنی است که فرد را به‌ مرتبه کمال‌ رهنمون می‌گرداند. این حقیقت به عنوان یک رسالت، بسیاری از سخنوران و نویسندگان عرصه ادب فارسی را بر آن داشته تا پرداختن به مقوله حکمت علمی و اخلاق را مورد توجه خویش قرار دهند. عبدالرحمن جامی نیز از جمله سخنوران و نویسندگانی است که با رویکردی ویژه بدین مهم پرداخته است. در این میان مثنوی هفت اورنگ‌ عارف جام در کنار بسیاری از قابلیت‌هایش، به مضامین و اندیشه‌های‌ حکمی و اخلاقی نیز آراسته گردیده که در این نوشتار به اختصار بدان‌ پرداخته شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله
56347c17d79af.PNG

جلوه انگیزه‌ای ویژه در نیایش‌های مثنوی مولوی

تقی امینی مفرد

نیایش پدیده‌ای است که پیشینه آن همزاد آفرینش آدمی است و ریشه‌ در ژرفای جان و فطرت بشر دارد. بدیهی است که واکنشی عالی و انگیخته‌ای‌ مقدس، ره‌آورد انگیزه‌هایی است اهورایی و ارزشمند. مثنوی مولانا جلال الدین محمد از جمله آثاری است که نیایش بسان گوهری تابناک بر آن صحیفه شریف می‌درخشد. نیایش‌های مثنوی نیز حاصل انگیزه‌های‌ فراوانی است که در این نوشتار سعی شده تا به اختصار به مقوله «اظهار عجز بنده و بیان قدرت الهی» به عنوان فراگیرترین و برجسته‌ترین انگیزه پرداخته‌ شود.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عرفانی مشاهیر ادبیات فارسی/مولوی/پژوهش درباره مولوی
مقاله