انسان به دلیل کمال‌خواهی، الگوطلب و الگوپذیر است. او هنگاهی که با الگویی روبه‌رو می‌شود و کمال مطلوب خویش را در آن می‌یابد، از نظر عاطفی نوعی قرابت و هماهنگی، بین خود و الگو احساس می‌کند که این امر موجب تأسی الگو‌پذیر از الگو می‌شود. شاعران دفاع مقدس نیز هنگامی که مرزهای زمینی و عقیدتی ملت خود را مورد هجوم می‌بینند در دفاع و پایداری، همگام با ملت خود، عزمیراسخ دارند. شاعران با پشتوانه فرهنگ غنی اسلام در صحنه حاضر می‌شوند. آنها بنا بر موضوع و هدف، الگوهای مذهبی را به صورت شخصیتی نو و متناسب جامعه پیوند زده و در نیل به آرمان‌ها، مطرح می‌کنند که این خود عاملی بر تشویق مخاطب به الگوگیری از این شخصیت‌ها می‌شود. سوال اصلی تحقیق، آن است که کدام شخصیت‌های مذهبی، بیشترین حجم اشعار دفاع مقدس را به عنوان مضمون شعری به خود اختصاص داده‌اند؛ بنابراین در این مقاله سعی شده است شخصیت‌های مذهبی پربسامدی که در شعر دفاع مقدس، به عنوان اسوه مطرح شده‌اند، شناسایی شود تا با معرفی و شناساندن آنها، بتوانیم خوانندگان را با جهان‌بینی، سیراندیشه و افکار شاعران دفاع مقدس آشنا سازیم.

منابع مشابه بیشتر ...

619b89288560a.jpg

خط سبز، یادگار سرخ (مجموعه شعر)

جمعی از نویسندگان

مجموعه پیش رو آثار برگزیده‌ از میان صدها قطعه شعر است که از سراسر کشور برای کنگره بزرگداشت سرداران شهید استان اصفهان فرستاده شده است و پس از نقد و بررسی و گاه تصحیح آثاری که به نحوی با دفاع مقدس مناسبت داشته و دارای ارزشهای ادبی و هنری نیز بوده برای چاپ و نشر انتخاب گردیده اند.

5f849bb05d4aa.jpg

خردنمای جان افروز

ابوالفضل یوسف بن علی مستوفی

سخنان مرد اخلاص و عمل و علم، علی (ع) پس از قرآن کریم پشتوانه فکری بسیاری از نویسندگان و شاعران بوده است. مانند کتب و رسایلی که صاحبان ذوق و شاعران فارسی زبان با به نظم درآوردن مضمون سخنان آن امام همام، ساخته و پرداخته‌اند. رساله حاضر نیز به جای آن که سخنان حکمت آموز علی (ع) را ترجمه و شرح کند و احیانا مفهوم آن را به گونه‌ای به رشته نظم کشد، آن را با اشعار دلپذیری از حکیم فردوسی و سخنان نغزی از دیگرناموران تالیف و ترکیب کرده است. مولف در جستجویی پیرامون سخنان علی (ع) در متون فارسی به کتاب "مطلوب کل طالب من کلام علی بن ابی طالب" رشیدالدین وطواط رسید از آنرو درصدد تصحیح آن به این شیوه برآمد

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57ac25e0f1e7f.PNG

فضل تقدم با کيست؟ صفي علي شاه اصفهاني يا عمان ساماني

احمد امیری خراسانی

مثنوي گنجينه الاسرار، اثر ماندگار عمان ساماني يکي از شاهکارهاي ادب عرفاني در حوزه ادبيات عاشورايي است. اين مثنوي گران‌سنگ، در بيش از 800 بيت و در بحر رمل مسدس محذوف با نگاهي عرفاني به حوادث کربلا به رشته نظم کشيده شده است که در اين زمينه از شهرت و اعتبار خاصي برخوردار شده است. از طرفي ديگر، مثنوي زبده الاسرار صفي علي شاه اصفهاني نيز با همين درون‌مايه و در همين وزن در بيش از 4500 بيت، اندکي پيش از گنجينه الاسرار عمان ساماني سروده شده است. با توجه به تقدم زماني سرايش زبده الاسرار نسبت به گنجينه الاسرار و تقدم ارزشمندي و ماندگاري گنجينه الاسرار بر همه آثار عرفاني عاشورايي خلق شده پيش و پس از خود؛ اين مقاله کوشيده است تا با مقايسه نگاه عرفاني و انديشه اين دو شاعر هم روزگار به موضوع واحد، اين نتيجه را اثبات نمايد که عمان ساماني در خلق اثر ماندگار و بي‌نظير خويش تحت تاثير و تقليد زبده الاسرار صفي علي شاه بوده است و در بيان هر يک از شخصيت‌هاي عاشورايي، کليت مفهوم را از صفي علي شاه وام گرفته و با زباني تازه‌تر آن را پرورانده و در نهايت ايجاز و در قالب واژگاني که رنگ و بوي مرثيه دارند، آن را باز گفته است. هم چنين اين مقاله اين نکته را با آوردن شواهد نشان مي‌دهد که عمان ساماني ضمن روايت هر شخصيت، عينا به نقل موضوع، بيت، يا انديشه‌هاي عرفاني مطرح شده در زبده الاسرار پرداخته از اشعار و انديشه صفي علي شاه، هم در لفظ و هم در معني بهره فراوان جسته است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله
57ac1be75a6f5.PNG

برخي از عوامل ظهور ادب عربي در ادب فارسي، بعد از ورود اعراب به ايران

احمد امیری خراسانی

يكي ازوقايع مهم ّ‌تاريخ ايران، حمله ‌اعراب مسلمان است كه تأثيرات سياسي، فرهنگي و ... فراواني به همراه داشت. يكي از اين تأثيرات، ظهور و نمود ادب عربي درفارسي است. دراين نوشته، سعي شده است ضمن ذكر مهم‌ترين عوامل ظهور و تأثير ادب و فرهنگ عربي بر فارسي، موارد مثبت و منفي آن نيز بحث و بررسي گردد. شواهد نشان مي‌دهد كه علي رغم تأثيرپذيري فرهنگ و ادب فارسي از عربي ،بدليل صبغه ‌اسلامي آن، هويّت ايراني و ادبيّات فارسي باقي ماند و هيچگاه فرهنگ و تمدّن ايراني مقهور فرهنگ قومي عرب نگرديد، بلكه قوم ايراني، بدليل اصالت تمدّن غني خود، ضمن استفاده‌ بهينه از فرهنگ و زبان اعراب، به پاسداري از تمدّن و فرهنگ و زبان خود، برخاستند؛ بطوريكه امروزه، زيباترين و استادانه‌ترين و شيوا‌ترين آثار ادبي در حوزه‌ نظم و نثر به زبان فارسي، زينت بخش محافل ادبي جهان است.

تاریخ ادبیات/تاریخ ادبیات فارسی
مقاله