«شخصیّت» مهم‌ترین عنصر داستانی است که بدون آن داستان پدید نمی‌آید. ممکن است در داستان یک شخصیّت و یا بیشتر نقش‌آفرینی کنند و در این میان شخصیّتی را که نقش کلیدی در پیشبرد حوادث دارد «شخصیّت اصلی» می‌نامند. «فاطمه» و «مریم» در داستان‌های حادثه شرف و سنگ‌های شیطان شخصیّت‌های اصلی داستانی هستند که در آن زنان در پای بت باورهای غلط قربانی می‌شوند. اگرچه حادثة شرف را داستان‌نویسی مصری و سنگ‌های شیطان را نویسنده‌ای ایرانی خلق کرده است. با این وجود درون‌مایه مشترک (انتقاد از سنّت‌های نادرست در ارتباط با زن) دو داستان را بسیار به یکدیگر نزدیک ساخته است؛ به گونه‌ای که می‌توان شباهت را در ابعاد گوناگون داستان‌ها مشاهده کرد. نگارندگان در این مقـاله شخصیّت اصلی و شخصیّت‌پردازی آن را برای بررسی تطبیقی برگزیده‌اند تا از طریق مقایسه، نقاط تفاوت و تشابه آن دو را با یکدیگر دریابند. اگر از میان عناصر سازنده داستان این عنصر برگزیده شده از آن رو است که با بررسی شخصیّت‌های اصلیِ زن می‌توان تا حدّی از مشکلات آنان در جامعه مصری و ایرانی آگاه شد.

منابع مشابه بیشتر ...

580d130125f70.PNG

بازآفرینی افسانه برای کودکان؛ افسانه و مرغ دریائی

محمود احیائی

افسانه‌های عامیانه بخش عمده ادبیات کلاسیک کودکان به شمار می‌رود. این ژانر مردمی به عنوان بخشی عمده از فولکلور ایران و جهان همواره رواج و گیرائی چشمگیری در میان قشرهای کودک و نوجوان داشته و دارد. افسانه را می‌توان از دیدگاه‌های گوناگون مورد تعبیر و تفسیر قرار داد و برای کودکان بازآفرینی کرد. این بازآفرینی می‌تواند به نحوی باشد که محتوی افسانه با واقعیت‌های زندگی امروزین کودکان هماهنگی پیدا کند و به این ترتیب افسانه به مانند داستان‌ها و رمان‌های واقع‌گرا آینه‌ای از واقعیت‌های زمان خودش باشد.

5805cb90da20b.PNG

گذری از واقعیت به خیال؛ درباره «اهل غرق» منیرو روانی پور

محمد افتخاری

راستش را بخواهید جلد اول رمان «اهل غرق» منیرو روانی‌پور را دست گرفتم تا به عادت نگاهی به آن بیندازم و نخوانمش تا زمانی که تمام رمان از زیر چاپ درآید. کتاب را ورق زدم و دیدم بانوی نویسنده در پایان چند سطری که به جای مقدمه نوشته، رمانش را به عاشقان جهان تقدیم کرده است. هر چه بود از وسوسه همان چند سطر بود که نتوانستم کتاب را زمین بگذارم. تا اینجای کار، گذر روانی‌پور در آفرینش «اهل غرق» از واقعیت است به خیال و از زندگی است به داستان.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

55ffbfc716542.PNG

زمان در شعر فروغ فرخزاد و نازک الملائکه بررسی تطبیقی دو شعر «بعد از تو» و «افعوان»

رضا ناظمیان

فروغ فرخزاد و نازک الملائکه، دو شاعر بزرگ و پیشگام در ادبیات معاصر فارسی و عربی هستند. این دو شاعر که در قواعد عروضی شعر نو، تحولی بزرگ ایجاد کرده‌اند، ویژگی‌های مشترک زیادی دارند که داشتن نگاه و احساس زنانه در شعر، دارابودن دیدگاه انتقادی نسبت به مسائل اجتماعی و برجستگی عامل زمان در شعر و نیز داشتن نوعی یأس و بدبینی از آن جمله است. موضوع محوری شعرهای «بعد از تو» از فروغ و «افعوان» از نازک، زمان است و هر کدام از این دو شاعر، از زاویه خاص خود به زمان پرداخته‌اند.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران پژوهش‌ها/پژوهش‌های تطبیقی
مقاله