نام‌های جغرافیایی مجموعه بزرگی از واژگان هستند. این نام‌ها که در طول‌ قرن‌ها پدید آمده‌اند،جاینام (Toponym) نامیده می‌شوند. بررسی جاینام‌ها از آن روی اهمیت دارد که می‌تواند در آشکار ساختن بسیاری از حقایق تاریخی‌ پنهان که جز نام، اثری از آنها به جای نمانده است پژوهشگران را یاری دهد. جاینام‌ها به‌عنوان واحدهای زبانی در معرض همه تغییراتی هستند که در حوزه زبان روی می‌دهد. در بررسی جاینام‌ها کوشیده می‌شود برپایه روش‌های‌ زبان‌شناسی تاریخی ـ تطبیقی و با توجه به اطلاعات تاریخی و جغرافیایی مربوط به مکان‌ها،ریشه‌شناسی جامعی از این واژگان عرضه شود. این مقاله به بررسی تاریخی ـ ریشه‌شناختی دو جاینام «نهاوند» و «آدراپانا» در استان همدان پرداخته است. نتیجه این بررسی نشان‌دهنده ارتباط میان‌ جاینام باستانی نسا و نام شهر نهاوند و کمک به آشکارشدن مکان جاینام‌های‌ باستانی نسا و آدراپانا در سرزمین ماد است که از دیدگاه باستان‌شناسی و جغرافیای تاریخی نیز اهمیت دارد.

منابع مشابه بیشتر ...

63d8fa70a6d7b.jpg

فتح الفتوح یا آخرین نبرد ایران و اعراب در نهاوند

شمس الدین سیدان

بسط فتوحات خارجی مسلمین بخصوص فتح ایران که خداوند نیز وعده تحقق آن را داده بود در زمان خلیفه دوم که حکومت اسلامی از جهت نظامی هم به نهایت انسجام خود رسیده بود صورت عمل پذیرفت. کار فتوحات دوره خلافت او به کمک سرداران لایقی چون خالد بن ولید و ندمان و دیگران تا سال ۲۱ هجری یعنی سال فتح نهاوند که اعراب آن را فتح الفتوح نام نهادند و سراسر ایران زیر پرچم اسلام درآمد تعقیب شد. آنچه در این کتاب می‌خوانید منحصراً وقایع سلسله جنگهای مسلمین با سران حکومت ساسانی بویژه جنگ نهاوند است که بطور مستقل در این مجموعه ارائه شده است.

614b098f265c3.jpg

نهاوند در هزاره های تاریخ

شمس الدین سیدان

اثر حاضر تحقیقی است در باب تاریخ و تحولات و حوادث مهم گذشته شهرستان "نهاوند" و ویژگی‌های جغرافیایی، آثار باستانی و مشخصات اجتماعی آن که در واقع حاصل گردآوری و استخراج مطالب متون تاریخی و جغرافیایی کهن درباره این شهر است و در سیزده بخش تدوین یافته است .در بخش نخست، جغرافیای طبیعی نهاوند توصیف شده است .بخش دوم به بررسی نام و وجه تسمیه نهاوند و قدیم‌ترین اشارات و اطلاعات تاریخی مربوط به این منطقه مربوط می‌شود .بخش سوم به تاریخ نهاوند در دوره‌های هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی اختصاص دارد .در بخش چهارم شهربانان نهاوند در دوران پیش از اسلام معرفی شده‌اند .در بخش پنجم از آخرین نبرد مسلمانان و ایرانیان در نهاوند سخن به میان آمده است .بخش ششم درباره فرمانروایان دوره اسلامی در ناحیه جبال است .در این بخش سرگذشت نهاوند و حاکمان مستقیم یا غیر مستقیم این ناحیه از جبال در دوره‌های مختلف تاریخی از حاکمان عرب صدر اسلام تا دوره قاجار ذکر شده است .در بخش هفتم بعضی از حکام و امرای نهاوند در دوره قاجار معرفی شده‌اند. بخش هشتم درباره آثار باستان نهاوند است .در بخش نهم دیدگاه‌ها و نوشته‌های جغرافی نگاران و جهانگردان داخلی و خارجی در مورد نهاوند گردآوری شده است .بخش دهم شامل سوانح طبیعی و حوادث سیاسی نهاوند است .در بخش یازدهم خصوصیات جمعیتی شهرستان نهاوند طی چهار دوره سرشماری تشریح شده است .بخش دوازدهم به معرفی روستاهای شهرستان نهاوند اختصاص دارد . آخرین بخش کتاب نیز حاوی شاخص‌ها و نمادهایی از زندگی اجتماعی مردم نهاوند در نیم قرن پیش است .عکس‌های رنگی و سیاه و سفید از آثار تاریخی و اماکن دیدنی و اسناد تاریخی، کتاب‌شناسی، نمایه اسامی افراد و جای‌ها، در صفحات پایانی جمع آمده است .در لابه‌لای کتاب نیز عکس‌ها، طرح‌ها، جداول آماری و نقشه‌هایی مربوط به مباحث متن چاپ شده است

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

56a08218b6a27.PNG

درآمدی بر جای‌نام‌شناسی ایران

محمدمهدی احدیان

نام‌های جغرافیایی واژگانی هستند که در طول تاریخ برای نامیدن یک مکان ساخته شده و به کار رفته‌اند. بررسی این نام‌ها از دیدگاه زبان‌شناسی تاریخی می‌تواند ما را در به دست آوردن آگاهی‌های تاریخی از زبان و فرهنگ مردمان ساکن در آن ناحیه یاری دهد. این مقاله، پس از تعریف جای‌نام، جای‌نام‌شناسی و رابطه آن با زبان‌شناسی تاریخی و ریشه‌شناسی را نشان می‌دهد. پس از آن به دسته‌بندی جای‌نام‌ها پرداخته و در هر مورد مثال‌هایی به ویژه از استان همدان ارائه می‌کند. سپس روشی برای مطالعه جای‌نام‌ها ارائه نموده و به تشریح منابع مورد استفاده در جای‌نام‌شناسی ایران و ضرورت تدوین فرهنگ جای‌نام‌ها می‌پردازد.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی ادبی
مقاله