5724d37f9aa71.PNG

بررسي و تحليل «ابر شلوارپوش» ماياکوفسکي به عنوان بارزترين نمونه شعر فوتوريستي روسيه

ولاديمير ماياکوفسکي (1930 - 1893) از شاعران بنام قرن بيستم و مکتب فوتوريسم روسي است. در ميان آثار وي، منظومه «ابر شلوارپوش» به عنوان يکي از مهم‌ترين آثار فوتوريستي و برنامه زندگي شاعر شناخته شده و مورد توجه و بررسي منتقدان بزرگ ادبي قرار گرفته است. در اين مقاله سعي شده تا با رويکرد تحليل محتوا، هر يک از چهار بخش منظومه «ابر شلوارپوش» و روند دگرگوني ديدگاه ماياکوفسکي به هنگام نگارش منظومه بررسي و تحليل شود. مواردي که مقاله حاضر به آنها خواهد پرداخت، به مسلخ‌کشيدن عشق مرسوم و شکستن کليشه‌هاي موجود درباره عشق در فصل نخست، بيان دوگانگي و تضاد شاعر با دنياي پيرامون در فصل دوم، برائت جستن از ساختارهاي اجتماعي و مذهبي موجود و ارائه تصوير هنر ناب و آرماني در فصل سوم منظومه و فراخواندن به انقلاب و تبيين ضرورت آن در فصل چهارم «ابر شلوارپوش» است. بخش‌هايي از منظومه که بيانگر هر يک از اين ديدگاه‌هايند، در متن مقاله ارائه شده است. هدف مقاله، تحليل محتواي بخش‌هاي مهم منظومه و تبيين و تفسير اين ديدگاه‌هاي شاعر، خاستگاه آنها و دلايل مطرح‌نمودن آنها در منظومه «ابر شلوارپوش» است.

منابع مشابه بیشتر ...

65916585d28ba.jpg

نغمه های انقلاب

محمدعلی مردانی

مجموعه اشعار نغمه های انقلاب توسط محمدعلی مردانی در سال 1358 گردآوری و توسط انجمن نغمه سرایان مذهبی منتشر شد.

586f8d5216e3f.jpg

سرود نوشندگان آفتاب

ناظم حکمت

ناظم حکمت (۱۹۰۲ - ۱۹۶۳) از برجسته‌ ترین شاعران و نمایشنامه‌ نویسان کمونیست ترکیه به شمار می آید. حکمت در سفری که به شوروی داشت، از نزدیک با نسل جدید هنرمندان انقلابی آشنا شد و جسارت بیشتری برای ایجاد تحول در شکل و محتوای شعر ترکیه یافت. او با انتشار اشعار و مقاله ‌های خود در میان جوانان محبوبیّت ویژه‌ای داشت. از برجستگی‌های اشعار حکمت سادگی و روانی آنهاست که تاثیر بسیاری از مایاکوفسکی دارند. ترانه هایی که عاشیق های ترک می خواندند و بخشی از فرهنگ فولکلور ترکیه محسوب می شوند نیز تاثیر بسزایی در شعر حکمت داشتند. ناظم حکمت شاعری است که برای آزادی و استقلال سرزمینش می نویسد. اشعار او هیجان زیادی برمی انگیخت و آثارش به بیش از ۳۰ زبان ترجمه و چاپ شدند اما در زمان حیات حکمت در ترکیه اجازه چاپ نداشتند. مجموعه اشعار پیش رو که توسط دکتر ایرج نوبخت (۱۳۲۱ - ) دارای مدرک لیسانس ادبیات فارسی و فوق ‌لیسانس و دکترای تاریخ هنر ترجمه شده اند، در سال 1358 و توسط انتشارات یاشار به چاپ رسیده اند. عناوین برخی از این اشعار عبارتند از: از زبان یک هندی، بیداری، درباره مرگ، نامه های زندان، وداع، در میان خون و عرق، من و چنار و خوش بینی.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

583ddb264c348.PNG

آن شاعره پاکدامن

زهرا محمدی

مجله آشنا در مقام شناساندن بزرگان هنر و ادب در این شماره به معرفی شاعره بزرگ معاصر پروین اعتصامی می‌پردازد. این شخصیت والامقام پروین اعتصامی است که با وجود کوتاهی عمر اثر ارزنده‌ای را به ادبیات ایران ارائه نمود. حاصل تلاش زندگی 34 ساله او مجموعه شعری است با نام «دیوان پروین اعتصامی» در این مقاله سعی شده تا دیوان وی از لابلای آثار بزرگان نقد و ادب معرفی گردد. احساسی را که از مطالعه این دیوان بوجود می‌آید شاید هیچکس گوباتر از ملک‌الشعرای بهار بیان نکرده، زمانی که برای اولین بار دیوان پروین اعتصامی را دیده می‌گوید: «در این روزها یکی از دوستان، گلدسته‌ای از ازهار نوشکفته بدستم داد و منتی بر گردنم نهاد، دستم از آن رنگین گشت و دامنم مشک آگین. بوی گلم چنان مست کرد که دامنم از دست برفت ...».

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله
582239a68dd0e.PNG

نظامی در میان ادیبان پارسی

شناخت شخصیت حکیم نظامی و تعمق در آثار این شاعر توانا و ارزشمند، یکی از وظایف بزرگ اندیشمندان و صاحب‌نظران در فرهنگ و ادب فارسی به شمار می‌رود. برای شناخت بهتر شخصیت و آثار حکیم نظامی نشستی با چهار تن از استادان نظامی‌شناس به عمل آمد که نتیجه این گفتگو در این گفتار آمده است. در این نشست آقایان دکتر اسماعیل حاکمی، دکتر ایرج گلسرخی، دکتر سیدمحمد ترابی و دکتر محمود شفیعی حضور داشتند.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله