هرگاه پژوهش کنندگان تاریخ دوره ساسانی برای تحقیق درباره ادبیات این دوره، منابع تحقیق خود را به همان آثار معدود و محدودی که به زبان پهلوی از آن دوره یا از دوره‌های نزدیک به آن در دست است منحصر کنند و از یکی از منابع مهم تحقیق در این زمینه، یعنی ادبیات عربی عصر عباسی که قسمتی از آن تحول یافته همان ادبیات دوره ساسانی است، غفلت ورزند. هرگز توفیق نخواهند یافت که چهره واقعی ادبیات دوره ساسانی را چنان که باید ترسیم کنند و آن را چنان که بوده بشناسند و بشناسانند. زیرا بدون تردید یکی از مهم‌ترین منابع برای جستجو و تحقیق در ادبیات دوره ساسانی، همین ادبیات عربی دوره عباسی است که از خلال آن نه تنها می‌توان تا حدی با کیفیت و انواع و رشته‌های مختلف ادبیات دوره ساسانی آشنا گردید. بلکه همچنین می‌توان با دقت و موشکافی بیشتر و با صرف وقت و شکیبایی، آثار ارزنده‌ای از ادبیات آن دوره را هم لااقل در ترجمه عربی آنها به دست آورد. این مقاله ضمن اشاره به اثر نافذ و مستقیم آثار فرهنگی و علمی و ادبی عهد ساسانی در ادبیات عربی و معرفی نمونه‌های بارز و شاخص منابع مهم و معتبر در زبان عربی، کوشیده است راه شناخت تاریخ ادبیات دوره ساسانی را از خلال همین منابع باز نماید.

منابع مشابه بیشتر ...

663a3bafee22d.jpg

گلزار ادبیات ایران در عصر سلاطین صفوی - جلد اول

ادوارد براون

در میان مستشرقین بزرگ اروپا کسانی که بیش از همه منت بر ایران دارد پرفسور ادوارد براون مستشرق معروف انگلیسی است و در ایران کمتر کسی است که خواندن و نوشتن بداند و نام او را نشنیده باشد. ایشان تالیفات بسیاری برای شناسانیدن ایران و تاریخ ادبیات ایران به زبان انگلیسی دارد. مجلد اول کتاب تاریخ ادبیات ایران شامل ادبیات ایران از قدیم ترین زمان پیش از اسلام تا عصر فردوسی است و اهمیت کتاب از آنست که جامع ترین و مفیدترین کتابیست که تاکنون در این فن به زبانهای اروپایی انتشار یافته و حتی هنوز نظیر آن و شاید پست تر از آن هم کتابی به زبان فارسی چاپ نشده است ...

6044b7e9cddc9.jpg

تاریخ ادبیات

سیدمحمدرضا دائی جواد

موضوع کتاب تاریخ ادبیات تالیف رضا دائی جواد دبیر دبیرستانهای اصفهان در مورد تاریخ ادبیات ایران قبل از اسلام می‌باشد. این دفتر یادآوری مطالب برنامه سال ششم ادبی در نهایت اختصار می‌باشد (که تلویحا برای سالهای چهارم و پنجم ادبی نیز مفید خواهد بود). این کتاب در آبان سال 1335 توسط چاپخانه حبل المتین به چاپ رسید.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

61ac981e832ba.png

بانت سعاد به انضمام قصایدی چند از ابوالعلاء معربی و متنبی با شرح لغات و مفردات و ترکیب و ترجمه ابیات

محسن راثی

راویان و ناقدان ادب عربی در اینکه قصیده «بانت سعاد» از زیباترین و مشهورترین قصاید عربی است، اجماع و اتفاق دارند و اعتقاد به اینکه در زبان عربی هیچ قصیده‌ای به این درجه از اعتبار و اعتنا و اشتهار نرسیده، از مسلمات می‌شمارند. اوج اشتهار و مزیت این قصیده عربی که مورد اقبال و اهتمام بسیاری از لغویان و نحویان مستشرقان بوده و در شرح و ترجمه آن به زبان‌های مختلف و در تضمین و تخمیس و تشطیر آن عنایت خاص و سعی بلیغ به کار بسته‌اند، مورخان آن را جزء سیرت رسول‌الله آورده‌اند. در این کتاب این قصیده به انضمام قصایدی چند از ابوالعلاء معری و متنبی با شرح لغات و مفردات و ترکیب و ترجمه ابیات آورده شده است.

نظم/شرح شعر
کتاب
5709e9e809a0b.PNG

مضامین مشترک میان حافظ و ابن فارض

محسن راثی

این مقاله، مقایسه و مقارنه مختصری است بین حافظ و ابن فارض؛ حافظ، سراینده زیباترین و عالی‌ترین شعر رندانه ـ عاشقانه و عارفانه با این فارض‌ حموی مصری بزرگترین و مشهورترین شاعر عارف عرب با فاصله یکصد و شصد سال که دارای وجوه افتراق و اشتراک بسیار هستند و در این مقاله، قصد بحث تفصیلی و پرداختن به اصول و مبانی مشرب فلسفی و اخلاقی و ممیزات‌ مکتب عرفانی و تجزیه و تحلیل عناصر هنری و فنی و زیباشناختی و خیال‌ انگیزی و تناسبات در قالب و صورت در شعر آن نادره گوی نامدار نیست بلکه‌ بیان گوشه‌ای از مضامین مشترک و مفاهیم متشابه در شعر هر دو گوینده دلسوخته عشق و شیفته و شیدای معشوق ازلی و معبود لم یزلی است که هر دو از باده محبت، مخمور و سرمست و فضاله قدح در دست.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران مشاهیر ادبیات فارسی/حافظ/پژوهش درباره حافظ
مقاله