اونوره دو بالزاک و محمد علی جمال‌زاده، از متفکدران و نویسدندگان بنام فرانسه و ایران بودند که با آفرینش آثار خود تأثیر بسزایی در شکل‌گیری اندیشه و تفکرات جامعه عصر خویش داشته و به بسط ادبیات واقع‌گرایی به عنوان شیوه‌ای مشخص در به تصویر کشیدن واقعیت‌های اجتماعی پرداختند. مقاله حاضر بر این فرض بنا شده است که میان اندیشه‌های این دو نویسدنده به دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه، مدی توان تشابه و ارتبار قاعده‌مندی را مشاهده کرد و شاید از این روی است که جمال‌زاده از رئالیسدت بزرگی همچون بالزاک الهام گرفته است. بدین ترتیب در طی این تحقیق، که به بررسی مضامین اجتماعی یکسان میان دو اثر اوژنی گرانده بالزاک و دارالمجانین جمال‌زاده اختصاص یافته، ابتدا تأثیر محیط، اجتماع و روابط علت و معلولی در واقایت‌های زندگی و تحلیل و شناساندن دقیق تیپ‌های اجتماعی مطالعه می‌گردد.

منابع مشابه بیشتر ...

65c37123c6b8d.jpg

دارالمجانین

محمدعلی جمالزاده

سید محمد علی جمال زاده در سال 1319 کتابی انتشار داد به نام دارالمجانین. یکی از قهرمانان این کتاب دیوانه ای است به نام هدایتعلی خان که در دارالمجانین اسمش را “مسیو” گذاشته بودند. انتشار این کتاب 4-5 سال پس از تکثیر بوف کور، در تهران ایجاد بحث و جنجال بسیاری کرد. و با نقل عین قسمتهایی از کتاب بوف کور در دارالمجانین آشکار بود که جمال زاده می خواسته در سلامت عقل و نبوغ صادق خان از خود تردید نشان دهد.شاید جمال زاده اولین کسی بود که آشکارا نویسنده ی نابغه ی بوف کور را در اجتماع مفلوک آن روز ایران دیوانه و اهل تیمارستان نامید و موجب شد از آن بهره برداری های درست و نادرست بسیار شود. داستان در مورد پسرک یتیمی هست که در خانه عموی ثروت مند و خسیسش زندگی می کند و عاشق دختر او بلقیس می شود اما عمو پسر را از خانه می راند . در این بین ماجراهایی اتفاق می افتد که پسر ترجیح می دهد خودش را به دیوانگی بزند تا در دیوانه خانه بستری گردد

61780777dfd11.jpg

خاطرات سیاسی و تاریخی

محمدعلی جمالزاده و دیگران

در این کتاب خاطرات سیاسی و تاریخی از جانب کسانی گفته شده است،که خود در متن حوادث بوده اند.تعدادی از این خاطرات عبارتنداز: 1.محمدعلی شاه قاجار وسیدجمال الدین واعظ اصفهانی. 2.سیدجمال الدین واعظ اصفهانی وبعضی مبارزات او. 3.خاطراتی ازفهیم الدوله. 4.دو سند تاریخی از دولت انگلستان وشرکت سابق نفت،زمان خلع ید ازشرکت مزبور.و ..... مجموعه حاضر محتوی تعدادی از خاطرات چاپ شده در نشریه خاطرات وحید است و به تقاضای ناشرین محترم فردسی و ایران و اسلام به چاپ رسیده است.